Boğaziçi Üniversitesi’ne Kariyeri Siyasetten İbaret Rektör Kabul Edilemez

Eğitim İş İstanbul 4 Nolu Şubeden yapılan yazılı açıklamada;

SENDİKA - 2021-01-03 15:43:44

Son yıllarda yönetim teamüllerine uymayan ucu açık yetkilerle verilen kararlar konusunda Eğitim-İş Sendikası  olarak, duruşumuz yasal uygulamaların işlerliğinin devamı konusunda ısrarımızı sürdürmekten geçmektedir.
        Konu ile ilgili son icraat ise, ülkemizin nadide eğitim kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesinin başına, tepeden inme bir kararla, Melih Bulu isimli şahsın rektör olarak atanmasıdır. Boğaziçi Üniversitesinin demokratik teamülleri gereği, rektörlük seçimleri yapılır ve kazanan belli olduğunda diğer adaylar yarıştan çekilerek, kurum paydaşlarının uygun gördüğü adayın atamasının yapılması garantiye alınır. Bu gelenek ilk kez 2016’da Mehmed Özkan’ın rektör olarak atanmasıyla bozulmuş ve Boğaziçililerden çok tepki görmüştü. 
          Şimdi gelinen noktada daha vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Yeni atanan kayyum kesinlikle liyakat gözetilerek belirlenmiş, kurum değerlerine ve kültürüne uygun bir akademisyen olmayıp; AKP’den milletvekili aday adayı gösterilmiş, intihal yapan, cinsiyetçi söylemleri olan biridir ve atanması tamamen siyasi bir karardır. Yine de belirtmeliyiz ki, temel itiraz bu şahsın niteliklerinden (!) ziyade, seçimle değil atamayla rektör olarak belirlenmesinedir. 
       Boğaziçililer, kayyum atamasını yok hükmünde görüyor ve rektörlük için demokratik seçimlerin yapılmasını talep ediyor. Laik, demokratik ve bilimsel eğitimi şiar edinen Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası  olarak, bu haklı mücadelede tüm gücümüzle aydınlık geleceğimiz olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, mezunları ve akademisyenlerinin yanında olduğumuzu bildiririz.  
 Kamuoyuna Saygıyla Duyururuz.

Günün Diğer Haberleri