Bakan Avcı: Endişe Etmesinler, Hiçbir Çocuğumuzun Yerleştiği Okuldan Bir Başka Yere Gönderilmesi Gibi Bir Şey Söz Konusu Değil

Bakan Avcı: Endişe Etmesinler, Hiçbir Çocuğumuzun Yerleştiği Okuldan Bir Başka Yere Gönderilmesi Gibi Bir Şey Söz Konusu Değil

EĞİTİM - 2014-01-16 18:33:46

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yargının SBS kararını değerlendirerek, "Okullara yerleşmiş olan çocuklarda aileleri de rahat olsunlar. Öğretmenlerimiz endişe etmesinler. Hiçbir çocuğumuzun hak kaybı söz konusu olmamıştır, olmayacaktır. Hiçbir çocuğumuzun yerleştiği okuldan bir başka yere gönderilmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Bunlar çocuklarımızın tümü için kazanılmış haktır. Bu hakların en büyük savunucusu da MEB'dir" dedi. -Bakan Avcı, dava açıldığından bu güne kadar CHP milletvekilinin açtığı dava dışında MEB'e "ben bu sınav sonucundan mağdur oldum" diye bir tek öğrenci veya velisinin bile müracaat etmediğini vurgulayarak, "Dava konusu olan işlemden ötürü zarar gördüğünü mağdur olduğunu iddia eden bir çocuğumuzun bile müracaatı yok. Onun için sizlerde rahat olun. Çocuklarımız. Biz de bir hafta süremiz var biliyorsunuz. Bu süre içerisinde mahkemenin aldığı karar için itirazımızı hazırladık, onu da yapacağız. Mahkemede en kısa zamanda inşallah kararını verir" açıklamasında bulundu.

ANKARA(ANKA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yargının SBS kararını değerlendirerek, "Okullara yerleşmiş olan çocuklarda aileleri de rahat olsunlar. Öğretmenlerimiz endişe etmesinler. Hiçbir çocuğumuzun hak kaybı söz konusu olmamıştır, olmayacaktır. Hiçbir çocuğumuzun yerleştiği okuldan bir başka yere gönderilmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Bunlar çocuklarımızın tümü için kazanılmış haktır. Bu hakların en büyük savunucusu da MEB'dir" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, bakanlıktan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargının SBS kararını değerlendiren Bakan Avcı, "Biliyorsunuz biz 8 Haziran'da SBS'yi yaptık ve son defa yaptık. 16 Temmuzda bir Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili bu sınavda 718 öğrencinin puanını yanlış hesaplandığını ve bununda diğerlerini etkileyeceği iddiasıyla mahkemeye müracaat etti. Daha sonra mahkeme bize tebligatta bulundu. Biz de 1 Ağustos'ta cevabımızı mahkemeye gönderdik. Olay neydi? 718 öğrencinin aslında Almanca ve Fransızca'dan sınavlara girdikleri halde İngilizce cevap anahtarlarından değerlendirmelerinden kaynaklanan bir yanlışlık vardı. Sınav sonuçlarının açıklandığı gün biz bu yanlışlığı fark ettik ve hemen gerekli çalışmayı yaptık. 718 öğrencinin doğru puanlarını sisteme girdik. İstatistiksel olarak 1 milyon 120 bin öğrencimizin sınavında önemli bir değişikliğe yol açmayacağı savıyla mahkemeye de bunu bildirdik. 1 Ağustos 2013 tarihinde. Dava ne zaman açılmış? Dün birçok kanalın söylediği gibi mahkeme Danıştay'da değil, bu bir Danıştay kararı değil. Ankara 18. İdare mahkemesinde. Biz ne zaman itirazımızı yapmışız mahkemeye. 1 Ağustos 2013. Ağustos geçmiş, Eylül geçmiş, Ekim, Kasım, Aralık geçmiş, Ocağın yarısı geçmiş yarıyıl tatiline 10 gün kalmış. Bu arada okullar açılmış, öğrenciler yerlerine yerleşmiş, öğrenciler derslerine başlamış, öğrenciler yazılı sınavlarına girmişler ve tatile hazırlanıyorlar" diye konuştu.

-"ÜST MAHKEMENİN BUNU HAKKANİYETLE DEĞERLENDİRECEĞİNE İNANMAK DURUMUNDAYIZ"-

Yürütmeyi durdurma kararının gecikmesi sakıncalı olan hallerde verildiğine dikkat çeken Bakan Avcı, şunları kaydetti:
Gecikmesinde sakıncalı hallerde yürütme durdurulur idarenin buna göre tedbir alması istenir. Eğer mahkeme gerçekten gecikmesinde sakıncalı bir durum olduğunu düşünseydi, sıralamayı etkileyecek bir durum varsa, bunun tedbiri daha önce alınabilirdi. Bu tarihlerde Eylül'de, Ekim'de, Kasım'da Aralık'ta, Ocak'ta bu kararlar verilmemiş bize geliş tarihi itibarıyla söylüyorum. 15 Ocak 2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almış. Bizde bakanlık olarak bir üst mahkemeye yani Ankara İdari Bölge Mahkemesi'ne itirazımı yapıyoruz. Her hâlükârda üst mahkemenin bunu hakkaniyetle değerlendireceğine inanmak durumundayız ama şunu da açık bir şekilde söylemek istiyorum. Okullara yerleşmiş olan çocuklarda aileleri de rahat olsunlar. Endişe etmesinler. Öğretmenlerimiz endişe etmesinler. Hiçbir çocuğumuzun hak kaybı söz konusu olmamıştır, olmayacaktır. Hiçbir çocuğumuzun yerleştiği okuldan bir başka yere gönderilmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Bunlar çocuklarımızın tümü için kazanılmış haktır. Bu hakların en büyük savunucusu da MEB'dir."

-"MAHKEMENİN ALDIĞI KARAR İÇİN İTİRAZIMIZI HAZIRLADIK BİR HAFTA İÇİN ONU DA YAPACAĞIZ"-

"Mahkemenin kararı ne olursa olsun, hiçbir çocuğumuzun öğrencimizin velimizin öğretmenimizin mağdur edilmeyeceğini şimdiden söylüyorum" diyen Bakan Avcı, şöyle devam etti:
"MEB ne yaptığını ne yapacağını biliyor. Tüm bunları öğretmenlerimizde zaten sağduyuyla değerlendiriyorlar. İşin aslını öğrencilerimiz velilerimizde biliyor. O konuda bilgisi olmayan o yaşta çocuğu olmayan veliler meseleyi tam olarak bilemeyebilirler. Yanlış değerlendirmelere kapılabilirler. Her şey kontrolümüz altında. Hiçbir çocuğumuz okuduğu okuldan mahrum olmamıştır, olmayacaktır. Dava açıldığından bu güne kadar CHP milletvekilinin açtığı dava dışında MEB'e ben bu sınav sonucundan mağdur oldum diye bir tek öğrencimiz veya velisi bile müracaat etmedi. Dava konusu olan işlemden ötürü zarar gördüğünü mağdur olduğunu iddia eden bir çocuğumuzun bile müracaatı yok. Onun için sizlerde rahat olun. Çocuklarımız güzel bir tatil geçirsinler. Derslerine çalışsınlar. Merak edecek endişelenecek bir durum yok. Kimse mağdur edilmeyecek. Bizde bir hafta süremiz var biliyorsunuz. Bu süre içerisinde mahkemenin aldığı karar için itirazımızı hazırladık, onu da yapacağız. Mahkemede en kısa zamanda inşallah kararını verir."

-"BU KARAR DANIŞTAY KARARI DEĞİLDİR, İDARE MAHKEMESİ KARARIDIR VE İTİRAZI MÜMKÜNDÜR"-

"Mahkeme kararı onarsa bununla ilgili tedbiriniz nedir?" sorusu üzerine Bakan Avcı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını bekleyelim. Onun için şimdi fazla bir şey konuşmak istemiyorum. Bölge İdare Mahkemesi bütün boyutlarıyla konuyu değerlendirir. Neticesi de inşallah herkesi rahatlatacak yönde olur. Her ne olursa olsun MEB hiçbir öğrencisini mağdur etmez."
Bakan Avcı, dershaneler taslağıyla ilgili bir soru üzerine ise, "Bir konuşmada bir konuyu işlersek diğer konular onu gölgelememiş oluyor. Bugün bununla yetinelim. Ben de gördüğüm kadarıyla bu konuda bir endişe olabilir. Bu endişeyi de bertaraf etmek için sizin de yardımlarınızı rica ediyorum. Kamuoyunu doğru bilgilendirirsek, Danıştay kararı değildir, idare mahkemesi kararıdır ve itirazı mümkündür. İtirazda idare mahkemesine yapılır. Onun sonucuna göre de karar alınır. Her şekilde biz okullarında okuyan hiçbir çocuğumuzu mağdur etmeyeceğiz. Alınıp başka bir yere gönderilmesi falan söz konusu değil" şeklinde konuştu. (ANKA)
(AR/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri