Meb, Yurtdışına Sınavla 150 Okutman Gönderecek

Meb, Yurtdışına Sınavla 150 Okutman Gönderecek

EĞİTİM - 2014-01-28 18:25:34

Milli Eğitim Bakanlığı, yurt dışındaki Türkoloji kürsüleri, Türk Kültür Merkezlerinin okutman ihtiyacını karşılamak amacıyla sınavla 150 okutman seçecek. ANKARA(ANKA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2014 ve sonraki yıllarda yurtdışında faaliyette bulunan üniversitelerin Türkoloji kürsüleri ile Büyükelçilerin nezdindeki Türk Kültür Merkezlerinin okutman ihtiyacını karşılamak amacıyla sınavla 150 okutman seçecek.
MEB, "2014 Yurt Dışında Görevlendirilecek Okutmanları Seçme ve Görevlendirme Kılavuzu"nu yayımladı. Kılavuza göre, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen talepler doğrultusunda, 2014 ve sonraki yıllarda yurtdışında bulunan üniversitelerin Türkoloji kürsüleri ile Büyükelçiliklerin nezdindeki Türk Kültür Merkezlerinin okutman ihtiyacını karşılamak amacıyla sınavla 150 okutman seçilecek.
Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinin veya Fen Edebiyat Fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı Türkçe bölümlerinden mezun olacak okutmanların Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı alanında Tezli Yüksek Lisans yapması zorunlu olacak. Okutmanların başvurunun son günü itibarıyla son beş yıl içinde; KPDS'den, ÜDS'den veya YDS'den en az 60 puan seviyesinde belge sahibi olması da gerekecek. Başvuruda bulunacak kişilerin İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmeleri de esas alınacak. Üniversitelerin yabancı dil (Almanca, Fransızca ve İngilizce) bölümlerinden (hizmetin gerektirdiği yabancı dillerin filoloji, dil ve edebiyat, mütercimlik, öğretmenlik gibi bölümleri) mezun olan adayların Türk Dili ve Edebiyatı Türkçe ve Yabancılara Türkçe öğretimi alanlarında doktora yapması esas olacak. Kılavuza göre aynı zamanda üniversitelerin Tarih bölümünden mezun olacak isteklilerin de Osmanlı Tarihi konusunda doktora yapması gerekecek.

-BAŞVURULAR 17-28 ŞUBAT 2014 ARASINDA YAPILACAK-

Başvurular, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okul/kurumlar ile bakanlık merkez veya taşra teşkilatında görevli olanlar 17-28 Şubat 2014 tarihleri arasında kadrolarının bulunduğu okul/kurum veya birimlere yapılacak. Üniversitelerde görevli öğretim görevlileri/üyeleri de aynı tarihlerde ilgili birim amirliklerine başvurularını iletecek.
Resmi okul/kurum müdürlükleri başvuru belgelerini 5 Mart 2014 tarihi mesai bitimine kadar ilçe milli eğitim müdürlüklerine, ilçe milli eğitim müdürlükleri de 10 Mart 2014 tarihi mesai bitimine kadar il milli eğitim müdürlüklerine; üniversitelerde ise, ilgili birim amirlikleri 10 Mart 2014 tarihi mesai bitimine kadar rektörlüklerine gönderecekler.

-SEÇME SINAVI 1-4 NİSAN TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK-

Başvuru formu bilgi formu ile Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formunun boyutları ve içeriği değiştirilmeyecek, bilgilerde kısaltma yapılmayacak. Formlar bilgisayar ortamında doldurulacak, her birine son 6 ay içinde çekilmiş olacak. Seçme sınavı 1-4 Nisan 2014 tarihlerinde "Temsil Yeteneği Mülakatı" şeklinde MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Yurtdışı Teşkilatı ve Eğitim Öğretim Grup Başkanlığı Beşevler, Yenimahalle, Ankara adresine yapılacak. Temsil yeteneği mülakatında değerlendirme Türkçe'yi kullanma becerisi (30), Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (20), Yurtdışı göreve ilişkin çalışmaları, düşünce ve yaklaşımları (30), Genel görünüm, tutum ve davranış (20) olmak üzere 100 puan üzerinden yapılacak.

-BAŞARISIZ OLAN ADAYLARIN BELGELERİ İADE EDİLMEYECEK-

Mülakata çağrılan adaylar bağlı bulundukları makamlarca izinli sayılacak, yol masrafları ve diğer giderler kendilerince karşılanacak. Başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya alınmayan ve başarısız olan adayların belgeleri iade edilmeyecek. (ANKA)
(AR/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri