MENTAL ARİTMETİK, DRAMA VE ZEKA OYUNLARI

MENTAL ARİTMETİK, DRAMA VE ZEKA OYUNLARI

EĞİTİM - 2014-01-02 10:03:20

MENTAL ARİTMETİK

Dünyada uzun süredir uygulanan, ülkemizde ise son zamanlarda hızla yayılan bir eğitim uygulaması: Mental Aritmetik… Mental aritmetiği uzmanlar “abaküs temelli zihin geliştirme programı” olarak tanımlıyor. Adına Çin abaküsü veya soroban denilen abaküs üzerinde çocuklar matematiksel işlem yapmayı öğreniyorlar. Bu sistemle işlem yapmayı öğrenen çocuklar zamanla bize çok karmaşık gelen toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini zihinden yapabiliyorlar. Ancak uzmanlar dışarıdan bakıldığında bir matematik kursuymuş gibi gözüken bu sistemin hiç de böyle olmadığını belirtiyor. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nden konuyla ilgili düşüncelerine başvurduğumuz Doç. Dr. Halim ULAŞ; mental aritmetiğin çocukların zihin gelişimi için oldukça önemli olduğunu, özellikle dikkat ve algı hızının gelişmesinde etkili olduğunu belirtti. Ulaş; “Mental aritmetik doğru şekilde uygulanır ve aile, çocuk, eğitmen işbirliği ile yapılırsa okul başarısını etkileyecektir. Yine uzak doğuda pek çok ülkede mental aritmetik eğitim sisteminin bir parçası ve Japonya ile ABD’de hastanelerin Alzheimer tedavi ünitelerinde uygulanıyor.”dedi. 

“Her yerde, herkes için inovatif eğitimler” sloganı ile yola çıkan Aktif Akademi eğitim müfredatımıza adapte ettiği mental aritmetik eğitimi alan öğretmenler, hem kendi eğitimlerini canlandırıyor hem de açtıkları egzersiz ve verdikleri özel dersle kendilerine katkı sağlıyorlar.

 Detaylı bilgi almak isteyenler,http://www.aktifdrama.com web adresinden; http://www.facebook.com/aktifdrama facebook sayfasından ve 0 850 303 2 666  ve 0532 132 30 07 no’lu telefondan yetkililere ulaşabilirler.

 

DRAMA

Eğitimde öğrenen merkezli yaklaşımların oldukça önemli olduğu görüşü günümüzde neredeyse tüm eğitimciler tarafından kabul edilmektedir. Öğrenen merkezli yaklaşımlardan birisi de dramadır. Drama bireyin kendini tanıdığı, düş gücünü sınırsız kullandığı ve yaşam ile okul konularını birleştirebildiği bir yöntemdir. Drama bireye kendi problemlerini çözebilmesinde özgün, işe yarar çözüm seçenekleri sunarken, yaparak yaşayarak öğrenmeyi de sağlar. Drama ile ilgili çalışmalarıyla ön plana çıkan, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Halim ULAŞ; bir yöntem olarak dramanın bireylerin gelişiminde önemli bir yeri olduğunu savunurken şöyle dedi: “Drama hayatın provasıdır. Zira drama bireyin yaratıcılığını ve hayal gücünü geliştirirken, bireyde kendilik kavramının oluşmasına ve duyguları fark edip ifade etme becerisinin gelişmesine katkı sağlar. Özellikle eğitimde uygulandığında geleneksel metotlar kullanılırken etkinliklere katılamayan pasif diye nitelendirebileceğimiz öğrenciler drama ile eğitim sürecine etkin bir şekilde katılabilmektedir. Yine drama etkinlikleri bireyin toplumsallaşma ihtiyacının giderilmesi açısından da oldukça önemlidir. Drama ile birey kendini bir gruba ait hisseder ve değerli olma duygusunu yaşar böylece özgüveni gelişmiş olur.”

Dramanın bu kadar etkili bir yöntem olduğu düşüncesi ve “her yerde, herkes için inovatif eğitimler” sloganı ile yola çıkan Aktif Akademi bu hafta sonu ilimizde yetişkinlere yönelik temel drama kursu düzenliyor. 

 Detaylı bilgi almak isteyenler,http://www.aktifdrama.com web adresinden; http://www.facebook.com/aktifdrama facebook sayfasından ve 0 850 303 2 666  ve 0532 132 30 07 no’lu telefondan yetkililere ulaşabilirler.

ZEKÂ OYUNLARI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “değişimin nesnesi değil öznesi olmak için zekâ oyunları” fikri çerçevesinde ortaokul programına aldığı ders: Zeka Oyunları. Biz de okullarımızda uygulandığı halde pek bilinmeyen bu dersi mercek altına aldık ve sizin için öz bilgiler derledik. Aslında zihnimizi harekete geçiren, yeni fikirler oluşturmamızı sağlayan her türlü etkinliğe zekâ oyunu diyebiliriz. Ancak okullarımızda uygulanan daha doğrusu öğretmen yetersizliği nedeniyle tam uygulanamayan zekâ oyunları dersinin içeriği oldukça etkili ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılan oyunlardan oluşuyor. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Halim ULAŞ; zekâ oyunlarının bireyin bilişsel gelişiminin yanı sıra toplumsal gelişimini de olumlu yönde etkilediğini belirtti. Ulaş sözlerine şöyle devam etti: “zekâ oyunları ile bireylerin mantıksal düşünme, strateji oluşturma, problem çözme, strateji oluşturma, dili kullanma, iletişim, karar verme, girişimcilik becerileri gelişiyor. Bu becerileri düşündüğümüzde zekâ oyunlarının bireyin bütünsel gelişimine katkı sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Zekâ oyunlarının yeni eğitim programının genel yaklaşımına çok uygun olduğunu ve doğru atılmış bir adım olduğunu belirtmek isterim. Ancak öğretmenlerin konu ile ilgili bilgilerinin yeterli olmayışı, işin bireysel çabaya bağlı bırakılmış olması ve kaynak yetersizliği uygulamada bazı aksaklıklara yol açıyor. Bu aksaklıkları gidermek için öğretmenler yönelik kurslar düzenlenmeli ve dersin içeriği öğretmenlere aktarılmalı. Yine zekâ oyunları sadece öğretmenlerin ilgilenmesi gereken bir alan değil. Problem çözmeye, strateji oluşturmaya, zihni zinde tutmaya ihtiyacı olan herkes mutlaka zekâ oyunları ile tanışmalı.”

Sayın ULAŞ’ın sözünü ettiği eksiklik ve ihtiyaçları gidermek için “her yerde, herkes için eğitim” sloganı ile yola çıkan Aktif Akademi bu hafta sonu ilimizde yetişkinlere yönelik zekâ oyunları kursu düzenliyor.

 Detaylı bilgi almak isteyenler,http://www.aktifdrama.com web adresinden; http://www.facebook.com/aktifdrama facebook sayfasından ve 0 850 303 2 666  ve 0532 132 30 07 no’lu telefondan yetkililere ulaşabilirler.

 

AKTİF SİNGAPUR MATEMATİĞİ

Singapur, son yıllarda yapılan uluslararası sınavlarda, özellikle matematik alanında üstün başarı gösteren küçük bir ülke. Uzmanlar bu başarının kaynağını araştırdığında Singapur’da da evrensel matematik eğitimi verildiğini ancak matematik öğretiminde benimsenen ilkelerinin farklı olduğunu ifade ediyor. Takip edilen öğretim yaklaşımı yavaş yavaş ülkemizde de benimseniyor. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Halim ULAŞ; Singapur’da matematiğin nerdeyse tamamının somutlaştırıldığını, araç–gereç yardımı ile öğretildiğini belirtti. Ulaş: “ Singapur matematiği “matematiği nasıl öğretelim?” sorusuna verilmiş etkili bir cevap. Çocuklar sanki matematik oynuyor diyebiliriz. Böylelikle matematikle ilgili olumlu tutumlar kazanıyorlar ve çok daha etkili bir şekilde öğreniyorlar. Okullarımızda uygulanan matematik programı da oyun ve araç –gerece dayalı yapılırsa inanıyorum ki matematik öğretimin de önemli mesafeler kat edeceğiz. Bu araç gereçlerin bir kısmının temini zor olsa da bir kısmına öğretmenle rahatlıkla ulaşabilirler. Temin zor olanları ise bu işle ilgilenen ve bu eğitimi uygulayan özel kurumlardan tedarik etmek mümkün. Fikrimce her öğretmen matematik derslerini canlandırmak istiyorsa bu yaklaşımdan haberdar olmalı ve uygulamalı.” dedi.

 “Her yerde, herkes için inovatif eğitimler” sloganı ile tüm Türkiye’de eğitimler düzenleyen Aktif Akademi bu hafta sonu ilimizde Aktif Singapur Matematiği kursu düzenliyor.

 Detaylı bilgi almak isteyenler,http://www.aktifdrama.com web adresinden; http://www.facebook.com/aktifdrama facebook sayfasından ve 0 850 303 2 666  ve 0532 132 30 07 no’lu telefondan yetkililere ulaşabilirler.

Günün Diğer Haberleri