ÖĞRETMENLER 24 KASIM’DA MAAŞ BORDROLARINI YAKTILAR

Eğitim İş Çorum Şubesi üyeleri 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde maaş bordrolarını yaktı. Öğretmenlerin ekonomik şartlarına tepki gösteren Eğitim İş Çorum Şubesi üyeleri Kadeş Barış Meydanı’nda düzenledikleri basın açıklamasının ardından maaş bordrolarını yaktılar.

SENDİKA - 2021-11-25 08:21:53

Basın toplantısında öğretmenlerin haklarını savunan Eğitim İş Çorum Şube Başkanı Selim Bozkurt, “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mekteplerinin kendisine verdiği "Başöğretmen" unvanını kabul etmesinin de yıldönümü olan 24 Kasım tarihi, 1981 yılından itibaren Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle Başöğretmenimiz Atatürk'ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.Atatürk ulusal bütünlüğümüzün kurulmasında ve geliştirilmesinde Türkiye'nin çağdaşlaşmasında en önemli görevi öğretmenlere vermiştir. O'nun: "Ulusları kurtaranlar, yalnız ve ancak öğretmenlerdir Öğretmenden, eğitimciden yoksun bir ulus, henüz ulus adımı alma yeteneğini kazanmamış sözleri bunun en güzel örekleridir” dedi.

“4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği'ne vurulmuş darbe”

Bozkurt, “Bugün ise Türkiye'de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir. Muhalif ve örgütlü öğretmen devletin gözünde sakıncalı görülmekte; öğretmenin mesleki ve demokratik haklarını savunacağı örgütlenme hakkı engellenmekte, kendisini daha da yetiştirecek ve toplumda saygınlığımı sürdürecek maddi olanaklardan yoksun bira kalmaktadır. Eğitimi bilimsel ve laik özünden koparmaya çalışan siyasi kadrolar, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir. Öğretmenlerin toplumsal statüler, ekonomik, sosyal ve özlük haklan, AKP iktidar döneminde ciddi şekilde gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği'ne vurulmuş darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir” açıklamalarında bulundu.

Öğretmenlerin satın alma gücü düştü”

Selim Bozkurt, “Ülkemizdeki eğitim ve bilim emekçiler, OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralardadır. Geçtiğimiz yıllar içinde eğitim ve bilim emekçilerinin aldıkları maaşlar. Rakamsal olarak artmış gibi görünse de enflasyon nedeniyle insanca yaşam seviyesinden daha da uzaklaşmıştır. Satın alma gücü düşen öğretmenlerimizin yarısından fazlası ancak ek işler yaparak geçinebilir hale gelmiştir. Seçim boyunca hükümetin dilinden düşmeyen 3600 ek gösterge konusunda da hiçbir adım atılmamıştır.Öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılması, emek sömürüsünü artırmış, modem çağı kölelik sistemini yaratmıştır. Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek "doğrudan torpil" anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, öğretmen açığı ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmaktadır. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bini geçmişken, 80 binin üzerinde eğitim emekçisi ücretli öğretmen denen güvencesizlik altında sömürülürken ücretli öğretmenlik gibi geçici çözümlerle okullardaki öğretmen açığının kapatılması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“Öğretmenler şiddete maruz kalıyor”

Bozkurt, “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na ve imzaladığımız uluslararası sözleşmelere göre öğretmenlik mesleği uzmanlık mesleğidir. Öğretmen açığının ücretli öğretmen uygulamasıyla kapatılmaya çalışılması, eğitimin niteliğini de olumsuz yönde etkilemektedir. Meslek itibari zayıflatılan ve statüleri düşürülen öğretmenler, çok kolay bir şekilde tehdit edilmiş ve şiddete maruz kalmıştır. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetine yakışır şekilde nesiller yetiştirmek için okullardaki gerici faaliyetlerle mücadele etmek isteyen öğretmenler cezalandırılır, meslekten koparılır hale geldi” dedi.

Kaynak:ÇorumYaylaHaber

Günün Diğer Haberleri