Chp'li Karaahmetoğlu, Özel Okullardaki “şişirilmiş Notları“ Bakan Avcı'ya Sordu

Chp'li Karaahmetoğlu, Özel Okullardaki "şişirilmiş Notları" Bakan Avcı'ya Sordu

EĞİTİM - 2014-01-24 08:18:53

CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı'ndan düşük not alan, fakat proje ve performans notları yüz olarak değerlendirilen özel okul öğrencilerine yüksek puanlı okullara girişte avantaj sağlanacağı iddialarını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu .
Karaahmetoğlu, Milli Eğitim Bakanı Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Özel okullarda eğitim gören binlerce öğrencinin "şişirilmiş" notlar sayesinde hak etmeden iyi okulları kazanacağını belirten Karaahmetoğlu, Avcı'ya "Bu adaletsizliği nasıl önleyeceksiniz" diye sordu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca, bu yıl ortaokul 8. sınıflar için ilk kez uygulanan ve 1 milyon 300 bin öğrencinin girdiği TEOG'un puanlarının hem karne notu olarak değerlendirileceğini hem de liselere girişte belirleyici olacağını hatırlatan Karaahmetoğlu, öğrencilerin sınavda branş bazında aldığı notların e-okul sistemine yazılı notu olarak yansıtıldığını kaydetti. Notların karne notu olarak değerlendirilmesinin ardından okullarda uygulanan şişirilmiş notların ortaya çıktığını belirten Karaahmetoğlu, "Merkezi olarak yapılan TOEG sınavında oldukça düşük not alan, fakat okulundaki proje ve performans ve diğer sınav notlarının tamamı yüksek tutulan özel okul öğrencileri, yarışın adil olmadığının bir göstergesi olacaktır. Şişirilmiş notlar sayesinde özel okulda okuyan ders içi başarısı olmayan bir öğrenci devlet okulunda okuyan başarılı bir öğrencinin önüne geçecek ve yüksek puanlı okulları kazanabilecektir" dedi.
Karaahmetoğlu, gerekçelerinin ardından şu sorulara cevap aradı:
"Özel okullardaki şişirilmiş notlar yüzünden devlet okulunda okuyan başarılı öğrencilerin hak ettiği okullara giremeyerek mağdur olması büyük bir haksızlık olmayacak mıdır?
Hak etmediği halde şişirilmiş notlarla çok iyi okullara gidebilecek binlerce öğrenci olacağı doğru mudur?
TEOG Sınavı ile okulu tarafından verilen notlar arasında dengesizlik bulunan özel okul öğrencisi sayısı tespit edilmiş midir?
Bu durumda, ekonomik durumu iyi olan ailelerin sınav yarışında, not avantajı sağlayacağı düşüncesi ile çocuklarını paralı özel okullara göndermeleri ayrıca teşvik mi edilmektedir?
Bu durumda devlet okullarında öğrenim gören çocuklarımızın, özel okullarda öğrenim gören öğrencilerin yüksek not ile kendilerine karşı üstünlük sağlayacağı gerekçesiyle notlarının yüksek tutulmasını istemeleri haksız mı olacaktır?
Sınav sisteminin bu sebeple yaratacağı haksızlığı ve adaletsizliği nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?
Bu sistemle özel okullara dönüşecek dershanelerin teşvik edilmesi mi söz konusudur?
Özel okullara öğrenci başına maddi destek sağlanacakken, elektrik suyunu ödeyemeyen, ısınmak için para bulamayan, temizlik için çalıştırdığı hizmetlinin parasını kendi bulmak zorunda bırakılan devlet okullarının bu durum karşısında nasıl rekabet edeceğini de açıklar mısınız?" (ANKA)
(HM/OLÇ)

Günün Diğer Haberleri