SÖKE’DE SENDİKALARDAN ORTAK EYLEM

Söke’de 4 eğitim sendikası ilk defa bir araya gelerek ortak açıklama yaptı. Eğitim emekçilerinin bankanın promosyon konusundaki uzlaşmaz tutumuna tepki gösterdiler

SENDİKA - 2022-10-07 14:41:06

Söke’de 4 eğitim sendikası ilk defa bir araya gelerek ortak açıklama yaptı. Eğitim emekçilerinin  bankanın promosyon konusundaki uzlaşmaz tutumuna tepki gösterdiler.

Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Söke İlçe Temsilcileri bir araya gelerek banka promosyonlarının güncellenmemesine tepki gösterdiler. 4 Eğitim Sendikası bir araya gelerek ortak açıklama ile bankanın verdiği promosyonun güncellenmesi talebini ilettiler. Eğitimciler vicdani ve hukuki bir haksızlığı protesto etmek için toplandıklarını dile getirdiler. Basın açıklamasında Türk Eğitim-Sen Baş temsilcisi Ahmet Bor, Eğitim Bir Sen Baş temsilcisi Bünyamin Cankat Eğitim-Sen Baş temsilcisi Murat Karayeğit ve Eğitim-İş Baş temsilcisi Savaş Dalgıç hazır bulundular.

Sendikalar adına açıklamayı yapan Türk Eğitim-Sen Söke  Temsilcisi Ahmet Bor yaptı. Ahmet Bor “Bugün burada eğitim çalışanlarını temsilen Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş ilçe temsilcilikleri ile vicdani ve hukuki bir haksızlığı protesto etmek amacıyla toplandık.

2021 YILINDA 3420 TL PROMASYON İMZALANDI

Tüm eğitim çalışanlarının malumudur ki 2021 yılında yapılan ihale sonrası ilgili banka ile maaş sözleşmemiz personel başına 3420 TL olacak şekilde imzalanmıştır. Yapılan anlaşma sonrası ekonomik anlamda öngörülemeyen gelişmeler yaşanmış. Hükümetin enflasyon farkı üzerine geçtiğimiz ocak ayında toplu sözleşmede yer almamasına rağmen %2,5 tutarında bir maaş iyileştirmesi söz konusu olmuştur. Ocak 2022 sonrası da enflasyon artmaya devam etmiş ve enflasyon farkı ve toplu sözleşme gereği yapılan zamla 2022 Temmuz ayında eğitim çalışanları yaklaşık %40 tutarında bir maaş iyileştirmesi almıştır. Gün şartları itibariyle enflasyon artmaya ve hükümet merkez bankası politika faizi indirimine devam etmektedir.

3420 TL GÜNCELLİĞİNİ YİTİRDİ

Bu durum önümüzdeki 2023 Ocak ayında yine %40-45 aralığında bir maaş artırımının olacağını göstermektedir. 2021 yılında yapılan maaş sözleşmesi sonrası belirttiğimiz iyileştirmeler ile ilgili bankanın kasasına protokol gereği ödemelerden 2 gün erken giren mevduat tutarı sürekli artmış ve bu durum bankanın karlılığına olumlu yansımıştır velakin eğitim çalışanlarının almış olduğu 3420 TL tutarındaki promosyon güncelliğini yitirmiştir.

GİRİŞİMLERİMIZ SONUÇSUZ KALDI

    Mevcut gelişmeler dahilinde 4 büyük sendika temsilciliği olarak 2022 Mart ayından itibaren promosyon anlaşmamızın güncellenmesi gerektiğini ortaya koyduğumuz girişimler ile dilekçeler toplayıp Milli Eğitim müdürlüğü aracılığı ile bankaya ilettik. Banka müdürümüz ile yaz dönemi içerisinde görüşmelerimiz oldu. Daha sonrasında yine cevaplarını alamadığımız iki farklı tarihte ihale şartnamesine atıfta bulunduğumuz yazılar banka tarafından cevaplanmadı. Son olarak geçtiğimiz günlerde yine milli eğitim müdürlüğü aracılığı ile bir iyileştirme talebimizin olduğu iyileştirme yapılmayacaksa sözleşmenin feshi için bankaya ödememiz gereken tutarı talep ettiğimiz bir yazı bankaya ulaştı.

BANKA BİZDEN 4300 TL İSTİYOR

Bu yazıdan sonra 3 Ekim Pazartesi tarihinde herhangi bir iyileştirmenin olmayacağını ve sözleşmenin feshi durumunda banka personel başına 4300 TL civarında ve sadece o gün geçerli olduğunu bildiren bir yazıyı Milli Eğitim müdürlüğüne iletti. Yani sözleşmenin feshi için bankanın 3 ekim tarihinde vermiş olduğu tutar bugün geçerli değil velakin 19 ay evvel imzalanmış sözleşme metninde verilmiş tutar bugün banka için günceldir. Bu nasıl bir garabettir. 2021 Mart ayında protokol imzalanmış ve üzerinden 19 ay geçmiş bu süreçte banka artırımlarla ciddi bir kar sağlamıştır. Bugün sözleşme feshi için 19 ay evvel tarafımıza ödenen tutardan fazlası bizden talep edilmektedir. Bu nasıl bir vicdandır.

BU NASIL HUKUK

Emekli maaşları ortalama olarak bir memur maaşının yarısına denk gelmekte iken söz konusu banka emekli maaşlarını taşıyan müşterilerine 7500 TL verirken bizim 3420 TL’miz nasıl olağandır. Bu nasıl hukuktur?

Sözleşmenin gelişmeler dahilinde güncellenmesi gerektiğini dile getiren, Türkiye genelinde girişim başlatan ilk merkezlerden biri olmamıza rağmen bankanın göstermiş olduğu uzlaşmaz tutum neticesinde bir arpa boyu yol alamamış durumda olmamız bizi bu açıklama ve eylemi yapmaya mecbur kıldı. Söke’den sonra girişimlerini başlatan pek çok merkez sonuç almış sözleşmelerin güncellenmesi sağlanmış ve kimi farklı bankaların gösterdiği iyi niyet ile mevcut promosyon sözleşmelerine ek ödemeler söz konusu olmuştur. 

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Biz eğitim çalışanları bilgisini, emeğini, özverili biçimde tüm Türkiye ile paylaşırken ilgili bankanın elde etmiş olduğu yüksek karlılığa rağmen bu karını bizlerle paylaşamamak adına ortaya koyduğu tutumu kınıyoruz. Bizler Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş yöneticileri olarak sürecin hukuki ve vicdanı takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Günün Diğer Haberleri