Ders ve Ek Ders Saatleri Üzerine...

Ders ve Ek Ders Saatleri Üzerine...

EĞİTİM - 2014-01-02 13:20:57

MEB’e bağlı eğitim kurumları arasında, aylık olarak hazırlanan ek ders puantaj çizelgesindeki birkaç hususta birliktelik sağlanamadığı görülmektedir

 

MEB’e bağlı eğitim kurumları arasında, aylık olarak hazırlanan ek ders puantaj çizelgesindeki aşağıda belirteceğimiz birkaç hususta birliktelik sağlanamadığı görülmektedir. Şöyle ki:

1- Ayın son günleri ile diğer ayın ilk günlerinin meydana getirdiği haftalarda, bazı illerde hafta bütünlüğü ilkesi gereği olarak ayın son günlerindeki maaş karşılığı ders ve ek ders saatlerinin diğer ayın ilk haftasına aktarımı yapılır iken; bazı illerde ise hafta bütünlüğünün göz önüne alınmayarak, hafta teşkil etmeyen günlerindeki maaş karşılığı ders ve ek ders saatlerinin, aylık karşılığı ders ve ek ders saatlerinin haftalık dağılım sistematiği çerçevesinde değerlendirilip ayın hafta teşkil etmeyen günlerine yayıldığını görmekteyiz. Örnek tablolar üzerinde, yukarıdaki iki durumu aşağıdaki ilgili tablolarda izah edeceğim.

2- Rehberlik/Sosyal Etkinlik görevleri üzerinde bulunan bir öğretmene ise buna bağlı ders saati olup olmadığına bakılmaksızın, sosyal kişilik hizmetleri adı altında haftalık 2 ek ders saati yazılır. Okullar arasında ise bu ad altında yazılan 2 ek ders saatine dair farklılıklar bulunmaktadır.

A) Rehberlik/Sosyal Etkinlik görevlerinin ders saatine bağlanmasından dolayı üzerinde ders saati olmadan bunu görev karşılığı olarak ifa eden öğretmene, bazı okullarda sosyal kişilik hizmetleri adı altında 2 ek ders saati yazılmamaktadır.

B) Bazı okullarda ise bunu derse bağlı olarak yapan ya da derse bağlı olmadan görev karşılığı olarak yapan öğretmene, sosyal kişilik hizmetleri adı ile haftalık 2 ek ders saati yazılmaktadır. Fakat, her iki durumdaki öğretmene bu ek ders saatinin o hafta için yazılabilmesi, ilgili öğretmenlerin Rehberlik/Sosyal Etkinlik ders saatinin olduğu gün okulda bulunması koşuluna bağlanmıştır. Halbuki, bu ek ders saatini öğretmen, o hafta içinde yapmış olduğu çalışmalar karşılığında hak etmiştir. Okul yöneticileri, öğretmenlerin rehberlik ve sosyal etkinlik yıllık çalışma planlarını esas alarak, o hafta için öngörülmüş çalışmalar yapılmış ise 2 ek ders saatini, öğretmenin rehberlik/sosyal etkinlik ders saatinin olduğu gün okula gelip gelmediğine bakılmaksızın yazmalıdır kanaatindeyim. 

Unutulmamalıdır ki, öğretmen uhdesindeki rehberlik/sosyal etkinlik görevi karşılığı ve sosyal kişilik hizmetleri adı altındaki bu ek dersi, ders saatine bağlı olmaksızın yapmış olduğu ders saati dışı çalışmalardan hak etmektedir.

3- Öğretmenin ilgili hafta için üzerinde bulunan maaş karşılığı ders ve ek ders saatlerinin haftaya dağılımında okullar arasında birliktelik sağlanamamıştır. Yöneticilerin, ek ders saatlerinin dağılımı, ilgili mevzuatında hüküm altına alınmış ise de, okullar arasında yöneticilerin haftalık ek ders saatlerinin dağılımına dair farklılıklar bulunmaktadır. Aşağıdaki tablolar üzerinde, öğretmenin üzerinde bulunan maaş karşılığı ve ek ders saatlerinin haftanın günlerine olması gereken dağılımını göstereceğim. Dağılım yapar iken esas aldığımız ana ilkelerimiz teamüller, denetmen görüşleri çerçevesinde şunlardır:

a) Öğretmene, o hafta için maaş karşılığı ders saatini doldurmadan ek ders verilmez.

b) Öğretmene, o hafta için okuttuğu her 10 saat için hazırlık planlama karşılığında 1 ek ders saati yazılır. Üzerinde rehberlik/Sosyal Etkinlik ders saati bulunan bir öğretmenin, uhdesindeki bu ders saati hazırlık planlama ek ders saati hesabında değerlendirilir.


 

ÖRNEK:

Hesaplamada Kullanılan Genel Bilgiler:

Haftalık Okuttuğu ders saati: 30 (R/S Hariç)

Rehberlik/Soyal Etkinlik ders saati bulunmaktadır.

Günler

Pztesi

Salı

Çarş.

Perş.

Cuma

Okuttuğu Ders Saati

7

7

6

4

6+1 Rehberlik Sosyal Etkinlik

Aylık Karşılığı

7

7

1

0

0

Ücret Kaşılığı

0

0

5

4

6

Hazırlık Planlama

 

1

1

 

1

Sosyal Kişilik Hizmetleri

       

2


Ayın son üç günü pazartesi, Salı, Çarşamba günlerine denk gelmiş ve diğer iki günde diğer aya ait ise bu durumda hafta bütünlüğü sağlanmamış demektir. Bu durum hasıl olsa dahi, bu üç gün diğer aya sarkmamalıdır, diğer haftalardaki bu günlere ait maş karşılığı ders ve ek ders saatlerinin dağılım şekli/düzeni bozulmadan devam ettirilmelidir.

Günler
Pztesi
Salı
Çarş.
Okuttuğu Ders Saati
7
7
6
Aylık Karşılığı
7
7
1
Ücret Kaşılığı
0
0
5
Hazırlık Planlama

1
1
Sosyal Kişilik Hizmetleri



Müdür ve müdür yardımcılarının ek ders saatlerinin haftanın günlerine dağılımı ise şöyle olmalıdır:

Günler

Pztesi

Salı

Çarş.

Perş.

Cuma

Ücret Karşılığı –Okul Müdürü

4

4

4

4

4

Ücret Karşılığı –Okul Müdür Yrd.

5

3

3

3

4











Bazı iller ise yukarıdaki günleri diğer aya sarkıtarak, emekçinin alın terini geç ödemeyi yeğlemektedir.

Denetmenimizin site üzerinde yukarıdaki konulara dair sorulan sair sorulara verdiği cevapları aşağıdaki ağ adreslerini tıkladığınızda görebilirsiniz:

http://tokatteftis.gov.tr/detay2.aspx?yazi=2840

http://tokatteftis.gov.tr/detay2.aspx?yazi=2711

http://tokatteftis.gov.tr/detay2.aspx?yazi=2643

Saygılarımla...

Yahya ASLAN

Günün Diğer Haberleri