Destekleme ve Yetiştirme Kursu Öğretmenleri Emeklerinin Karşılığını Bekliyor

Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Eğitim Sekreteri Mehmet Engin Kahya yaptığı açıklamada;Destekleme ve Yetiştirme Kursu Öğretmenleri Emeklerinin Karşılığını Alamadıklarını ve ilerleyen süreçte eğer bir düzenleme olmazsa öğretmen ve öğrencilerin mağduriyetinin devam edeceğini belirtti.

SENDİKA - 2021-01-01 20:01:38

Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Eğitim Sekreteri Mehmet Engin Kahya;yaptığı açıklamada;

Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Korona virüsü her anlamda bizi silkeliyor adeta. Aşılanma ile psikolojik sınırdan uzaklaşmayı umuyoruz. Umarım aşı süreci en kısa zamanda tamamlanır ve şu sıkıntılı günleri milletçe atlatırız. 

Ülkemizde pandemi sürecinde dönem dönem yüz yüze ve uzaktan eğitim yöntemleri ile çocuklarımız, gençlerimizin eğitim eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz. Ancak toplumumuzdaki ekonomik uçurumun gün geçtikçe derinleşmesi eğitimde fırsat eşitsizliğini adeta yüzümüze çarpıyor. Tüm bunların yanında MEB, bu fırsat eşitsizliğine adeta gözlerini kapatıyor. Nasıl mı? Anlatayım: Ekonomik açıdan durumu iyi olan aileler çocuklarını özel okullara, dershanelere kayıt ettirdiler. Ekonomik gücü düşük olan ailelerin çocukları ise devlet okullarında devam ediyorlar. Özel okullarda not kaygısı duymayan öğrenciler ( özellikle 8. ve 12.sınıf öğrencileri) kendilerine sunulan sınava hazırlık programı ile liselere ve üniversiteye kendilerini hazırlıyorlar. Devlet okullarında eğitim gören öğrenciler ise okullarda MEB tarafından açılan DYK (Destekleme Yetiştirme Kursları) sayesinde sınavlara hazırlanıyorlar. Ancak 7 hafta önce yüz yüze eğitime ara verilmesiyle MEB devlet okullarında tüm derslerin uzaktan devam edilmesi kararını aldı. Bu durum özel okullarda da ayni. Ancak sıkıntı yaratan durum süt: Devlet okullarında okul dersleri uzaktan eğitim yoluyla yapılabilirken DYK yani sınavlara hazırlık kursları uzaktan dahi olsa yapılamıyor. Çünkü öğretmenlere uzaktan kurs ücreti ödenmeyeceği belirtildi. Kurs ücreti öğretmene ödenen ek ders ücretinin (17₺) iki katı biçiminde veriliyordu. ( 34₺-36₺ arası) Dersler için uzaktan eğitime ücret ödeyen MEB konu DYK'ye gelince ücret ödemeye yanaşmadı. Yani okul dersleri uzaktan olabilir ama sınavlara hazırlık kursları uzaktan olamaz, dedi. Milyonlarca öğrenciyi sınavlara hazırlık yolunda kendi kaderi ile baş başa bıraktı. LGS , TYT ve AYT sınavlarına hazırlanan, MEB'e güvenip okul kurslarını tercih eden veya etmek zorunda kalan öğrencilerimiz ne yapacaklarını bilmez halde bir an evvel yüz yüze eğitimin başlamasını bekliyor. Eğitim-Öğretim yılı başında "Önceliğimiz 8. ve 12. sınıf öğrencileri yani sınava hazırlık öğrencileri" diyen MEB bu duruma sessiz. Durumun vahim olan öteki tarafı ise daha başka. Ülkemizde birçok okulda 8. ve 12. sınıfları sınavlara hazırlayan ve bu süreçte 7 haftadır uzaktan da olsa öğrencilerini sınavlara hazırlama yolunda yalnız bırakmayan fedakar öğretmenler var. Ücret alamayacağını bile bile öğrencilerini bu yarışta yarı yolda bırakmamak adına yüz yüze eğitime ne zaman başlanılacağı belli değilken konularda geri kalmamak için öğrencileri ile uzaktan eğitime devam ediyorlar. Bu öğretmenler 3 hafta daha bu çalışmalara devam edecekler. Emeklerinin karşılığını alamayacaklarını bile bile devam edecekler. Eğitimde fırsat eşitliği olabilmesi için MEB'in öncelikle bu hatadan acilen dönmesi, devlet okullarında sınavlara hazırlanan öğrencilerimizi ve fedakar öğretmenlerini unutmaması gerekir. 

Saygılarımla…

Mehmet Engin Kahya

Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Sekreteri

05070086204

mehmetenginkahya@hotmail.com

Günün Diğer Haberleri