7 Adımda Almanya Eğitim Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya eğitim vizesi almak isteyen kişilerin eğitim için Almanya’yı tercih etmesinin nedeni ülkenin öğrencilerine dünyaca kabul gören gelişmiş ve kaliteli eğitim imkanları sunmasıdır. Almanya eğitim sistemi uluslararası öğrencilerin dikkatini yükseköğrenim kalitesi, gelişmiş eğitim altyapısı ve farklı eğitim ve öğretim teknikleri nedenleriyle çekmektedir.

- - Kategorilenmemiş - 2022-03-31 23:15:17

 

Almanya eğitim vizesi almak isteyen kişilerin eğitim için Almanya’yı tercih etmesinin nedeni ülkenin öğrencilerine dünyaca kabul gören gelişmiş ve kaliteli eğitim imkanları sunmasıdır. Almanya eğitim sistemi uluslararası öğrencilerin dikkatini yükseköğrenim kalitesi, gelişmiş eğitim altyapısı ve farklı eğitim ve öğretim teknikleri nedenleriyle çekmektedir.

Almanya’da faaliyet gösteren bir eğitim kurumundan dil eğitimi, yükseköğretim veya farklı bir tür eğitim almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin Almanya eğitim vizesi alması gerekmektedir.

Türkiye’den Almanya’ya eğitim almak amacıyla gidecek kişiler için yurtdışında eğitim olanakları ve vize alma süreci ile ilgili 2017-2022 yılları arasında en fazla başvuruyu yapmış akredite kuruluş Vizem.net’in uzmanlarına, Almanya eğitim vizesi hakkında merak edilen soruları sorduk.

Almanya Eğitim Vizesi Nedir?

Almanya eğitim vizesi; Almanya’da bir eğitim kurumundan eğitim almak için 3 aydan daha uzun süreli olarak, Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki ülkelerin vatandaşı olan kişilere verilen D tipi (uzun süreli) vizedir. 

Almanya Eğitim Vizesi Türleri Nelerdir?

Almanya eğitim vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya öğrenci vizesi: Almanya’da faaliyet gösteren üniversiteye başvuruda bulunarak kabul almış ve tam zamanlı olarak bir üniversite programında eğitim hayatına başlayacak olan uluslararası öğrencilere verilen standart öğrenci vizesi türüdür.
  • Almanya öğrenci adayı vizesi: Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencinin Almanya üniversitelerine başvuru sürecini yüz yüze yürütmesi gerektiği hallerde alınması gereken vizedir. Almanya öğrenci adayı vizesi, başvuru sahibinin Almanya’daki üniversiteye başvuru sürecinde geçerli olan bir vizedir; başvuru sahibinin Almanya’da eğitimine devam etmesine izin vermemektedir.
  • Almanya mesleki eğitim vizesi: Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrencinin Almanya’da çeşitli alanlarda (elektrik elektronik, gastronomi, tasarım gibi) nitelikli mesleki eğitim alabilmesi için mesleki eğitim amaçlı vize alması gerekmektedir.
  • Almanya dil kursu vizesi: Almanya’da dil eğitimi almak isteyen ve belirli ders saati şartını sağlayan bir kursa kayıt olan uluslararası öğrencinin alması gereken vizedir.
  • Almanya Erasmus vizesi: Almanya’da sunulan Erasmus programlarına katılmak isteyen uluslararası öğrencinin başvurması gereken vize türüdür.

Almanya Öğrenci Vizesi Şartları Nelerdir?

Almanya öğrenci vizesi şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya’da faaliyet gösteren bir eğitim kurumuna yapılan başvurudan olumlu yanıt almak
  • Almanya’daki eğitim kurumundan onay alındığına dair kabul ve davet mektubu almak
  • Almanya’da eğitim alınacak süre boyunca eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabileceğini kanıtlayan bloke hesap bilgilerini veya sponsorluk belgelerini sunmak
  • Almanya’da eğitim alınacak eğitim kurumunun sunduğu dil şartına göre İngilizce ya da Almanca dil yeterliliğine sahip olduğunu kanıtlamak

Almanya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Almanya öğrenci vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya eğitim vizesi başvuru formu: Almanya eğitim vizesi başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekmektedir.
  • Pasaport: Almanya öğrenci vizesi almak isteyen başvuru sahibinin geçerli bir pasaporta sahip olması beklenmektedir. İki adet pasaport fotokopisi de başvurulara eklenmelidir.
  • Doğum belgesi: Başvuru sahibinin doğum bilgilerinin yazdığı resmi kurumdan alınmış doğum belgesinin başvuru evrakları ile teslim edilmesi gerekmektedir. Başvuru sahibi çocuğu ile birlikte seyahat edecekse çocuğunun da doğum belgesinin sunulması gerekmektedir.
  • Evlilik cüzdanı: Başvuru sahibinin vize almak istediği tarihte medeni durumu evli ise evlilik cüzdanını ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: 35 mm x 45 mm boyutlarında olan biyometrik özelliklere uygun ve son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğrafın sunulması beklenmektedir.
  • Eski ikametgah belgelerinin fotokopileri: Başvuru sahibi vize için başvuru yaptığı tarihten önce de Almanya’da ikamet ettiyse ikametgah belgelerinin fotokopilerini sunması beklenmektedir.
  • Finansal belgeler: Başvuru sahibinin Almanya’daki eğitimi sürecinde masraflarını karşılayabilmek için yeterli parasının olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Başvuru sahibi finansal kaynaklarını kanıtlamak için farklı seçenekler tercih edebilir. Başvuru sahibinin bakiyesinde 10.332 euro bulunan bloke hesap açtırması gerekmektedir. Başvuru sahibinin masraflarını karşılamayı taahhüt eden ebeveyni veya Almanya’da ikamet eden yakını tarafından hazırlanmış taahhüt mektubu, maddi gelir kaynakları ve finansal varlıklarının olduğunu kanıtlayan belgelerin sunulması beklenmektedir. Başvuru sahibi Almanya’da eğitim aldığı sürede burs ile geçimini sağlayacak ise burs ve burs miktarını gösteren belgeleri sunması gerekmektedir.
  • Motivasyon mektubu: Almanya öğrenci vizesi almak isteyen başvuru sahibininden Almanya’da bulunma amacını ve eğitim planını açıkladığı bir motivasyon yazısı yazması beklenmektedir.
  • Kabul mektubu: Almanya öğrenci vizesi almak isteyen başvuru sahibinin Almanya’daki üniversiteden kabul yazısı alması gerekmektedir.
  • Önceki eğitim hayatına dair belgeler: Başvuru sahibinin Almanya’da eğitim almadan önceki eğitim hayatına dair almış olduğu belgeleri, diplomaları ve sertifikaları hazırlaması ve vize başvurusunda sunması beklenmektedir.
  • Öğrenci sağlık sigortası: Başvuru sahibinin herhangi bir sağlık sorununda tüm Schengen ülkelerinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için Almanya’da eğitim aldığı süre boyunca geçerli olan sağlık sigortasının olması gerekmektedir.
  • Konaklama kanıtı: Başvuru sahibinden Almanya’da eğitim aldığı sürede konaklayacağı yer hakkında belgeleri sunması beklenmektedir.
  • Vize harç makbuzu: Başvuru sahibinin vize başvuru harcınının ödendiğinin kanıtı olan vize harç makbuzunun başvuru evraklarının arasında bulunması gerekmektedir.
  • Dil yeterliliği belgeleri: Başvuru sahibinin eğitim almayı planladığı eğitim kurumunun sunmuş olduğu dil şartına göre Almanca veya İngilizce dil bilgisini gösteren belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
  • Üniversiteye giriş yeterliliği belgesi: Başvuru sahibinin Almanya’da eğitim almak için yeterli bilgi birikimine sahip olduğunu kanıtlayan belgenin sunulması gerekmektedir. Türk öğrenciler, Türkiye’de düzenlenen YKS’den alınan puan ve bir yükseköğretim programına kabul edildiklerine dair belgeler ile başvuru yapabilmektedir.

Almanya Eğitim Vizesi İçin Kabul Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Almanya eğitim vizesi için kabul mektubu; Almanya’da eğitim alacak başvuru sahibi adına eğitim alınacak olan eğitim kurumu tarafından yazılan bir onay belgesidir. Almanya’daki eğitim kurumunun hazırladığı kabul mektubu, Almanca olarak bilgisayar ortamında yazılmalı, çıktısı alınmalı ve ıslak imzalı kaşeli olarak postalanmalıdır.

Almanya’daki eğitim kurumu kabul mektubunun içeriğinde; başvuru sahibi öğrencinin kimlik ve adres gibi kişisel bilgilerinin, Almanya’da faaliyet gösteren eğitim kurumunun iletişim ve adres bilgilerinin, başvuru sahibinin kabul aldığı eğitim programının adının, süresinin, başlangıç ve bitiş tarihlerinin yer alması gerekmektedir.

Almanya Öğrenci Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya öğrenci vizesi başvurusu yapmak isteyen başvuru sahibinin olarak Almanya vizesi için aracı kurum olarak yetkilendirilen İdata üzerinden vize başvuru randevusu alması gerekmektedir. Vize başvuru randevu sırasında sunulmak üzere gerekli olan başvuru evraklarının hazırlanarak, randevu sırasında evrakların teslim edilmesi, biyometri işlemlerinin yapılması ve vize ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.

Almanya Konsolosluğu öğrenci vizesi için başvuruyu değerlendirdikten sonra vize sürecini olumlu veya olumsuz olarak sonuçlandırmaktadır. İdata Almanya öğrenci vizesi aracı kurumu olduğu için İdata sistemi üzerinden verilen barkod numarası ve pasaport numarası ile başvuru sonrasında Almanya vizesi başvuru takibi yapılabilmektedir.

Almanya Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Almanya öğrenci vizesi başvuru harç ücreti 75 Euro’dur. Noter masrafı, yeminli tercüme, danışmanlık ve zorunlu Almanya eğitim sağlık sigortası dahil ortalama 210 Euro tutmaktadır.

Almanya Eğitim Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya eğitim vizesi ortalama 25 günde çıkmaktadır. Almanya Konsolosluğunun başvuru yapılan tarihteki iş yoğunluğuna bağlı olarak süre, daha kısa veya daha uzun sürebilmektedir.

Almany’da Eğitim Süreci İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Almanya’da eğitim almak isteyen kişilerden, Almanya eğitim vizeleri hakkında en sık alınan soruların cevapları sizler için aşağıda sıraladık.

Erasmus Almanya Vizesi İle Çalışılabilir Mi?

Erasmus Almanya vizesi ile Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olmayan öğrenciler Almanya’da eğitim aldıkları sürede yılda toplam 120 tam gün veya 240 yarım gün olmak üzere çalışabilmektedir. Almanya’da öğrenciler için belirlenen haftalık toplam çalışma süresi 20 saattir.

Başvuru sahibinin eğitim aldığı üniversitede öğrenci asistanı ya da araştırma görevlisi olarak çalışması durumunda, bu görevlerin yapıldığı süreler, çalışma limitine dahil edilmemektedir. Başvuru sahibi öğrenci asistanı veya araştırma görevlisi olarak çalışması durumunda Yabancı Kayıt Bürosunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. 

Almanya Dil Kursu Vizesi Uzatılabilir Mi?

Almanya dil kursu vizesi uzatılamamaktadır. Almanya dil kursu vizesi kurs programına göre 3 aydan 1 yıla kadar süreyle verilebilmektedir; öğrencinin Almanya’da eğitim alırken dil kursu vizesinin süresini uzatması mümkün değildir.

Almanya Okuma Vizesi İle Öğrenci Oturma İzni Nasıl Alınır?

Almanya okuma vizesi sahibi öğrencinin Almanya’ya ulaştıktan sonra oturum izni alması gerekmektedir. Almanya öğrenci vizesi sahibi öncelikle ikamet edeceği konuma en yakın yerel nüfus kayıt ofisine gidip Almanya’da ikamet edeceği adresi yetkili birimlere kayıt ettirmelidir.

Başvuru sahibi güncel adresini kayıt ettirdikten sonra ikamet yerine en yakın Göçmenlik Bürosundan randevu alması ve bizzat görüşmeye giderek istenen belgeleri teslim etmesi gerekmektedir. Almanya öğrenci oturum izni için görüşmeye gidilirken istenen belgeler genel olarak başvuru formu, kabul mektubu, eğitim programına dair belgeler, önceki eğitime dair belgeler, sağlık sigortası ve finansal belgeler şeklinde sayılabilmektedir.

Almanya Yüksek Lisans Vizesi İçin Bloke Hesap Şart Mı?

Evet, Almanya yüksek lisans vizesi için bloke hesap açılması şarttır. Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyen ve Almanya’ya öğrenci olarak gitmek isteyen başvuru sahibinin Almanya’daki 1 yıllık masraflarını karşılayabileceğinin kanıtı olan 10.332 euronun bloke hesap bakiyesinde bulunması gerekmektedir.

Almanya'da Eğitim Süresi Bittikten Sonra Kalınabilir Mi?

Almanya’da eğitim süresi bittikten sonra başvuru sahibi 18 aya kadar Almanya’da oturum iznini uzatabilmektedir. Almanya’da kalma süresini uzatan başvuru sahibi, uzattığı süre içinde Almanya’da iş arayabilmektedir. Başvuru sahibinin Almanya’da iş bulması durumunda Almanya çalışma ve oturma izni için başvuru yapması gerekmektedir.

Almanya Eğitim Danışmanlığı Veren En İyi Şirket Hangisidir?

Türkiye’de kurumsal olarak Almanya eğitim danışmanlığı hizmeti veren ve başvuru onay oranı en yüksek akredite acente vizem.net’tir. Son 5 yıl içerisinde toplam 541 öğrenci için Almanya öğrenci vizesi başvurusunda bulunm Almanya’da dil okulu, yüksek lisans veya staj imkanları sağlamıştır.

 

Eğitim vize başvuruları için: 0850 241 1868 

 

 

Günün Diğer Haberleri