MEB'DE BAKAN DEĞİŞİMİ İLE NELER DEĞİŞECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunun değişmesinin ardından, MEB'de köklü ve yeni değişiklikler yapılması bekleniyor.

EĞİTİM - 2021-08-09 15:46:59

Ziya Selçuk'un istifası sonrasında, Yeni Milli Eğitim Bakanı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Mahmut Özer oldu.
Prof.Dr. Mahmut Özer Bakan koltuğuna oturmasının hemen ardından, MEB'de köklü değişikliklerin yapılacağı bilgisine ulaşıldı.
Özellikle yapılacak olan değişikliklerden en dikkat çekenleri ise, ikili eğitimin tamamen kalkacağı ve karnelerin tarihe karışacağı oldu.
MEB 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında, önümüzdeki günlerde MEB'de köklü değişiklikler yapılması bekleniyor. 
İşte Sabah gazetesinden, BURAK ÇELİK'in yeni sistemle ilgili yaptığı o haberin detayları

Milli Eğitim Bakanlığı, '2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde' ilkokul ve ortaokulların gelişimsel açıdan yeniden yapılanması için harekete geçti. Bu kapsamda ilkokullarda not yerine çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak çok yönlü değerlendirme sistemi kurulacak. İkili eğitim tümüyle kaldırılacak. Eğitim kayıt bölgelerinde mahallerinde spor kulüpleri kurulacak. Tam gün eğitim yapılan, koşulları elverişsiz yerleşim yerlerindeki okullardan başlayarak çocuklara öğle yemeği verilmesi sağlanacak. Okulların müzeler, teknoparklar ve bilim merkezleriyle işbirliği artırılacak. MEB'in 2023 temel eğitim hamlesi şöyle:
 İlkokul müfredatları çocukların ilgi, yetenek ve mizaçlarına uygun olarak iyileştirilecek. İlkokul ve ortaokullarda çocuğun bütüncül gelişimi esas alınarak ders sayısı ve ders çizelgesi hafifletilip yeniden yapılandırılacak.

İlkokullarda not yerine çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak çok yönlü değerlendirme sistemi kurulacak. Tüm temel eğitim kurumlarında çocukların düşünsel, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını destekleyen Tasarım - Beceri Atölyeleri kurulacak ve ulusal standartları oluşturulacak.

İKİLİ EĞİTİM TÜMÜYLE KALKACAK

İkili eğitim tümüyle kaldırılacak. Yardımcı kaynak ihtiyacını büyük ölçüde ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılacak.


 


BİLİM MERKEZLERİYLE İŞBİRLİĞİ

Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine, bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanımasına derslerle bütünleşik veya ders dışı etkinlik olarak ağırlık verilecek. Okulların, bölgelerindeki bilim merkezleri, müzeler, sanat merkezleri, teknoparklar ve üniversitelerle iş birlikleri artırılacaktır.

MAHALLE SPOR KULÜPLERİ

Eğitim kayıt bölgelerinde okul-mahalle spor kulüpleri kurulacaktır. İlgili spor dalında yetenekli olan çocukların öğleden sonra spor kulüplerinde yoğunlaştırılmış antrenmanlara katılımı için gereken yapı kurulacak.

Tam gün eğitim yapılan, koşulları elverişsiz yerleşim yerlerindeki okullardan başlayarak çocuklara öğle yemeği verilmesi sağlanacak.

 

Kaynak: Sabah:BURAK ÇELİK

Günün Diğer Haberleri