CNC Nedir?

CNC Nedir?

- - Kategorilenmemiş - 2022-05-26 19:39:23

 

CNC makine işgücünü gölgede bırakma eğiliminde olan ve tamamen seri üretimin önünü açan sistemlerdir. Birçok fabrika tarafından talep edilmektedir. Bu nedenle birçok CNC operatörü eğitilmiştir.

Bilgisayar Sayısal Kontrol (CNC) olarak ifade edilebilir. CNC makineleri yani tezgahlar, üzerine kurulu bir bilgisayar aracılığıyla programlama yaparak otomatik bir işlem gerçekleştiren bir sistemdir. Bu nedenle çok önemli sistemlerdir. Bir CNC makinesi, makine kontrol ünitesi olarak işlev gören bir mini bilgisayar veya mikro bilgisayardan oluşur. CNC makinesinde, program delikli kartlara girilir ve CNC makina komutlar programı, geleneksel bir klavyeye benzer şekilde küçük bir kart aracılığıyla doğrudan bilgisayara aktarılır.

CNC makinesinde program bilgisayarın belleğinde saklanır. Programcı, gerektiğinde kolayca kod yazabilir ve programları düzenleyebilir. Bu programlar farklı bölümler için kullanılabilir ve tekrar tekrar yazılmaları gerekmez. Siensi makinası daha fazla esneklik ve bilgi işlem gücü sunar. Üniteyi yeniden programlayarak CNC kontrolüne yeni sistemler ekleyebilirsiniz.

CNC Makineleri Ne Yapar?

CNC, insan gücünü ikinci plana atarak, işi makinelere bırakarak seri üretimin önünü açıyor. Örneğin CNC makinesi sayesinde, operatörün torna tezgâhında işleyip 1 saatte yaptığı parçalardan, dakikalar içinde yüzlerce parça üretilebilir.

CNC Makinesi Nasıl Çalışır?

CNC'nin kullanıldığı veya beraber çalışan makineler şunlardır: torna, freze makinesi, matkap presi vb. Bu makinelerin temel amacı, bir metal parçasını yuvarlak, kare vb. istenilen boyut ve desenlerde parçalara ayırmaktır. Geleneksel yöntemler özel üretimli işler için artık çok yavaş kalmaktadır.

CNC Kolay Kullanım Özellikleri

CNC makineleri ile operatörün rolü en aza indirgenmiştir. Operatörün sadece eğitim programını bilgisayara girmesi, gerekli aletleri makineye yüklemesi ve bilgisayarın işin geri kalanını otomatik olarak yapması gerekiyor. Bilgisayar, makineye, operatör tarafından verilen bir talimat programına göre çeşitli işleme operasyonları gerçekleştirme talimatı verir. Yine de komplike işler için CNC makineleri deneyimli operatörler tarafından kullanılmalıdır. Çoğu iş, hassas çalışma gerektirir ve operatör, hassas işi yapmak için yeterince deneyimli olmalıdır.

İşin inceliği konusunda endişelenmenize gerek yok. Tüm CNC makineleri çok yüksek hassasiyet için tasarlanmıştır. Aslında, çoğu hassas iş için bir CNC makinası gereklidir demek daha doğru olacaktır. İşiniz bittiğinde, onu kaldırmanıza bile gerek yok, makine sizin için tüm işi yapacak ve bir sonraki iş kendi programı içinde kendi kendine halledilecektir. Bu şekilde, makineniz, onlara büyük bir özen göstermenize gerek kalmadan günde 24 saat çalışmaya devam edebilir. Tabii önce onları programla beslemeli ve gerekli hammaddeleri sağlamalısınız.

Piyasalardaki rekabet çok güçlü hale geldiğinden, çoğu imalat firması artık CNC makineleri ile donatılmıştır. Ancak bu makinelerle çalışacak uzmanların temin edilmesi çok zor hale gelmektedir. Bugün bile makine mühendisleri makineyi manuel olarak çalıştırmak yerine programlamayı tercih ediyor.

CNC Makineleri Nasıl Kullanılır?

CNC makinelerinde takım tasarımı yapmak için CNC modelleme veya imalat programlarının kullanılması gereklidir, i. H. takım tezgâhları, etkinleştirmek veya parça işlemek ve üretmek içindir. Bu NC programlarında işlenecek asıl parça bilgisayar ortamında kontrol edilir ve doğru işlemler yapıldıktan sonra NC dosyası olarak kaydedilir. NC dosyası, bir flash bellek aracılığıyla NC makinesine aktarılır. Testi geçen NC dosyası, NC makinelerine aktarılır. Daha sonra makine referans noktasına çekilmeli ve üretim amacıyla sıfırlanmalıdır.

Son kontrol CNC makinesi bilgisayar ekranında gerçekleştirilir. Üretim süreci onaylandıktan sonra tüm süreçler tamamen makineye aktarılır. Ek olarak, bir üretim işleminin teslim süresi, aşağıdakiler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir; Parçanın nasıl işleneceği, işlenecek malzemenin türü ve çıkarılacak talaşlar.

CNC Makinelerinin Avantajları Nelerdir?

CNC makinelerinin avantajları saymakla bitmez. Bu tezgâhların priz süresi, klasik tezgâhlarda kullanılan kenetleme kalıpları ve mastarlar gibi bazı öğelere göre çok kısadır. CNC makinaları ile ayar, kontrol, ölçüm ve manuel hareketten kaynaklanan zaman kaybı ortadan kalkar. Üretim kısmında insan faktörü etkin olmadığı için seri ve hassas üretim yapılabilmektedir.

Mastar gerekli değildir. Ayrıca, makine operasyonları çok yüksek bir hassasiyet düzeyine sahiptir. Çalışma temposu her zaman yüksek ve sabittir. Her türlü enerji veya emek minimuma indirilir. Üretim sisteminde her türlü operatörün kişisel hataları ortadan kaldırılmış olur. Kalıp, şablon, jig gibi pahalı elemanlar kullanılmadığı için sistem daha da ucuzlar. Depoda daha az alana ihtiyaç duyulur ve parça üretimine geçiş daha hızlı olur. Ayrıca, bir parçadaki değişiklikler, bütünü değiştirmeden, programın yalnızca ilgili bölümünde ve sırayla yapılır. Bu nedenle CNC üretimi büyük bir esnekliğe sahiptir. Sizler de https://www.sanayiden.com/cnc-makinalar-cnc-sanayi-sanayi-urunleri adresinden ulaşabilirsiniz.

Günün Diğer Haberleri