EĞİTİM SENDİKALARI ÖĞRENCİSİNİ DÖVEN ÖĞRETMENE TEPKİLİ

Eğitim sendikaları, Aksaray'da 11 yaşındaki öğrencisini döven matematik öğretmeni A.R.Y.’yi kınadı. Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul, "Bir öğretmenin öğrencisine şiddet uygulamasının ne insanlıkla ne de öğretmenlik mesleği ile bağdaşması mümkün değildir" dedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise "Kalıcı bir reçeteyi, sadece meseleyi münferit olarak ele almayıp, bütünsellikle bakarak yazabiliriz" açıklamasını yaptı.

SENDİKA - 2021-12-24 20:41:00

DİLAN KUTLU 

Eğitim sendikaları, Aksaray'da 11 yaşındaki öğrencisini döven matematik öğretmeni A.R.Y.’yi kınadı. Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul, "Bir öğretmenin öğrencisine şiddet uygulamasının ne insanlıkla ne de öğretmenlik mesleği ile bağdaşması mümkün değildir" dedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise "Kalıcı bir reçeteyi, sadece meseleyi münferit olarak ele almayıp, bütünsellikle bakarak yazabiliriz" açıklamasını yaptı.

Olay, Aksaray'ın Ortaköy ilçesindeki Şehit Salih Aksu Ortaokulu'nda 14 Aralık’ta yaşandı. Matematik öğretmeni A.R.Y., dersteyken sinirlendiği öğrencisini koridora çıkararak dövdü. Gürültüyü duyan başka sınıftaki teknoloji tasarım öğretmeni G.Ü., matematik öğretmeni tarafından dövülen 5. sınıf öğrencisini kurtararak olay yerinden uzaklaştırdı. Yaşanan olayın ardından öğrenci, durumu babası D.K.'ya anlattı. D.K., oğlunu hastaneye götürüp darp raporu aldıktan sonra Cumhuriyet savcılığına giderek öğretmen A.R.Y. hakkında suç duyurusunda bulundu. Öğretmen, Aksaray Valiliği tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

Yaşanılan olaya tepki gösteren eğitim sendikaları ANKA Haber Ajansı’na açıklama yaptı:

EĞİTİM SEN: "ÖĞRENCİYE ŞİDDET ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İLE BAĞDAŞMAZ" 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Necla Kurul, olaya ilişkin şunları söyledi:

“14 Aralık günü Aksaray’ın Ortaköy ilçesindeki ortaokul öğretmenlerinden birinin 5’inci sınıf öğrencisini sınıftan çıkararak okul koridorunda tokat ve yumruk atarak dövdüğü görüntüler, bir öğrencinin öğrenme ortamında çaresizce öğretmen şiddetine maruz kalmasını gözler önüne sermiştir. Okullar çocuğun üstün yararının gözetildiği mekânlardır. Hangi neden ya da gerekçeyle olursa olsun bir öğretmenin öğrencisine ne fiziksel ne de duygusal, ekonomik şiddet uygulaması kabul edilemez bir durumdur. Topluma yansıyan baskı ve şiddet dalgasının geriletilmesinde önemli bir rolleri olan bir öğretmenin öğrencisine şiddet uygulamasının ne insanlıkla ne de öğretmenlik mesleği ile bağdaşması mümkün değildir. Aksaray’da yaşanan bu üzücü olayın bir daha yaşanmamasını diliyor, okullarda yaşanan her türlü şiddetin önüne geçilmesi için tüm eğitim bileşenlerini sorumlu davranmaya davet ediyoruz.”

EĞİTİM-İŞ: “REÇETEYİ BÜTÜNSEL BAKARAK YAZABİLİRİZ”

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim- İş) Genel Başkanı Kadem Özbay da şunları kaydetti:

“Bu vahim, vicdan yaralayan olayın kabul edilebilir bir yanı yok. Böyle vahşi, şiddetine yenik düşen bir şahsın bir süre de olsa öğretmenlik yapmış olmasını utanç verici buluyoruz. Ancak kalıcı bir reçeteyi, sadece meseleyi münferit olarak ele almayıp, bütünsellikle bakarak yazabiliriz. Şiddet, iktidarların onu besleyici politikalarıyla hayatımızın her alanına sokulmuş durumda. Tek çare, bu topraklarda şiddetin son çare bile olamayacak kadar ilkel ve ayıp bir yöntem olduğunu kabul ettirebilmek ve bunun da tek çaresi yine doğru eğitim. Bu vahim olayın faili de bu şiddet atmosferinde nefes almış, eksik eğitim sisteminden geçmiş biri. Aslında okul koridorunda vahşice dövdüğünün kendi çocukluğundan farkı yok. Bu kısır döngüyü doğru eğitim ve sevgiyle kırmalıyız. Sadece okul koridorlarının şen kahkahalarla çınlaması için değil, daha medeni bir toplum haline gelebilmek için.”

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI: "BİR ÖĞRETMENİN YAPTIĞI YANLIŞ TÜM ÖĞRETMENLERE MAL EDİLMEMELİDİR"

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici ise “Öğretmenlik mesleğine yakışmayan, vicdanların kabul edemeyeceği bu olay hepimizi derinden üzmüştür. Öğretmen hakkında gerekli idari işlemlerin başlatıldığını biliyoruz. Öğretmenler şiddeti değil, çocuklarımıza geleceği öğretir. Yaşanan bu talihsiz olayda, bir öğretmenin yaptığı yanlışı da tüm öğretmenlere mal edilmemelidir. Öğretmeni kınıyor, öğrencimize geçmiş olsun diyoruz” açıklamasında bulundu.

Türk-Eğitim Sendikası Genel Başkanı Talip Geylan ise telefonumuza yanıt vermedi.

KAYMAKAM VE VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Aksaray'ın Ortaköy Kaymakamı Ahmet Karatepe, konuyla ilgili başlatılan idari ve adli soruşturma sürecinin devam ettiğini söyledi. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ise “Yaşanan üzücü olay sonrasında öğretmen derhal görevden alındı. Konuyla ilgili olarak iki Milli Eğitim Müfettişi görevlendirildi. Öğrencimize psikolojik destek verildi. Bu münferit bir olaydır. Dün bazı yorumlardan dolayı çok üzüldüğümü belirtmek isterim" dedi.

Günün Diğer Haberleri