EĞİTİM İŞ KOCAELİ ŞUBESİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİNE SESLENDİ

Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanı Sabri Mutlu, üniversitelerde yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu

SENDİKA - 2021-09-26 11:55:00

Eğitim İş Kocaeli Şubesi adına Başkan Sabri Mutlu, hem öğrencilerin barınma sorunu hem de koronavirüs salgını ile ilgili ortaya çıkacak sorunlara değinerek Kocaeli Üniversitesi yetkililerine seslendi.

İşte Eğitim İş'ten yapılan açıklama:

"Şüphesiz en etkili ve en verimli eğitim yüz yüze yapılan eğitimdir. EĞİTİM İŞ Sendikası Genel Merkezimiz tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na yazı yazılmış ve seyreltilmiş sınıflarda 30 dakika ders, 10 dakika teneffüs olacak şekilde planlama yapılması gerektiği dile getirilmiştir. İkili öğretime geçilmesinin sınıf mevcutlarının azaltılabileceği bir planlamayla daha uzun süreli bir yüz yüze eğitim dönemi yaşanabileceği belirtilmiştir. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hiçbir önerimiz dikkate alınmamıştır. Pandemi şartlarında olmamıza rağmen kalabalık mevcutlu sınıflarda, tam zamanlı olarak yüz yüze eğitim sürdürülmüştür. Üstelik temizlik ve güvenlik personeli açığı tam olarak giderilmemiş, okulların fiziki olanakları iyileştirilmemiştir. Sınıflar seyreltildiğinde öğretmen açığı çıkacağından kalabalık sınıflarda 40 dakikalık ders işlenerek gerek eğitim emekçileri gerekse öğrencilerimiz arasında bulaş riski artırılmıştır.

Yatak kapasitesi, toplam öğrencilerin 4’te 1’inden az

Yüz yüze eğitime başlamamızdan beri her geçen gün pozitif çıkan vakalar nedeniyle karantina uygulaması yapılan sınıf sayısı artmaktadır. YÖK’e bağlı olarak ilimizde faaliyet gösteren biri vakıf üniversitesi olmak üzere üç üniversite bulunmaktadır. 59.544 öğrencisi, 2338 akademik ve 3420 idari personeli ile sayısal olarak en büyük yükseköğretim kurumu Kocaeli Üniversitesi’dir. Şehrin farklı ilçe ve semtlerinde Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı 15 civarı yurtta 14.489 yatak kapasitesi mevcut olup bu sayı toplam öğrencinin 4’te 1’inden daha da azdır.

Kocaeli Üniversitesi’nde akademik takvim 20 Eylül’de sorunlarla başlamıştır. Eğitim görmek üzere dersliklerde olması gereken öğrenciler üniversite kapısında PCR testi sorunu nedeniyle güvenlik güçleri ile karşı karşıya kalmıştır.
Eğitim İş Sendikası olarak Sayın SağlıkBakanı’nın “eğitim kurumlarının en sonkapanan değil; hiç kapanmayan kurumlar olması gerektiği” görüşüne katılıyoruz. Bunu sağlamak için de yetkilileri doğru zamanda doğru tedbirleri almaya davet ediyoruz.

Açıklamanın geç yapılması, barınma sorunlarının sebeplerinden

Kocaeli Üniversitesi, Senato kararı doğrultusunda derslerin en fazla % 40’ının uzaktan eğitim yöntemi ile yapılmasına karar vermiştir. Bu durumda derslerin en az % 60’ı yüz yüze yapılacaktır. Alınan senato kararı ve yapılan açıklama gecikmiş dolayısıyla öğrencilerde barınma sorunları yaşanmasının sebeplerinden biri haline gelmiştir. Derslerin büyük kısmı yüz yüze yapılacağından öğrenciler okuma amaçlı ilimize geleceklerdir. Devlet yurtlarında yeteri kadar yatak kapasitesi olmadığından öğrenciler ya ev kiralayacaklar ya da tarikat ve cemaat yurtlarına gitmek zorunda kalacaklardır. Kampüse uzak semtlerde konaklamak zorunda kalan gençlerimiz toplu taşıma araçlarında izdihama yol açacak ve bulaş riskinin artması sonucunu doğuracaktır.

Senato kararı gereği teorik derslerde devam mecburiyeti aranmayacağı anlaşılmaktadır. Öğrencilerin bir bölümü derse girmeyi tercih ederken bir kısmı da derse girmeyecektir. Yine aynı senato kararında; Yüz yüze işlenen dersin kaydının alınması ve UZEM’e yüklenmesi, yüz yüze ders kaydı alınmadıysa hafta içerisinde kayıt alınarak UZEM’e yüklenmesi gerektiği belirtilmiş ancak kaydın kim tarafından, hangi teknolojik donanımla ve ne şekilde alınacağı kararda açıklanmamıştır. Bazı fakülte ve dersliklerde internet erişim olanağı olamayacağı gibi her öğretim elemanının donanım ve teknolojik cihaz eksikliği bulunabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Buna ek olarak, öğretim elemanı bir yandan yüz yüze ders işlerken bir yandan da kayıt yapma faaliyeti ile meşgul olduğunda asıl işi olan dersine odaklanamayacaktır. Daha sonra ders kaydı oluşturma yöntemini tercih etmesi durumunda ise iş yükü doğrudan iki katına çıkmış olacaktır. Birçoğumuzun cep telefonu günde 5-6 saat video kaydı yapabilecek kapasiteye sahip olmadığından ders kaydının alınmasında sorunlar yaşanabilecektir. Dersi işlemiş olmasına rağmen UZEM’e ders kaydı yüklememesi durumda dersi işlememiş kabul edilecek ve öğretim elemanı idari yaptırımla karşılaşabileceği gibi ek ders ücreti kaybı da olabilecektir. Bu olumsuzluklar da öğretim elemanlarında motivasyon kaybına neden olacaktır.

EĞİTİM İŞ Kocaeli 1 Nolu Şube olarak Kocaeli Üniversitesi yetkililerine çağrımızdır.

Ders kaydı için gerekli olan teknolojik donanım (dizüstü bilgisayar, kamera, ses sistemi vb.) sağlanarak öğretim elemanlarının kullanımına sunulmalı, ders esnasında kayıt alınabilmesi durumunda dersin kaydının UZEM’de yayınlanmalı, ders video kaydı alınamaması durumunda öğretim elemanı tarafından ders dökümanı paylaşımı yapılması yeterli kabul edilmelidir.
Çevrim içi yapılan sınavlar gerçek anlamda ölçme değerlendirme yapılmasında tereddütler içermektedir. Bu nedenle teorik derslerin de yıl içi ölçme ve değerlendirme sınavları yüz yüze yapılmalıdır.

Öğrenci servisleri ile ilgili düzenlemeye gidilmeli, seyreltilmiş oturma düzenine uygun olarak planlanmalıdır.

Akademik ve idari bilim emekçilerine ve okumak üzere ilimize gelmiş olan öğrencilerimize sağlıklı ve başarılı bir yıl olmasını diliyoruz. Eğitim İş olarak sorunların çözümünün takipçisi olacağımızı kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz.​

Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube Adına
Şube Başkanı
Sabri MUTLU"

Günün Diğer Haberleri