FAKİR BAYKURT ONUR ÖDÜLÜ İNCİ ARAL VE NEVZAT HELVACI’NIN

Eğitim İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamada,Fakir Baykurt Onur Ödülüne bu yıl layık görülen isimler açıklandı.

SENDİKA - 2021-10-05 16:52:11

Eğitim-İş, öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediği onur ödülünü bu yıl, Seçici Kurul eliyle, yazar İnci Aral ve eğitimci-avukat Nevzat Helvacı’ya verme kararı almıştır.

Genel Eğitim Sekreterliğimiz koordinasyonunda, Prof. Dr. Sedat Sever, gazeteci yazar Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Genel Sekreterimiz Cengiz Sarıyer ve Genel Eğitim Sekreterimiz Suat Özkolay’dan oluşan Seçici Kurul, 2021 yılı onur ödülünün, eğitim ve edebiyat alanında İnci Aral’a, emek mücadelesi alanında Nevzat Helvacı’ya verilmesini kararlaştırdı.

 

İNCİ ARAL KİMDİR?

1944'te Denizli'de doğdu. Manisa Kız İlköğretmen Okulu ve Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nü bitirdi. Samsun, Manisa ve İzmir'de ve Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik yaptı.

Yazmaya 1977'den itibaren dergilerde yayınlanan öyküleriyle başladı. İlk öykü kitabı 1979'da yayınlanan "Ağda Zamanı". Bu kitapla Akademi Kitabevi 1980 İlk Kitap Öykü Başarı Ödülü'nü aldı.

Kahramanmaraş'taki toplumsal olayları anlattığı "Kıran Resimleri" 1983'te yayınlandı. Bu kitapla da Nevzat Üstün Öykü Ödülü'nü kazandı. Kitap 1989'da Fransızca'ya çevrilip yayınlandı. 2003 yılında yayınlanan romanı 'MOR' ile de Orhan Kemal roman ödülünü almıştır.

Öykü ve romanlarında genellikle kadın-erkek ilişkilerini, sevgiyi, kadının kimliğini, bağlılık ve özgürlük sorunlarını ele aldı.

 

NEVZAT HELVACI KİMDİR?

1937 yılında Artvin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Artvin ve Kars’ta yaptı. 1957 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli ortaokul ve liselerde edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yaptı. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS), Tüm Öğretmenler Birleşme Dayanışma Derneği (TÖB-DER) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi kuruluşların hukuk danışmanlığında bulundu.

1979 yılında Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanlığına seçildi. 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 askeri darbelerinden sonra sıkıyönetim mahkemelerinde düşüncelerinden ötürü yargılanan birçok insanın savunmasını üstlendi. Gazete ve dergilerde insan hakları ile ilgili yazıları yayınlandı.

 

Günün Diğer Haberleri