BİRLEŞİK KAMU İŞ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI VALİLİĞE RESMİ YAZI YAZDI:TEDBİRLER ALININCAYA KADAR UZAKTAN EĞİTİME GEÇİLMELİ

Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı,Eğitim İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül,İstanbul Valiliğine gönderdiği resmi yazıda,Covid 19 tedbirleri tamamlanıncaya,eğitim çalışanları aşılanıncaya kadar uzaktan eğitim ile devam edilmesi gerektiğini belirtti.

SENDİKA - 2021-04-10 15:00:33

       Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı,Eğitim İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül,İstanbul Valiliğine gönderdiği resmi yazıda,Covid 19 tedbirleri tamamlanıncaya,eğitim çalışanları aşılanıncaya kadar uzaktan eğitim ile devam edilmesi gerektiğini belirtti.

     Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül'ün İstanbul Valiliğine gönderdiği yazı şu şekilde;                                       

İSTANBUL VALİLİĞİ

İL UMUMİ HIFZISSIHHA MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                                                       

     Birleşik Kamu-iş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanlığı olarak, Covid-19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir. 

 

 Bilindiği üzere Covid-19 salgını tüm ülkelerde etkisini göstermeye devam etmekte ve vaka sayılarında ciddi artışlar yaşanmaktadır. Özellikle Avrupa kıtasında, ülkemizde ve özellikle ülkemizin nüfus sayısı bakımından en büyük ili olan İstanbul’umuz da salgının seyrinde büyük oran da yükselme görülmekte, kişilerin toplu olarak bir araya gelmelerini önlemeye yönelik birçok tedbir kararları alınmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Covid-19 pandemisi nedeniyle bir çok meslektaşımızın, öğrencimizin ve vatandaşımızın sağlık sorunları yaşadıkları hatta vefatla sonuçlanan süreçlerin yaşandığı bilinmektedir.  

Pandemi sürecinde bir çok kez yüz yüze eğitime ara verilmiş ve uzaktan eğitim süreci uygulanmıştır. Gelinen noktada 2 Mart 2021 tarihi itibariyle sürecin İl Hıfzıssıhha Kurulları kararlarına göre yürütülmesine karar verilmiş ve valilikler ile diğer kurumlara iletilmiştir. 

Salgına ilişkin iki önemli unsur söz konusudur. Bunlardan birincisi maske, mesafe ve temizlik tedbirlerinin alınması ikincisi ise aşılama uygulamasının tamamlanmasıdır. Her iki konuya ilişkin olarak da idare bakanlıklar, valilikler, kaymakamlıklar ve diğer idari birimler tarafından tedbir alınması gerekirken yeterli tedbirler alınmaksızın yüz yüze eğitim süreci yürütüldüğü görülmektedir.

Okullarımızdan gelen haberlerde, hastalanan öğretmen ve öğrenci sayılarımız endişe verici düzeye ulaşmıştır. Özellikle ilkokullardaki öğrencilerimiz maske ve mesafe konusundaki kurallara uymakta zorlandıkları görülmektedir. Ayrıca uzmanlar: “ 5 farklı ülkede koronavirüs mutantlarının daha çok çocukları etkilediği, özellikle 0-9 yaş grubunda vaka sayısında artış rapor edildiğini, bunun nedeninin izah edilemediğini belirterek, zamanla bu mutasyonlar öyle bir hale geliyor ki belli bir yaş grubunu ağırlıklı olarak hasta yapıyor, bazen belli hastalık gruplarında daha çok hastalık yapıyor" denilmiştir. Bu da öğrenci, veli ve öğretmenleri büyük risk altında bırakmaktadır.

Eğitimin yüz yüze yapılması gerektiği açıktır fakat evrensel, anayasal, yasal ve sonucunda insani bir hak olan sağlık ve yaşam hakkını tehlikeye atacak uygulamaların sonlandırılması riskin minimize edilmesi gerekmektedir.

Aksi uygulamalar en başta insan sağlığı ve yaşam hakkına, sonrasında da hukuka aykırı olacaktır.

    MEB’in açıklamasında “Yüz yüze ve uzaktan eğitimle ilgili uygulamalar, daha önce açıklamış olduğumuz kriterler doğrultusunda valiliklerimizin koordinasyonundaki il hıfzıssıhha kurullarının kararlarına göre devam edecek. Eğitimde ‘yerinde karar’ uygulaması kapsamında 2 Mart 2021 itibariyle kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz kriterler doğrultusunda, yüz yüze ve uzaktan eğitim faaliyetlerine il bazlı alınacak kararlar ile devam edilecektir” denildi.

     1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu:  Vilayetler ve kazalar umumi hıfzıssıhha meclisleri bölümünde;

Umumi hıfzıssıhha meclisleri mahallin sıhhi ahvalini daima nazarı dikkat önünde bulundurarak şehir ve kasaba ve köyler sıhhi vaziyetinin ıslahına ve mevcut mahzurların izalesine yarayan tedbirleri alırlar. Sari ve salgın hastalıklar hakkında istihbaratı tanzim, sari ve içtimai hastalıklardan korunmak çareleri ve sıhhi hayatın faideleri hakkında halkı tenvir ve bir sari hastalık zuhurunda hastalığın izalesi için alınan tedbirlerin ifasına muavenet eylerler” denilmektedir. (Madde 27) 

   

         Anayasamızda, Kişinin Hakları ve Ödevleri’nin ilk maddesi;

“Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir”

(MADDE 17)

Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler; II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi

Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler; II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi

“Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz”(MADDE 42) denilmektedir.

 

     Görüldüğü üzere anayasamızda da yaşama hakkı eğitim hakkından önce gelmektedir. Ancak öğretmenlerin yaşam hakkını güvence altına alacak aşı uygulaması yapılmadan yüz yüze eğitime geçilmiştir.

 

Eğitim ve Bilim İşgörenlerine yönelik aşılamanın bir an önce tamamlanmasını ve bu konuda bilgilendirilmeyi, MEB kararında da açıklandığı gibi İllerdeki eğitim öğretim süreci ile ilgili karar verme merci olan Vali başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulunca aşılama işlemi ile aşı etki süreci ve  pandemiye ilişkin alınması gereken tedbirler tamamlanana kadar yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçilmesinin öğrenci, öğretmen, veliler ve toplum sağlığı açısından daha yararlı olacağını düşünüyor ve talep ediyoruz.

        Gereğinin yapılmasını arz ederim.

  

Adres:

Barbaros Bulvarı, Günaydın 2 Apartmanı No:159/10

Gayrettepe Beşiktaş İstanbul                                              

TC         :                                                        

Telefon  :  05437194571

 

 

 

 

05.04.2021

        Alkoç Turan BAŞGÖNÜL

 

Birleşik Kamu-iş Konfederasyonu

 İstanbul İl Başkanı

 

 

 

                                        

Günün Diğer Haberleri