Kamu Çalışanlarının Ücretlerinde Kayıp Büyüyor

Kamu Çalışanlarının Ücretlerinde Kayıp Büyüyor

SENDİKA - 2014-01-30 18:43:12

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi (KESK-AR), kamu çalışanlarının sadece 2013 yılından bugüne dek ücretlerinde yaşadıkları kaybın yüzde 7'ye ulaştığı, bugün yükselen enflasyon ortamında bu kaybın gün geçtikçe büyümekte olduğu belirtildi.
KESK-AR'dan son ekonomik gelişmeler üzerine açıklama yaptı.Kamu çalışanlarının 2014 yılı için enflasyon farkı alamayacağı, hem de maaş katsayısına bağlı ödemelerde hiçbir artış yapılmayacağı anımsatılan açıklamada, "Yani 2014 yılında kamu emekçilerinin eş yardımı, çocuk yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, özel hizmet tazminatı, ek ders ücretleri, harcırahlar, ikramiyeler, fazla mesailer gibi maaş katsayısına bağlı ödemelerinde hiçbir artış olmayacaktır" denildi.

-"YÜKSELEN ENFLASYON,FAİZ KARŞISINDA ÇALIŞANLAR YOKSULLAŞIYOR"-

Yükselen enflasyon, faiz, döviz kuru ekseninde çalışanların daha da yoksullaşacağı savunulan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Döviz kurundaki yükselmeyle birlikte ülkedeki yüksek ithalat bağımlılığı üretici fiyatlarında artışa neden olmakta, enflasyonu tetiklemektedir. Merkez Bankası 2014 yılı sonuna ilişkin, orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.3 ile yüzde 6.7 aralığında koyduğu enflasyon hedefini 28 Ocak 2014 tarihli yaptığı açıklamayla orta noktası yüzde 6.6 olmak üzere yüzde 5.2 ile 8 aralığına yükseltmiştir.
2013 yılsonu için dolar kuru hedefini 1.92, enflasyon hedefini ise yüzde 5 olarak belirleyen Merkez Bankası'nın yılsonunda elde ettiği sonuçlar, dış kaynak bağımlılığı ile kaderini spekülatif küresel sermayeye teslim etmiş bir ekonominin kaçınılmaz sonuçları olmuştur. Enflasyonda yüzde 7,4 ve döviz kurunda 2,13 gerçekleşme ile dışarıda esen rüzgarların ülke ekonomisinde fırtınaya dönüştüğü bir ekonomik yapıda hedef ve beklenti ortaya koymanın ne kadar "gerçekçi' olduğunu kanıtlamıştır."
Açıklamada, "AKP iktidara geldiğinden bu yana Türkiye ekonomisi çarkını döndüren dış kaynağa yüksek reel faizle sahip oldu. Üretimsiz ve istihdamsız ekonominin; yani gerileyen sanayici üretimin ve üretken sermayenin rant alanlarına kaymasının en önemli nedenlerinden birisi yüksek reel faiz politikasıdır. Bu politika AKP'nin 11 yıldır yürüttüğü politikadır ve Başbakanın diline doladığı "faiz lobisinin' ta kendisidir" denildi. İktidar bloğu içindeki çatışma kızıştıkça yeni yolsuzluk ve hırsızlıkların ortaya saçıldığı savunulan açıklamada, "Gezi direnişi ile birlikte geniş kitleler nezdinde meşruluğunu kaybeden AKP iktidarı, 17 Aralık sonrası iktidar koalisyonu cemaat ile yaşadığı operasyon süreci sonucunda dış dünyanın desteğini büyük oranda yitirmiş bir siyasi parti konumuna geldi" ifadelerin kullanıldı. (ANKA)
(MLT/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri