KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE 1 MAYIS !

Birleşik Kamu- İş Samsun İl Başkanı Rüstem KARA 1 Mayıs nedeniyle basın açıklaması yayımladı.

SENDİKA - 2021-05-01 12:26:02

BİRLEŞİK KAMU İŞ SAMSUN İL TEMSİLCİLİĞİ

                                   1 MAYIS BASIN AÇIKLAMASI

 

                                    KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE 1 MAYIS !

 

Bu 1 mayıs; yüreğinde emeğe saygı,insanca yaşama ve hakça paylaşma duygusunu yaşatanların  çalıştıkları işyerlerinde,evlerinde ve her platformda seslerini duyurmaya çalıştığı bir bayram olarak tarihe geçecek,alanlarda kalabalıklarla değil, Covid-19 gölgesinde kutlanacaktır.

Salgın sebebiyle ve yaşanan kriz ortamında işçiler, emekçiler ve kamu çalışanlarının alım güçü her geçen gün azalmaktadır.

Küçük esnaflar, seyyar satıçılar,kahvehane işletenler, eylence mekanı sahipleri, müzisyenler, tiyatrocular,gibi sanatın diğer alanlarında çalışan emekçiler zor duruma düşürülmüşlerdir.

İşini kaybeden ve her an kaybetme endişesi ile çalışan bütün özel sektör çalışanları zor koşullar altında yaşama mücadelesi vermektedir.

Bütün bu süreçten etkilenenlenen insanların hak mücadelesi; 1 mayıs ruhunu yaşatanların da mücadelesidir.O nedenle 1 mayıslara ; hakça paylaşmak ve insanca yaşamak için hep beraber sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Ülkemiz ve dünyamız korona virüsü nedeniyle zor günler yaşamaktadır. Pandemi, bir sağlık sorunu olmaktan öte tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de emekçiler adına siyasal, ekonomik ve toplumsal bir probleme dönüşmüştür.Bu zor koşullar altında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyoruz.

Ekonomik destekler dar gelirliye yapılmalıdır. 

 

Siyasi iktidar, salgının başından itibaren sermayeyi koruma tercihini ortaya koymuş, zaten sınırlı olan destekler büyük oranda işverenlere verilmiştir. Salgınla birlikte ülkede zengin ve yoksul arasındaki uçurum derinleşmiş emekçiler açlığa terk edilmiştir.

Salgın tehdidi ve hastalanma korkusunun yerini işsizlik korkusu aldı. Bu ortamda emekçiler iş bulamamakta, ekonomik sıkıntılar yaşamakta, evine ekmek götürememektedir. 

Krizi derinleştiren, ekonomik-mali açmazları büyüten, uzun vadeli kalkınma planlamayan, kamucu politikaları terk eden, istihdamı, işsizliği öncelemeyen, siyasi iktidar, geçmişte olduğu gibi bugün de krizin yükünü emekçilere ödetmek istemektedir. 

Ülkemizde çok ciddi bir sağlık sorununa dönüşme riski taşıyan korona virüsü; eğitimi, sağlığı, ulaşımı, enerjiyi, tarımı, hayvancılığı, orman alanlarını, fabrikaları, kültürü, büro alanlarını, yerel yönetimleri ve toplumsal yaşamı olumsuz etkilemiştir.

Yüz binlerce işçi ve emekçi alınmayan önlemler nedeniyle sağlıksız koşullarda ve salgın tehlikesine rağmen iş yerlerine gitmeye mecbur bırakılmıştır. 

Sağlık emekçileri çok zor koşullar altında ölümle yaşam arasındaki ince çizgide çalışarak yaşamı büyüttüler.İnsanın paradan daha değerli olduğunu, sağlığın alınıp satılamadığı,gösterdiler.

 

1 Mayıs’a koronavirüs salgının gölgesi düşse de işçiler, emekçiler ve tüm çalışanlar iş yerlerini, fabrikaları, bulundukları her yeri 1 Mayıs alanlarına çevirip taleplerini dile getirmelidir:

 

✓ Salgın sürecinde 800’den fazla kamu emekçisi ve işçi Covid-19 nedeni ile yaşamını yitirdi. Covid-19 tüm emekçiler için meslek hastalığı sayılmalıdır.
✓ Tüm emekçilere öncelikli aşı hakkı tanınmalıdır.
✓ Başta sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetleri yurttaşlara ücretsiz olarak sunulmalı. 
✓ Sendikal örgütlenmelerin önünde yer alan engeller kaldırılmalı, sendikalar üzerindeki siyasi baskılara son verilmelidir.
✓ Türkiye’deki vergi adaletsizliğine son verilmeli, 
✓ Asgari ücretten vergi alınmamalıdır
✓ Kamu emekçilerinden kesilen yüksek vergilere son verilmelidir.
✓ Açlık sınırı altında yaşayan her haneye asgari bir gelir desteği sağlanmalıdır.

 

       Selam olsun haktan, hukuktan ve adaletten yana olanlara,

       Selam olsun alın terinin hakkını arayanlara,

       Yaşasın 1 mayıs!!!  30.04.2021

                                                                         

                                                            Rüstem KARA

                                            Birleşik Kamu- İş Samsun İl Başkanı

Günün Diğer Haberleri