Hafta Sonu Sınavlarla Geçecek

Hafta Sonu Sınavlarla Geçecek

EĞİTİM - 2013-12-13 15:04:52

Milli Eğitim Bakanlığınca bu yıl ilk kez 8. sınıflar için düzenlenen merkezi ortak sınavlara katılamayan 45 bin 984 öğrenci için mazeret sınavları bu hafta sonu yapılacak. -Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin 2013-2014 öğretim yılı güz dönemindeki vize sınavları bu hafta sonu gerçekleştirilecek.

-Türkiye genelinde etkisini sürdüren soğuk ve kar yağılı havanın hafta sonunda da etkili olması beklenirken BDP sınavların ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini belirtti.

ANKARA(ANKA) -Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl ilk kez 8. sınıflar için düzenlenen merkezi ortak sınavlara katılamayan 45 bin 984 öğrenci için mazeret sınavları bu hafta sonu yapılacak. 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen Ortak Sınavlara, 8'inci sınıfta öğrenim gören 1 milyon 290 bin 717 öğrencinin, yurtiçi ve yurtdışı 972 sınav merkezinde 14 bin 407 okulda ve 86 bin 25 sınıfta katılımı planlanmış ve bu yönde her türlü hazırlık yapılmıştı. Sınavlara katılan öğrenci sayısı ise 1 milyon 244 bin 733 olurken, katılım; yüzde 96.4 oranında gerçekleşmişti. 45 bin 984 öğrencinin ise sınava katılmadığı bildirildi.
MEB'den alınan bilgiye göre, 14-15 Aralık 2013 Cumartesi-Pazar günleri gerçekleştirilecek sınavlara 45 bin 984 öğrenci katılabilecek. Geçerli mazereti olduğu okul müdürlüklerince tespit edilen öğrenciler mazeret sınavlarına girebilecek. Geçerli mazereti olmadan ortak sınav ya da sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmeyecek, ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınacak.

-BAKANLIK TARAFINDAN BELİRLENEN MERKEZLERDE MAZERET SINAVI YAPILACAK-

Telafi sınavlarına katılmak için öğrencilerin geçerli gerekçelerinin olması gerekecek. Okul Müdürlükleri tarafından ortak sınavlar sonrasında, mazeretlerini sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli ya da mazeretsiz olarak ortak sınavlara girmeyen öğrencilerin bilgileri sınav günü son oturumdan sonra e-Okul sistemine işledi. E-Okul sistemine işlenen bilgiler doğrultusunda Bakanlık, mazeret durumuna bakılmaksızın sınava katılmayan tüm öğrenciler için sınav yerleştirmesi yaptı. 2013-2014 Eğitim öğretim yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavlar e-Kılavuzunda da belirtildiği üzere, Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, "ilköğretim kurumları yönetmeliği 38'inci maddesi"nde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlık tarafından belirlenen merkezlerde mazeret sınavı yapılacak.

-SINAVLAR 818 SINAV MERKEZİNDE YAPILACAK-

14-15 Aralık 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek sınavlar 818 sınav merkezinde yapılacak. Sınav yapılan her sınıfta iki öğretmen görevli olacak şekilde görevlendirme yapılacak. 8 bin 42 öğretmen sınıflarda görevli olacak. Ayrıca, sınav yapılacak okullarda 2 bin 601 idareci de görevli olacak. İlk gün Türkçe, matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi sınav oturumları gerçekleştirilirken, ikinci gün fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavları yapılacak. Sınavlar saat 9.00'da başlayıp, 12.00'de sona erecek. Her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Sınav süresi 40 dakika olacak.

-AÇIKÖĞRETİM SINAVLARI-

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin tüm bölüm/programlarında kayıtlı öğrencilerden, 2013-2014 öğretim yılı Güz Döneminde vize sınavları 14-15 Aralık tarihinde yapılacak. AÖF sitesinden TC kimlik numarası ve şifre ile girilerek, sınav giriş yerleri öğrenilebiliyor ve belgesi alınabiliyor.

-SINAVLAR ERTELENSİN-

Öğrenciler sınavları beklerken, hafsonunda yapılacak sınavların hava muhalefeti nedeniyle ertelenmesi isteği geldi.
Türkiye genelinde etkili olan soğuk ve kar yağışlı hava özellikle Doğu ve Güneydoğu'da da etkisini sürdürürken BDP hafta sonu yapılacak sınavların ertelenmesini istedi.
BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgenin tamamında kardan dolayı yollar kapalı durumdadır. Yarın Açık Öğretim Fakültesi ve Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş Sınavları var. Bu sınavlara giremeyeceklerin durumu için Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüştük, cevap ve çözüm bekliyoruz. Sınavlar ileri bir tarihe ertelenmeli ya da sınavlara giremeyenlerin hakkı saklı tutulmalıdır. Konuyu takip ediyoruz" dedi. (ANKA)
(AR/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri