Disk Sekreteri Çerkezoğlu: Yatsan Fabrikasında Hukuk Dışı Girişimler Yaşandı

Disk Sekreteri Çerkezoğlu: Yatsan Fabrikasında Hukuk Dışı Girişimler Yaşandı

SENDİKA - 2014-01-28 22:18:47

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, İzmir Yatsan fabrikasındaki hukuk dışı girişimlerin yaşandığını belirterek, "Çalışanların hangi sendikaya üye olacağına karar verme hakkını kendinde gören işveren, hukuk dışı yöntemleri de kullanarak işçilerin DİSK Tekstil İşçileri Sendikası'na üye olmasını engellemeye çalışmaktadır" dedi.
Çerkezoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'in Torbalı ilçesindeki Yatsan fabrikasında son günlerde yaşananların, Türkiye'deki sendikal hak ve özgürlüklerin düzeyini göstermesi bakımından ibret verici olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Yatsan'da ilk olarak Hak-İş'e bağlı Öziplik-İş sendikasına üye yapılmaya çalışılan işçilerin çağrısı üzerine DİSK-Tekstil sendikamız ve DİSK Ege Bölge temsilciliğimiz devreye girmiştir. Türk-İş'e bağlı Teksif, Hak-İş'e bağlı Öziplik-İş, DİSK Tekstil ve işveren temsilcisinin katıldığı bir toplantıda, işçilerin özgür iradelerinin ortaya çıkması için işyeri yemekhanesinde bir referandum yapılması üzerine anlaşma sağlanmıştır. Ancak işveren 18 Ocak 2014 tarihinde yapılması kararlaştırılan referandumdan tek taraflı olarak vazgeçmiştir. "DİSK olmasın da ne olursa olsun' tavrı içerisine giren işveren bu kez de işçileri Türk-İş'e bağlı Teksif sendikasına yönlendirmeye başlamıştır."
Çerkezoğlu, işyerinde işveren talimatıyla ustabaşılar, şefler dahil işveren vekilleri tarafından kurulan "baskı" ve hukuk dışı yollarla edinilen e-devlet şifreleriyle işçilerin tercih etmedikleri bir sendikaya üye olduklarını savundu. "Baskı" ve "hile" ile gerçekleştirilen üyeliklerle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yetki başvurusunda bulunulduğunu kaydeden Çerkezoğlu, Teksif sendikasına jet hızıyla yetki çıkarıldığını belirtti.

-"ORGANİZE BİR SUÇ İŞLENMEKTE"-

Yatsan fabrikasına DİSK'in girmemesi için organize bir suç işlenmekte olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, şunları kaydetti:
"Yaşananların en üzücü yanı, Türk-İş'e bağlı Teksif sendikasının, işveren Öziplik-İş'i işçilere dayatırken söylediklerini unutup, bu organize faaliyete karşı çıkmak bir yana onun bir parçası olması, imzasının arkasında durmayarak işçinin bağımsız ve demokratik kararına değil işverenin tercihlerine yaslanmasıdır. DİSK'in bu tür yetki anlaşmazlıklarındaki tutumu nettir. Söz ve karar hakkı kayıtsız şartsız işçinindir! Birden fazla sendikanın işyerinde faaliyet göstermesi durumunda Konfederasyonumuz ilkesel olarak işyerine sandık kurulmasını, bir referandum ile demokratik yollardan yetkili sendikanın belirlenmesini savunmaktadır."
Çerkezoğlu, bu yaşananların Türkiye'de sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin 6356 sayılı yasa ile ortadan kalkmadığını savundu. Çerkezoğlu, sendikal hakların tam olarak tesis edilmesinin yolunun, işyerine sandık koymaktan ve işçinin iradesini kayıtsız şartsız, barajlara sığınmadan tanımaktan geçtiğini vurguladı. (ANKA)
(MLT/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri