İzmir'de vaka artışı: Eğitime ara verildi

15 Şubat’ta yüz yüze eğitime başlayan İzmir'in Tire ilçesindeki Başköy ilk ve orta okulunda Kovid-19 vaka artışı sebebiyle eğitime ara verildi. Eğitimciler aşılanma yapılmadan okulların açılmasına tepkili

EĞİTİM - 2021-02-26 12:22:45

Yenigün gazetesinden Kerim Uygur'un haberine göre, İzmir’in Tire ilçesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında taşımalı eğitimin uygulandığı bir mahalledeki okulda yüz yüze eğitime ara verildi. Alınan bilgiye göre, Yemişler, Ortaköy, Topalak, Armutlu, Akmescit ve Musalar mahallelerindeki öğrencilerin de eğitim gördüğü Başköy Mahallesinde Kovid-19 vakalarının artması üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu yeni karar aldı. Bu kapsamda, söz konusu mahalledeki ilk ve ortaokulda yüz yüze eğitime, bir süre ara verildiği öğrenildi. Öte yandan mahalledeki caminin de geçici olarak ibadete kapatıldığı belirtildi.

 

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Konuya ilişkin eğitim camiasında da tepkiler geldi. Eğitim-İş 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı, “Bizler Eğitim-İş Sendikası olarak öğretmenlerin ve eğitim camiasındaki diğer çalışanların aşılanmadan okulların açılmaması gerektiğini defalarca dile getirmiştik ancak gelinen noktada İzmir'in Tire ilçesinde koronavirüs nedeniyle okullar kapandı. İnşallah yaşanan bu olay bizim haklılığımızı yetkili kişilere göstermiştir. Bu aşılama uygulaması çok geç başlamıştır. Okullar 1 Mart’ta açılacak, ancak öğretmenler için aşının koruyuculuğu oluşmayacaktır. Çünkü Şubat sonunda yüz yüze eğitime girecek tüm öğretmenler aşılansa bile, bu ancak aşının ilk dozudur. Oysa bilindiği üzere aşının koruyuculuğu için iki dozun da tamamlanması ve bağışıklığın oluşması için gereken süreyi riskten uzak şekilde beklemek gerekmektedir. Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yapıyoruz:
Yüz yüze eğitim kararını, aşılama takvimini rasyonel biçimde ayarladıktan ve gerekli tüm tedbirlerin tamamlandıktan sonraya ertelemelisiniz. Eğer bu konuda biz eğitim çevrelerinin itirazlarına yine kulak tıkayacaksanız, en azından canını riske attığınız tüm eğitim emekçilerini derhal aşılatmalısınız. Bu gerçeklik çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’na yolladığınız listeyi acil olarak güncellemelisiniz.”

 

“ENDİŞELERİMİZ ARTTI”

Anadolu Eğitim Sendikası İzmir İl Başkanı Adnan Sarısayın ise İzmir’in Tire ilçesinde salgının artamısından üzüntü duyduklarını bilirtirken artışın haklılıklarını ortaya koyduğunu söyledi. Başkan Sarısayın, “Tüm uyarılarımızda yüz yüze eğitime geçilebilmesi için bütün tedbirlerin alınabilmesi gerektiğini söyledik. Defalarca gündeme getirdik. Öğretmenlerin aşılanma süreci başlandı. Ama bizim etrafımızdaki öğretmenlerden aşılama yapılmadı. Sadece öğretmenlerin değil tüm okulda çalışanlarının hizmetlisinden memuruna aşılama çalışmasına bir an önce başlanmalıydı. Ve bitirilmeliydi. İki aşı arasındaki 28 günlük süreç dikkate alınar yapılmalıydı. Bu çalışmalar yapıladan 1 Martta kademeli olarak yüz yüzü eğitime geçilecek olması bizi daha da fazla endişelendirmektedir” dedi.

 

MEB ACELE ETMİŞTİR
Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal ise “Biz salgının seyrine göre pandemi zincirinin kırılma sürecine göre Milli Eğitim Bakanlığının bütün önlemleri alarak Eğitim emekçilerinin aşılanmasını tasarlayarak bir süreç yürütülmesini ve bu sürecin sonunda okulların açılması taleplerimiz vardı. Tire’deki köy okullarında yaşananlar bizim ne kadar haklı olduğumuzu göstermiştir. Aşılamanın olmamış olması ve tedbirlerin yetersizliği nedeniyle bu tür sorunların artabileceğini düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının bu kadar acele etmesine gerek yoktu”şeklinde konuştu.

 

Tedbir alınmadan olmaz”
Salgının yoğunluğuna göre yerel otoritelerin yüz yüze veya online eğitime karar vermesinin doğru bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “12 yaş altındaki çocuklarda salgın bulaştırıcılığının az olduğunu biliyoruz. Öğretmenler ve personelin aşılanması burada çok önemli. Mutlaka bu tür eğitimlere başlanmadan salgına karşı altyapının sağlanmış olması gerekir. Dersliklerin durumu, sıraların arasındaki mesafe, hijyen durumu, lavabo antiseptik, solisyonlar, maske ve koruyucu ekipman dağıtımı, ve ulaşım servislerinde alınacak tedbirler çok önemli. Eğitim önemli bir konu. Pandemi döneminde çok aksadı. Okulların kapalı olması pandeminin şiddetini azaltmıyor. Açılması da pandemiyi şiddetlendirmiyor. Ama eğitimi bir takım tedbirlerle yapmamız gerekiyor” dedi.

Günün Diğer Haberleri