KÖY ENSTİTÜLERİ BANDIRMA’DA UNUTULMADI

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82’nci yılında sivil toplum örgütleri ve sendikalar, eski belediye binasında bir basın açıklaması yaparak Köy Enstitülerinin Türkiye’nin eğitim ve ekonomik hayatına kattığı değeri bir kez daha gündeme getirdi.

SENDİKA - 2022-04-19 18:39:45

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82’nci yılında sivil toplum örgütleri ve sendikalar, eski belediye binasında bir basın açıklaması yaparak Köy Enstitülerinin Türkiye’nin eğitim ve ekonomik hayatına kattığı değeri bir kez daha gündeme getirdi.
 
Törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şube Başkanı Zeynep Yeşiltaş, yaptığı konuşmada köy enstitülerinin önemine değindi. Köy enstitüleri döneminde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma da işaret eden Yeşiltaş, “Köylerde ne okul ne de öğretmen vardı. Buna çözüm köy enstitüleriydi. Tamamen bize özgü yerli ve milliydi.” dedi.
 
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bandırma Şube Başkanı Ece Başaran da Köy Enstitülü öğretmeni Şerafettin Erol’un eğitim yaşamına kattığı değeri anlattı. Bandırma Eğitim İş Temsilcilik Başkanı Kadir Taylan da konuşmasında eğitim sistemindeki sorunlara işaret etti. Taylan, “O gün Köy Enstitülerini kapatmak ne kadar vahim bir hata ise bugün eğitim sistemimizi yeniden çok kutuplu hale getirecek uygulamalar ve yasal düzenlemeler de o kadar büyük hatadır. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir.” diye konuştu.
 
Eğitim Sen Bandırma Temsilcilik Başkanı Erdal Doğru,  Köy Enstitülerinin toplumcu ve aydınlanmacı eğitim felsefesine sahip olduğuna dikkat çekti. Doğru, “Köy Enstitüleri’nin kapatılması, Türkiye’nin çağdaş, laik ve bilimsel değerlerle buluşması ve aydınlanma sürecinin ciddi anlamda kesintiye uğramasına neden olmuştur. Geçmişte Köy Enstitüleri’ni kapatan ve yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışanlar, bugün laik bilimsel eğitime savaş açarak, karma eğitim karşıtı uygulamalara göz yumarak eğitim sistemini iktidarın ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirmek istemektedir. Eğitim Sen olarak, 82. yılını kutladığımız Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıktığımızı bir kez daha ifade ediyor, Köy Enstitüleri tarafından hayata geçirilmeye çalışılan toplumcu ve aydınlanmacı eğitim felsefesinin tüm eğitim kurumlarında uygulanması için mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.” dedi.
 

Bandırma Belediye Başkan Vekili Fatma Sibel Karabacakoğlu da etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi: “Bugün bir eğitimci olarak sendika ve STK’lara teşekkür ediyorum. Öğretmen, çocukların tüm dünyasını değiştirebilir. Bu projenin yok olmasına çok üzülüyorum. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Çocuklarımızı laik, bilimsel ve çağdaş eğitim ile yetiştireceğiz.” Tören, Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla sona erdi.

Günün Diğer Haberleri