Bakan Özer: “Kariyer Basamakları Sınavı Kolay Olacak”

Bakan Özer, Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik adayları için kolay bir sınav gerçekleşecek

EĞİTİM - 2022-08-06 23:12:27

Uzman ve başöğretmenlik için yapılacak sınava da değinen Özer, 613 bin öğretmenin başvuru yaptığını, eğitimlerin başarılı bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

 

Özer, Bakanlıkta bir yılını anlattı 

6 Ağustos'ta Bakanlıkta birinci yılını doldurduğunu kaydeden Özer, bir yıla pek çok güzellik sığdırdıklarını ifade ederek şöyle devam etti: 

"6 Ağustos tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühleriyle Millî Eğitim Bakanlığı görevim başladı. Şu bir yıla o kadar çok güzellik sığdırabildik ki... Bir kere en önemli başarı okulların açık kalabilmesi. Okullar kapalıyken 'Bir buçuk sene içinde dünyada en fazla okul kapatan ülke,  Meksika'yla birlikte Türkiye'dir.' Diyenler, ben okulları açık tutmak için irade gösterdiğim zaman da 'Niye okullar açık kalıyor? Okulların açık kalmaması gerekir.' diye kampanyalar yaptılar. Allah'a şükür, öğretmenlerimiz ve tüm yöneticilerimizle birlikte topluma okulların en güvenli yerleri olduğunu, okulların sadece eğitim yapılan yerler değil, çocukların çok boyutlu olarak yetiştiği yerler olduğunu ve bunun telafisinin başka türlü dijital platformlarla mümkün olmadığını gösterdik."

Eğitim ve fırsat eşitliğiyle ilgili iki adım attıklarını, bunlardan birincisinin okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarının artırılması olduğunu belirten Bakan Özer, "Eğitimde tüm kademelerde okullaşma oranları yüzde 90'ın üzerine çıkmasına rağmen maalesef okul öncesi eğitimde istenilen noktaya gelmemiştik. Bakın biz kendimizi eleştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 3 bin  yeni anaokulu, 40 bin yeni ana sınıfı yapmak için 6 Ağustos 2021 yılında yola çıktık. Bakın bir yıl geçti. 1.800 yeni anaokulu, 10 bin yeni ana sınıfını ülkemize kavuşturduk ve 5 yaştaki okullaşma oranları bir sene önce yüzde 78 iken bugün yüzde 93'e ulaştı. Yıl sonuna kadar diğer anaokullarıyla ilgi tüm planlama hazır, bütçeleri hazır, süreç devam ediyor. Hatta bu sayı, 3 binin çok üzerine çıkacak." diye konuştu.

 

Okul öncesi eğitimin çocukların yalnızca bilişsel becerilerini değil, psikososyal gelişimlerini de güçlendirdiğine atıf yapan Özer; nitelikli, kendinden emin, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesiller yetiştirmenin en kritik adımlarından birinin okul öncesi eğitim olduğunu söyledi. 

Mesleki eğitim konusuna da değinen Bakan Özer, katsayı uygulamasıyla gücünü yitiren mesleki eğitimin atılan adımlarla kısa sürede çok iyi seviyelere geldiğini anlattı. 

Akademik olarak başarılı öğrencilerin fen liseleriyle aynı puana sahip meslek liselerine gitmeye başladığını anlatan Bakan Özer, üretim kapasitesinin arttığını, mesleki eğitim kurumlarının patent, faydalı model üretmeye başladığını belirtti.

En önemli adımın mesleki eğitim merkezlerinde atıldığını hatırlatan Özer, katsayı uygulaması öncesinde Türkiye'de mesleki eğitim merkezlerinde 249 bin 774 öğrenci olduğunu, bu sayının 1998'de uygulama sonrası 74 bine düştüğünü söyledi. 

Mesleki eğitim merkezlerini güçlendirmek için mezunlara lise diploması hakkını getirdiklerini ve öğrenci sayısının 159 bine çıktığını anlatan Bakan Özer, 25 Aralık 2021 tarihinin mesleki eğitimde çok önemli bir kırılma noktası olduğunu belirtti. Özer, şunları söyledi:

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda ciddi bir değişikliğe gittik ve üç değişiklik yaptık. Bakın, bir sene sonraki rakam: 580 bin çırak ve kalfa var sistemde. Hedefimiz, yıl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturmak. Hiçbir problem olmadan inşallah 1 milyon rakamına ulaştığımız gibi onun da ötesine inşallah geçeceğiz. Bu adım bu ülkenin geleceği için o kadar kritik bir adım ki... Küçük ve orta ölçekli işletmeler için Türkiye'de çırak sürdürülebilirliğini sağlamak önemli. Artık, Allah'a şükür, bu ülkede çırak bulamıyorum, kalfa bulamıyorum sözü kalmadı."

 

Bakan Özer, üçüncü önemli noktanın öğretmenler için atılan adımlar olduğunu kaydederek "14 Şubat 2022'de Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe girdi. 60 yıllık bir özlem. Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla eğitim sistemindeki öğretmenler ilk kez sadece öğretenler olarak değil, hayat boyu öğrenenler olarak tanımlandı. Kariyer sistemi oluşuyor. Uzman öğretmenlik, başöğretmenlik getirildi." dedi.

Uzman ve başöğretmenlik için yapılacak sınava da değinen Özer, 613 bin öğretmenin başvuru yaptığını, eğitimlerin başarılı bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Özer, 60 bin öğretmenin yüksek lisans yaptığı için uzman öğretmenlik sınavından muaf olacağını, diğer adaylar için de kolay bir sınav gerçekleşeceğini kaydetti. Özer, yeni uzman öğretmenler ve başöğretmenlerle eğitim sisteminin çok daha iyi noktalara geleceğini söyledi. 

Öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinde son yirmi yılın en yüksek rakamlarına ulaşıldığını ifade eden Bakan Özer, bu seneki hedefin öğretmen başına 120 saat eğitim alınması olduğunu söyledi. Bunu sağlayabilmek için eğitimlerin merkezi olmaktan çıkarıldığını ve okul temelli bir şekilde, öğretmenlerin istek ve ihtiyaçlarına yönelik planlandığını anlatan Özer, 2021 yılında bu alana ayrılan 8,9 milyon liralık bütçeyi 5 kat artırarak 292 milyon liraya çıkardıklarını söyledi. 

Günün Diğer Haberleri