Eğitim İş Antalya Şubesi Uzaktan Eğitim Anket Sonuçlarını Açıkladı

Eğitim İş Şube Başkanı Sadık Acar; uzaktan eğitimin yapıldığı 23 Mart 2020 tarihinden bu yana birçok öğrencinin derslere katılamadığını, bazı öğrencilerin internet ve tablet imkânının olmadığını belirterek, “Ekonomik yük nedeni ile eğitimde fırsat eşitliği sağlanamadı” dedi

SENDİKA - 2021-01-01 10:46:30

Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Basın Yayın Sekreteri Birsen Atmaca, Şube Sekreteri Remzi Topkara, Mali Sekreter Önder Güneş, Örgütlenme Sekreteri Erdal Bilgili, Eğitim Sekreteri Selma Karakaş ve Özlük Hukuk Sekreteri Habibe Önal bir basın toplantısı düzenleyerek uzaktan eğitim ile ilgili yaptıkları anketi kamuoyu ile paylaştı. Şube Başkanı Acar, uzaktan eğitim sürecinde derslerin bilişim araçları ile işlendiğinden, bu süreçte öğrencilerin eğitime ulaşmak için, öğretmenlerin ise eğitim – öğretim görevlerini yerine getirebilmek için bilgisayar - tablet alımı, internet hattı gibi yeni maliyetler yüklendiğini belirtti.

İNTERNET ERİŞİMİ SORUNU

Uzaktan eğitimin 23 Mart 2020 tarihinde başladığını belirten Acar, “9 ayı aşkın sürede, öğrencilerin eğitime ulaşmadaki fırsat eşitsizliğini tam anlamıyla ortadan kaldıracak önlemleri almakta yetersiz kalmıştır. Gelinen süreçte öğretmenler ve aileler tarafından yapılan çalışmalar ile uzaktan eğitime dâhil olan öğrenci sayılarında bir miktar artış yakalanmış olsa da, bu artışın geçen süre ile eğitimin öncelikli bir hak olması gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Uzaktan eğitim süreci ekonomik olanakları yetersiz olan ailelerin çocukları açısından mevcut eğitime ulaşmadaki fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirmiştir. Her öğrenci EBA da paylaşılan içeriklere ulaşamamaktadır” dedi.

EKONOMİK YOK GETİRDİ

Her öğrencinin evinde internet bağlantısı olmadığını, ya da yeterli bağlantı hızına sahip olmadığını belirten Acar, şunları söyledi: “Canlı dersleri düzenli bir şekilde takip eden her öğrenciden bazıları hafta içi akşam ya da hafta sonu yapılan derslere katılmamaktadır. Öğretmenler uzaktan eğitimi öğrencilerin gelişimi açısından yetersiz bulmaktadır. Araştırmada ayrıca uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin derslere katılamadıkları, kazanımların eksik kalması nedeniyle LGS –TYT-AYT sınavlarında konu sınırlandırılmasının olması gerektiği anlaşılmıştır. Öğretmenler, yeterli sağlık önlemlerinin alınması koşuluyla yüz yüze eğitime geçilmesini gerekli görüp, uzaktan eğitim sürecini başarısız bulmaktadır. Uzaktan eğitim süreci öğretmenlere ve velilere ekonomik yük getirmiştir”.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Sorunların çözümü için belirledikleri önerileri de açıklayan Sadık Acar, “Öğrenciler arasında giderek büyüyen eğitime ulaşmadaki fırsat eşitsizliğinin giderilebilmesi için uzaktan eğitim süreci devlet tarafından desteklenmeli, öğrencilerin tablet, bilgisayar, internet ihtiyaçları giderilmelidir. Ailelere ve öğrencilere yönelik rehberlik çalışmaları yapılmalıdır. Uzaktan eğitim sürecinin yetersizlikleri göz önüne alınarak başta derslik ihtiyacının giderilmesi olmak üzere fiziki düzenlemeler yapılarak ve yeterli önlemler alınarak bir an önce yüz yüze eğitime geçilmelidir. Bakanlıktan sınavlarla ilgili gelen son yazıda; 4. Sınıf öğrencilerine derslere katılım puanı verileceği, ayrıca 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda da ders etkinliklerine katılım puanı, varsa proje notu verileceği ve yapılmışsa sınav notlarının verileceği belirtilmektedir. Oysa tüm öğrenciler uzaktan eğitim sürecine dâhil olamamıştır ve bu değerlendirmenin yapılması eğitimde fırsat eşitliğine aykırı bir durumdur. Yapılmayan eğitimin değerlendirmesini yapmak biz öğretmenleri vicdanen mutsuz edecektir” şeklinde konuştu.

 

Günün Diğer Haberleri