ÖĞRETMENLER ARASINDA MAAŞ ADALETSİZLİĞİ NE ZAMAN GİDERİLECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı yıllar yıllar önce uzun sözün kısası 16 yıl önce bir sınav açtı.

MAAŞ-EKDERS - 2021-01-26 11:01:16

Mektepli Gazete'de yer alana habere göre,Milli Eğitim Bakanlığı   yıllar yıllar önce uzun sözün kısası 16 yıl önce bir sınav açtı. Adı uzman öğretmen ve başöğretmenlikdi. Sınavla uzman ve başöğretmenlik için kariyer basamaklarında alım yaptı ve 2006 yılında 83 bin 350 uzman öğretmen ve 100 başöğretmen unvanı, sınav sonucuna göre toplamda 83 bin 450 öğretmene verildi.

O gün bugündür, öğretmenlerin arasında büyük bir adaletsizlik var.

Bu unvanları tamamen hak eden meslektaşlarımızla, bu sınava o dönemde şu ya da bu şekilde girmeyenler arasında büyük bir haksızlık var. Zaten o günden beri de sınav da yapılmadı.

MEB bu haksızlığı giderme iradesine sahip mi? Hatta bunu kendine dert ediyor mu?

Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi 16 yıl önce şu ya da bu nedenle başöğretmen olamamış bir öğretmenle başöğretmen olmuş bir öğretmen arasında tam tamına bugünün maaş oranı hesabıyla 120 048 TL az ödeme aldığı görülür.

Uzman öğretmenlik de ise öğretmenlerin kaybı 16 yılda 59 827,2 TL’ dir.
 

Unvan

2021 Ocak Net Maaş

Fark

Öğretmen

 5.452,74 TL

 

Uzman Öğretmen

 5.765,34 TL

311,60 TL

Başöğretmen

 6.077,95 TL

625,25 TL

Enflasyonun altında ezdirilen, tatili gözüne sokulan, gece gündüz haftanın her günü uzaktan eğitimle öğrencilerine ulaşmak için uğraşan ama gene de “yatmaya alıştılar” hakaretlerine maruz kalan, her zaman en az zammı alan, en sonda da % 3 zamma mahkum edilen öğretmenlerin bu haksızlığı nasıl giderilecektir.

MEB’ in bu haksızlığı gidermek için bir şey yapacak mı? Aynı çalışma koşullarında aynı işi yapan öğretmenlerin arasındaki bu büyük eşitsizlik giderilmelidir. Eşit işe eşit ücret, öğretmenlere insanca yaşayacakları zam verilmelidir.

Bu sınavı çıkaran da bu eşitsizliği yaratan da ve eşitsizliği gidermeyen de aynı iktidarın Milli Eğitim Bakanlığı’dır.

Artık öğretmenler MEB’in 16 yıllık maddi kaybının giderilmesini istemektedir.

Buradan tüm sendikaları desteğe ve MEB’ i görevini yapmaya çağırıyoruz.

Tüm öğretmenlere sınavsız Başöğretmen maaş farkı verilmelidir. 16 yıldır kaybı olanlara geriye yönelik ödeme yapılmalıdır.

BİR AN ÖNCE EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET VERİLMELİDİR.

Mektepli Gazete Haber Merkezi

Günün Diğer Haberleri