Okullarda Orman Projesi Devam Ediyor

İstanbul Kağıthane’de bulunan Hamidiye Anaokulu öğrenci ve öğretmenleri doğaya sahip çıkarak Türçev destekli Uluslararası Okullarda Orman Programını uyguluyor.

EĞİTİM - 2021-06-04 09:45:50

İstanbul Kağıthane’de bulunan Hamidiye Anaokulu öğrenci ve öğretmenleri doğaya sahip çıkarak Türçev destekli Uluslararası Okullarda Orman Programını uyguluyor.

Program, sürdürülebilir bir yaşam için eğitimin en temel araç olduğu inancıyla,  öğrenmenin sadece bir dersle sınırlandırılmayıp tüm eğitim sürecine yansıtıldığı, öğrencinin birebir içerisinde olacağı alternatif eğitim metotlarının uygulandığı ve bunun sonucunda da “değerler”in de eğitildiği bir temele sahip.

 

Hamidiye Anaokulu Müdürü Emir KÜTÜK programın uygulama amacı olarak;

 

1) Sürdürülebilirlik için Eğitim

 

2) Disiplinlerarası Yaklaşım (Whole school approach)

 

3) Alternatif Eğitim Metotları

 

- Okul Dışında Eğitim (Outdoor Education),

 

- Yaşayarak Öğrenme (Experiential Learning)

                           

4) Değerler Eğitimi (Values Education)

 

5) Eğitimin Çeşitli Etkinliklerle (oyun, tiyatro, müzik, resim) Desteklenmesini öngördüklerini belirtti.

 

Okullarda Orman Programı için proje koordinatör öğretmeni Özge KÜÇÜKKARACA, eğitim metotlarından farklı olarak hedefimiz;

 

       Okullarda Orman Programı’nın ana teması, orman ve içerisinde barındırdığı tüm yaşam alanı olmakla beraber, Program aracılığıyla verilen çevre eğitiminin yeni bir insan tipini, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmak, ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden ve çevre sorunlarına karşı duyarlı, bilinçli ve katılımcı bir insan modeli yetiştirmek gibi bir amacı olduğunu belirtti.

  

     Program çocuklarda çevre bilinci oluşturmasının yanında, başta okullarda orman timinde yer alan öğrencilere olmak üzere programa katılanlara güçlü bir kimlik kazandırması, grup çalışması alışkanlığı aşılaması, gözlem yapma ve raporlama yeteneğini geliştirmesi bakımından da ayrı bir öneme sahip.Okullarda Orman Programı, dünya çapında okul çağındaki çocuklarda aktif, katılımcı ve bilimsel yollar izlenerek yapılan çevre eğitimiyle orman ve ormana ait değerlerin bilincinin oluşmasını amaçlıyor. Ormanın sadece ağaçlar topluluğu değil, aynı zamanda içinde binlerce tür canlı ve cansız varlığı barındıran ekolojik bir sistem olduğu, yaşamımızda son derece önemli bir yere sahip olduğu gerçeği çeşitli araçlarla kavratılmaya çalışılmakta, bu amaç doğrultusunda öğrencilerin ormanları ormanda öğrenmesi hedeflenmekte. Okullarda Orman Programı için oluşturulan Orman timi tarafından yapılan tüm çalışmalar, farklı tekniklerle, okulun diğer öğrencileri ve velilere, kısaca tüm yakın çevreye duyurularak, tüm okul ve aile katılımı ile desteklenerek gerçekleşmektedir.

      

Günün Diğer Haberleri