Türkiye Kamu-Sen: Dövizdeki Artış Maaşları Vurdu, Avrupa İle Uçurum Büyüdü

Türkiye Kamu-Sen: Dövizdeki Artış Maaşları Vurdu, Avrupa İle Uçurum Büyüdü

SENDİKA - 2014-01-25 23:03:38

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, memur maaşları son bir yıl içinde dolar karşısında yüzde 15, euro karşısında ise yüzde 16 eridi. Son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle Avrupa ile Türkiye'de memur maaşları arasındaki fark 2.5'ten 3 kata çıktı. ANKARA (ANKA) - Türkiye Kamu-Sen, son günlerde artan döviz fiyatlarının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi henüz tam olarak ortaya çıkmasa da, maaşlara ve alım gücüne olan etkisinin memurlar üzerinde hissedilmeye başlandığına dikkat çekti. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, memur maaşları son bir yıl içinde dolar karşısında yüzde 15, euro karşısında ise yüzde 16 eridi. Son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle Avrupa ile Türkiye'de memur maaşları arasındaki fark 2.5'ten 3 kata çıktı.
Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada ekonomi piyasasında son günlerde suların durulmadığını vurguladı. Döviz fiyatlarının her gün yeni rekorlar kırdığını belirten Türkiye Kamu-Sen, son olarak Dolar kurunun 2,313 TL; euronun ise 3,163 TL seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Merkez Bankası fiyatlarına göre 2013 yılı Ocak ayının aynı günlerinde denk gelen dolar kurunun 1,757 TL; euronun ise 2,361 TL seviyesinde olduğunu hatırlatan Kamu-Sen, geçen yıl Ocak ayının aynı günlerine denk gelen kur fiyatları ile karşılaştırıldığında euronun yüzde 34, doların ise yüzde 31.6 oranında artış gösterdiğini vurguladı.

-"MEMUR MAAŞI REEL ANLAMDA YÜZDE 14.9 DEĞER KAYBETTİ"-

Açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırma hakkında bilgi verildi. Araştırmaya göre 2013 yılı Ocak ayında ortalama bin 925 TL olan ortalama memur maaşı bin 96 dolar seviyesinde bulunuyordu. Memur maaşlarına yapılan artışla ortalama memur maaşı Ocak 2014 itibarı ile 2 bin 159 TL seviyesine yükselmesine rağmen, döviz karşısında tutunamadı ve 933 dolara geriledi. Böylece 2013 başında bin 96 Dolar olan ortalama memur maaşı, bu yıl 933 dolara düşerek, reel anlamda yüzde 14.9 değer kaybetmiş oldu.
2013 yılı başında 849 dolar olan en düşük dereceli memur maaşı ise yüzde 14.6 değer kaybederek 725 dolara geriledi. Maaşların euro karşısındaki bir yıllık kaybı daha fazla oldu. Geçtiğimiz yılın başında 815 euro dolayında olan ortalama memur maaşı, yüzde 16.2 değer kaybederek 683 euroya, 632 euro olan en düşük dereceli memurun maaşı ise yüzde 16'lık düşüşle 531 euroya geriledi.

-"TÜRKİYE İLE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDAKİ MAAŞ UÇURUMU KAPATILMALI"-

Avrupa Birliği ile müzakerelerin yeniden gündeme geldiği günlerde özellikle Sosyal Politika ve İstihdam başlıklı 19. müzakere faslının açılabilmesi için, Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki maaş uçurumunun kapatılması gerektiğine dikkat çekilen Raporda, "Şu anda satın alma gücü paritesine göre eşitlendiğinde Avrupa'da ortalama memur maaşı 2 bin euro; cari olarak ise 3 bin euro dolayında bulunuyor. Türkiye'de ise 683 euro seviyesinde. Geçtiğimiz yıl Avrupa ile Türkiye'deki memur maaşları arasında 2.5 kat fark varken, 2014 Ocak itibarı ile bu fark reel olarak 3 kata, ulusal para birimi bakımından ise 4.4 kata yükseldi. Buna göre döviz kurlarında son aylarda yaşanan gelişmeler, Avrupa ile Türkiye arasındaki makasın daha da açılmasına ve Türk memurunun biraz daha fakirleşmesine neden oldu" ifadelerine yer verildi.

-KONCUK: İKTİDAR TEDBİR ALMALI, MEMUR MAAŞLARININ ERİMESİNE ENGEL OLMALI"-

Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk iktidarın bu konuda tedbir almasını ve memur maaşlarının erimesine engel olmasını istedi ve şöyle dedi:
"Hükümetin radikal ekonomik ve siyasal kararlar almak yerine günü kurtarmak için aldığı ekonomik önlemler, ekonomik daralma ve alım gücünü azaltan etkiler yaratmaktadır. Türkiye'de yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle artan siyasi gerginlik ve ekonomide gerçekleşen istikrarsız durum karşısında Türk lirası değer kaybetmeye devam etmekte ve en büyük sıkıntıyı yine vatandaş çekmektedir. Enflasyon karşısında günden güne eriyen maaşlara bir de Türk Lirası'nın değer kaybı eklenmiştir."
Yıllardır ülke ekonomisinin büyüdüğü, dünya devleri arasında 17. sırada yer aldığı, gelir adaletinin sağlandığının iddia edildiğini vurgulayan Koncuk, toplumun bütününe yansımayan, yalnızca mutlu azınlığın faydalandığı büyümenin, ülkeye hiçbir fayda getirmediğinin gözler önünde olduğunu dile getirdi. Türkiye'de yaşanan ekonomik istikrarsızlığın, tepeden tırnağa bütün alanları istila etmesi ve ekonomik buhranla iğneden ipliğe zam yağmuru yaşanmasının muhtemel olduğunu belirten Koncuk, her an kapıyı çalacağının sinyallerini döviz kurları ve borsa ile veren ekonomik olumsuzlukların hayatı zorlaştırdığını bildirdi. Koncuk, pahalılık ve yüksek enflasyonun yeniden Türkiye'nin gündemine oturduğunu belirterek, döviz kurundaki yükseliş, nihai tüketici olan memur, işçi, emekli, dul ve yetimi, kısacası dar ve sabit gelirli vatandaşları ciddi ölçüde etkileyeceğini kaydetti.

-"MEMUR VE EMEKLİLERE 123 TL ZAM VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ"-

Koncuk, bu gerçekler ortadayken, Türkiye'nin bugüne kadar süregelen kırılgan ekonomik yapısını öngöremeden imzalanan toplu sözleşme ile 2014 yılının bütünü için memurlara ve emeklilere 123 TL zam verilmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Koncuk açıklamalarına şöyle devam etti:
"Yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuz bu yıl maaşlara enflasyon farkının da yansıtılmayacak olması son derece manidardır. Yetersiz maaş zammı, memur ve memur emeklisini daha bugünden son derece zor durumda bırakmıştır. Toplu sözleşme ile alınan 123 TL'lik komik zam, daha birinci ayın sonu gelmeden döviz kurundaki artış ve zamlar karşısında eriyip yok olmuştur. Memurun ve emeklinin önünde hiç zam almadan geçireceği 11 aylık zorlu bir dönem bulunmaktadır. Memurlarımızın, bu zorlu süreçten yara almadan çıkması için mutlak surette yeni tedbirlere, enflasyon farkının yeniden uygulanmasına ve ek zamma ihtiyaç vardır."

/**
Döviz Bazında Memur Maaşlarındaki Değişim

     Ocak 2013 Ocak 2014 Fark Erime (Yüzde)

     Dolar Euro Dolar Euro Dolar Euro Dolar Euro
Ortalama Memur Maaşı 1096 815 933 683 -163 -132 14,9 16,2
En düşük Dereceli
Memur Maaşı 849 632 725 531 -124 -101 14,6 16,0
**/
(ANKA)
(HGS/ORH)

Günün Diğer Haberleri