Okullarda nakil bilmecesi sürüyor

Öğrenciler, mücbir sebep olmadıkça okullar arası nakil yapamıyor. Veli ve sendikalar, kararın özel okulları korumak için alındığı görüşünde. Özel okullar ise öğrenim ücretini ödeyemeyenler dahil, hiçbir öğrencinin kaydını silmeye bile yetkileri olmadığını söylüyor.

EĞİTİM - 2020-12-12 14:49:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Kasım'da okulların uzaktan eğitime geçtiğini duyurmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 19 Kasım'da nakilleri durduğunu açıkladı.

Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre; Milli E?itim Bakanı Ziya Selçuk, "Okullar arası nakil başvurularında 18 Kasım 2020'ye kadar yapılan başvurular işleme alınacak,
31 Aralık 2020'ye kadar yeni başvuru alınmayacaktır" dedi ve nakiller durdu. Nakil uygulaması kapsamında öğrenciler, devlet ile özel okullar arasında, devletteki tüm okullar arasında, aynı zamanda sınavla öğrenci alan liselerden yerel yerleştirmeyle alanlar arasında geçiş yapabiliyordu. şimdi tüm nakiller askıya alındı.

Bu duruma veli ve öğrenciler büyük tepki gösterirken, özel okulları korumak için bu kararın alındığına dair yorumlar öne çıktı. Sendikalar da veliler gibi düşünürken, özel okullar ise bu kararın kendileriyle ilgisi olmadığını, öğrenim ücretini ödeyemeyenler dahil, hiçbir öğrencinin kaydını silinemeyeceğini söylüyorlar. Farklı kesimlerden görüşler şöyle:

'Yapılan Anayasal suçtur'

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, mart ayında uzaktan eğitime geçildiğinde, özel okulların kapanması ve velilerden peşin aldığı yemek ve servis ücretlerini geri ödememesinin kamuoyunda çok konuşulduğunu hatırlattı. "2021 eğitim-öğretim yılında da Bakan Selçuk özel okulları ağustos sonunda açmışken devlet okullarında yüz yüze eğitime çağırma tarihini eylülün sonuna bıraktı" diyen Yıldırım, devlet okullarında eğitimin ilk etapta ilkokul 1'ler için başladığını, diğer kademelerin açılmasının 3 haftalık periyotlarda yeniden değerlendirileceği konusunda açık bir ifade bırakıldığını söyledi. Bu ifade nedeniyle özel okullar eğitime devam ederken, devlet okullarının açılmaması, açılacağı tarihin net olmaması ve açılsa bile hijyen koşullarının sağlanamaması endişesiyle velilerin şartlarını zorlayarak, çocuklarını özel okula kaydettirdiklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi: "O dönemde eğitim sendikaları olarak üçer haftalık aralarla değerlendirme yapılmasının yanlış olduğunu, Avrupa'daki ülkelerin yüz yüze eğitime geçtiğini, Türkiye'nin de sağlık koşulları uygunsa tüm sınıflarda eğitime başlaması gerektiğini ifade ettik. Devlet okullarının eğitime başlamamasının, velilerin çocuklarını özel okullara göndermeleri için dolaylı olarak teşvik yarattığını dile getirdik."

Turizm sektörü bittikten sonra okulların uzaktan eğitime geçmesini beklediklerini ve öyle de olduğunu kaydeden Yıldırım, "Bakan her ne kadar okullar en güvenli yer dese de ilk kapatılan yerler okullar oldu" dedi ve ekledi:

"Bu nedenle arkasından yeni bir karar çıkarttılar. MEB'in çıkarttığı yazıyla ocak ayının başına kadar okullardan okullara öğrenci nakillerini yasakladılar. Bu yasak Anayasa'ya aykırıdır. Veli, çocuğunu istediği zaman devlet okulundan özele, özelden de devlete alabilir. Çünkü bu, çocuğun eğitim öğrenim hakkıyla ilgilidir. Eğitim öğrenim hakkı da Anayasa'da düzenlenmiştir ve devlet tarafından sağlanmak zorundadır. Birçok veli bu süreçte işini kaybetti. Dolayısıyla veliler, çocuğunu özel okula kaydettirmiş, bunu taksitlendirmiş olsa da bu taksitleri ödeyemeyecek duruma geldiğinde çocuğunu devlet okuluna alabilir."

Günün Diğer Haberleri