ÇOCUKLAR VE DİN EĞİTİMİ

“Bir insan 7 yaşında cinlerle, perilerle, günahlarla, sevaplarla, dogmatik düşüncelerle doldurulursa ondan sonra beynini açamazsınız. Anca bilgisini artırırsınız, düşünce sistemini değiştiremezsiniz.”

EĞİTİM - 2022-01-25 17:33:59

 

      “Bir insan 7 yaşında cinlerle, perilerle, günahlarla, sevaplarla, dogmatik düşüncelerle doldurulursa ondan sonra beynini açamazsınız. Anca bilgisini artırırsınız, düşünce sistemini değiştiremezsiniz.”  Ali DEMİRSOY

      Milli Eğitim Bakanlığı ne getireceği, ne götüreceği hesaplanmadan bazı görevlerini diyanete, cemaatlere, tarikatlara bırakmış görünmektedir. Bunların başında 4-6 yaş grubundaki çocuklara Kuran Kursu üzerinden din eğitimi gelmektedir. Bu uygulama pedagojik açıdan bakıldığı zaman gerek çocuklarımız, gerekse gelecek nesiller açısından büyük sakıncaları içinde barındırmaktadır.

      4-6 yaş grubuna kuran kursları aracılığıyla din eğitimi verilmesinin sakıncalarını pedagojik yönü ile irdelemek doğru olacaktır. Bu yaş grubunun alması gereken eğitimin ne ve nasıl olabileceğini en iyi bilecek kişiler psikologlar, eğitim bilimciler, pedagoglardır. Oysa bu yaş grubuna bu anlamda verilmek istenen din eğitimi konusunda adı geçen uzmanlar ya sus pus olmakta ya da yetkililerce sözünü ettiğimiz bu uzmanlara danışmak gereği bile duyulmadığı görülmektedir.

      Dünyada kabul görmüş bilimsel araştırmalar bu konuda bize ışık tutmaktadır. Bütün pedagoglarca kabul gören ünlü Psikolog Jean PIAGET’nin Bilişsel Gelişim Kuramı bunların içinde en önemlilerindendir.

      JEAN PIAGET’e göre gelişim evreleri 4’e ayrılmaktadır.

      Bunlar:

      *Duyusal Motor Dönemi (0-2 yaş):

      *İşlem Öncesi Dönem (2-7 yaş):

      *Somut İşlemsel Dönem (6/7-11/12 yaş):

      *Soyut İşlemsel Dönem (11/12 yaş üstü

      Din konusu büyük ölçüde soyut kavramlar içerir ve din eğitimi Soyut İşlemler Dönemine uygun denilebileceğine göre bu dönem öncesi dönemlere kısaca bakmakta yarar var.

      İşlem Öncesi Dönem dediğimiz 2-7 yaş grubu çocukları kıyaslama yapamazlar ve benmerkezcidir. Olguları sadece kendi çevresinde görür, Kendi bakış açısıyla anlar. Soyut kavramlar onun için anlaşılmazdır. Gördüğü varlıkları anlamaya çalışır. Allah, melek, ölüm gibi soyut kavramlar bu yaş grubuna uzaktır. Konu edilen 4-6 yaş grubu İşlem Öncesi Dönemi kapsadığına göre bu yaş grubuna Kuran Kursu üzerinden din eğitimi uygun değildir.

      Çocukların somut varlıklar için en çok soru sorduğu zaman bu dönemdir ve bu dönem çocuklarına soyut kavramları kavratmaya çalışmak onların zekasının gelişmesine, özgür düşünmesine en büyük engeldir. Oyun çağındadırlar ve dünyayı oynayarak anlarlar. Bu öğrenme şekli 7-12 yaş arası Somut İşlemler Dönemi sonuna kadar devam eder. Somut İşlemler Döneminde çocuklarda mantıksal düşünme ve sayı, sınıflama, sıralama, zaman, mekân, boyut, hacim, uzaklık kavramları yerleşmeye başlar. Görüldüğü üzere çocuklar somut varlıkları daha iyi anlarlar. Problemleri çözmeyi somut varlıklardan yararlanarak geliştirir.

      Soyut düşünme 11/12 yaşından sonra başlar ki bu döneme Soyut İşlemler Dönemi denir. Çocuklar Allah, melek, ölüm vb. birçok konuyu bu dönemde daha çok hissederler. Olayları anlamaya, sorgulamaya, çözümlemeye, yeni problemler kurmaya bu dönemde başlarlar. Din eğitimi -nasıl bir din eğitimi olacağı da hesaplanarak- bu dönemde verilmeye başlanabilir.

      Hal böyle olunca doğruluk, dürüstlük, yardımlaşma, paylaşma, çevreye-doğaya-insanlığa duyarlı olma, saygı-sevgi gibi değerleri Soyut İşlemler Dönemden önceki dönemlerde somutlaştırarak öğretmek yeterlidir. Bunu evde aileler rol model olarak, okulda da doğru bir müfredatla içselleştirme şeklinde almaları daha doğrudur.

      İnsan gelişimi, ana rahminde başlayarak yaşamın sonuna kadar devam eden bir süreçtir. Özgüveni tam, özgür düşünebilen, sorgulayan, yurtsever bir nesil doğru bir zaman ve doğru bir eğitim anlayışıyla mümkündür. Zamanından önce ve kapasitesinin üstünde bilgileri yüklemeye çalışmak çocuğun geleceğini karartmaktan başka bir şekilde sonuçlanamaz.

      Çocuğun eğitimi ailenin ve okulun görevidir ve diyanete, cemaatlere, tarikatlara bırakılamayacak kadar önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığı görevini asla başkalarına devretmemelidir.

                                                                                        Hüseyin İRİİLTER

                                                                            Eğitim İş Seydişehir Tems. Üyesi

                                                                       ADD Seydişehir Şubesi Önceki Başkanı

 

 

Günün Diğer Haberleri