Eğitimsen'den Kitap Eleştirisi

Eğitimin içeriğine iktidarın dilediği şekilde müdahale etmesinin son örneği İzmir Çiğli Kaymakamlığı`nın 81 ilde 81 kitap adıyla düzenlediği projede görülmüştür. Bu projeyle "Okuma alışkanlığının oluşturulması" adı altında, pedagojik açıdan ve bilimsel açıdan sorunlu bir dizi kitabın okullara dağıtılması ve hatta dayatılması söz konusudur.

SENDİKA - 2013-12-11 18:56:42

Proje kapsamında her okuldan okul müdürleri, yardımcıları, öğretmenler ve okul aile birliği başkanları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilmişlerdir. Projenin içeriğine ve kendilerine verilen listedeki kitapların niteliğine karar vermede söz hakkı olmayan bu kişiler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilerek bir dayatmayla karşı karşıya bırakılmışlardır.  Ayrıca kendilerine verilen bir çizelge ile öğretmenler, hangi kitapların hangi öğrenciler tarafından okunduğunu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`ne göndermeye zorlanmıştır. Bu en açık anlamıyla, öğretmenin ve öğrencinin üzerinde kontrol ve baskı kurmak anlamına gelmektedir. Öğretmen geçmişteki benzer örneklerde olduğu gibi bu uygulamada da iktidarın benimsediği düşünceyi aktaran bir otomata dönüştürülmekte, mesleki özerklikleri yok sayılmaktadır.

Öğretmene ve öğrenciye dayatma niteliği taşıyan bu uygulamanın en düşündürücü yönü ise neye göre seçildiği açıklanmayan bu kitapların küçük yaştaki çocukları pedagojik olmayan, laik ve bilimsel eğitim anlayışına uymayan, cinsiyetçi, ötekileştirici, şiddeti normalleştirici unsurlarla karşı karşıya bırakmasıdır. "Sevgi Peygamberi", "Müslüman Kardeştir", "Peygamberimizin Güzel Huyları", "Teşekkür Ederim Allah`ım", "Fatih", "Kanuni", "Alparslan" gibi bir dizi kitap İzmir 2 No`lu Şubemiz tarafından incelenmiş ve kimilerinde endişe verici örnekler tespit edilmiştir. Örneğin;

* 2. sınıf öğrencilerine gönderilen "Müslümanlar Kardeştir" adlı kitapta geçen kan ve savaş görüntüleri, küçük çocukları din adına savaşmaya, öldürmeye ve kan dökmeye yönlendirici anlatımlar çocukları kin ve nefrete yönlendirmektedir. Barışa su gibi ihtiyacı olan ülkemizde barışın değerinin en iyi şekilde öğretilmesi gerekirken, Milli Eğitim Bakanı`nın savaşa methiyeler düzen bir kitabı öğrenciye hediye ettiği düşünülürse, şiddet ve ayrımcılık içeren bu yayının seçilmesi ne yazık ki şaşırtıcı olmamıştır. 

* 3. sınıflara gönderilen "Mestik Hanım" adlı kitapta kadın bir böcek olarak gösterilmekte ve evlenmek için kendini en az dövecek kocayı aramaktadır. Bu durum her gün insanın kanını donduran türden kadın cinayetlerinin gerçekleştiği ülkemizde kadına şiddeti, dayağı kaçınılmaz kılarak meşrulaştırmakta ve çocuklarda bu durumun kabul edilebilir doğal bir durum olduğu düşüncesini yerleştirmektedir. 

* 4. sınıflara gönderilen "İbretlik Hikâyeler" serisi 8. kitapta anlatılan "En Kolay Kazanç" adlı hikâye Risale-i Nur`dan aynen alınırken,

* 6. sınıf öğrencilerine gönderilen "Allah Nasıl Yaratıyor" adlı kitabın 32. sayfasında "Çok doğru bir tahmin Fatih. Bu kitapları seneler önce Bediüzzaman Said-i Nursi adlı bir alim yazmış" cümlesi aynen geçmekte, sayfanın altında ise adı geçen kişinin resmi verilmektedir. 

Çiğli Kaymakamlığı`nın projesiyle dağıtılan kitaplar Hanefi Sünni mezhebinin propagandasını yaparken, Aleviler ve farklı inançlardan öğrenciler üzerinde açık bir baskı kurmaktadır. Bu proje dillerin, dinlerin ve kültürlerin böylesi çeşitlendiği bir toplumda bir dinin, belli bir mezhebin veya bir topluluğun benimsediği dinsel unsurların tüm topluma devlet eliyle dayatılması ülkemizdeki laiklik sorununun aynası niteliğindedir. 

Yaradılış atlası ve sözde fosil sergisi gibi bilimle uzaktan yakından ilgisi olmayan etkinliklerin okullarımızda yer alabildiği, 100 temel eserin içindeki bazı dünya klasiklerinin AKP zihniyetinin süzgecinden geçirilerek sansür ve tahrife uğradığı artık bilinen gerçekler haline gelmişken, eğitimin siyasal kaygılar ve birilerinin hoşuna gidecek nesiller yetiştirme saikiyle tahrip edildiği bir tek uygulamaya daha tahammülümüz kalmamıştır.

Çocuklarımızın bilimsel ve pedagojik gerekliliklere uygun ve nitelikli bir eğitim alma hakkı AKP`nin hayallerindeki gençliğin oluşturulması hedefine kurban edilemez. Bizler, eğitim ve bilim emekçileri olarak ötekileştirici, cinsiyetçi, ayrımcı, şiddet dolu, bilimselliğe aykırı, dayatmacı ve tek tipçi yayınların öğrencilerimizden uzak tutulmasını istiyoruz. Öğrencilerimizi bilimle, karşılıklı saygıyla, eşitlikle ve barışla tanıştıran nitelikli eserlerle buluşturmayı ve eleştirel, özgür düşünceyi öğrencilerimize benimsetmeyi ilke edindik. Bunu da kararlılıkla sürdüreceğiz.

Kaymakamlığın okullara gönderdiği yazıyı görmek için tıklayınız. (1)

Kaymakamlığın okullara gönderdiği yazıyı görmek için tıklayınız. (2)

Kaymakamlığın okullara gönderdiği yazıyı görmek için tıklayınız. (3)

Kaymakamlığın okullara gönderdiği yazıyı görmek için tıklayınız. (4)

Kaymakamlığın okullara gönderdiği yazıyı görmek için tıklayınız. (5)

Kaymakamlığın okullara gönderdiği yazıyı görmek için tıklayınız. (6)

Kitap listesini görmek için tıklayınız. 

"Allah Nasıl Yaratıyor?" adlı kitabı görmek için tıklayınız.

Kitaplardaki bölümleri görmek için tıklayınız.

Kitaplardan seçilen kimi bölümler - 

Kitaplardan seçilen kimi bölümler - 2

Kitaplardan seçilen kimi bölümler  - 3

Kitaplardan seçilen kimi bölümler  - 4

Kitaplardan seçilen kimi bölümler - 

Kitaplardan seçilen kimi bölümler - 

Kitaplardan seçilen kimi bölümler - 

Kitaplardan seçilen kimi bölümler - 8 

Kitaplardan seçilen kimi bölümler - 9

Günün Diğer Haberleri