İŞGÖRENLERE EK MADDİ KÜLFET GETİRİLMESİ HUKUKA AYKIRIDIR.

Ege Üniversitesi Rektörlüğü işgörenleri de kapsayacak şekilde RFID (Elektronik Uzaktan Okuma) Sistemi uygulamasına geçiş yapmıştır.

SENDİKA - 2020-12-11 20:59:49

Eğitim İş İzmir 4 Nolu Yükseköğrenim Şubesi Başkanı Haluk Dağdevir yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Ege Üniversitesi Rektörlüğü işgörenleri de kapsayacak şekilde RFID (Elektronik Uzaktan Okuma) Sistemi uygulamasına geçiş yapmıştır. Bu yeni plaka tanıma sistemi sebebiyle işgörenlerin de araçlarına sticker alarak yapıştırmaları gerekmekte ve bu stickerlar ücretli olarak satılmaktadır. 

Üniversitelerde güvenliğin sağlanması gerektiği kuşkusuzdur. Fakat bu güvenliğin birim maliyetinin hem de böyle belirsiz ve ucu açık bir uygulamayla bir defaya mahsus olduğu da belirtilmeksizin işgörenlere yükseltilmesi hukuka aykırıdır. 

Bu nedenle üyemizi temsilen Konuya ilişkin olarak İzmir 4 No’lu Yükseköğretim  Şubemiz tarafından  dava alt yapısı oluşturularak dava süreci başlatılmış  ve Eğitim İŞ Sendikası olarak açtığımız davada söz konusu
işlemin iptali istenmiştir. İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından kampüs girişlerinde plaka tanıma sistemi olduğu, kampüse giren araçların plaka sisteminde tanımlı olmasının gerektiği ve bu şekilde kampüs güvenliğinin sağlandığı, yeni getirilecek sistemin çalışanlara sadece maddi külfet getireceği, kampüs güvenliğine ek katkı sağlamayacağı sebepleriyle işlemin hukuka aykırı olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca “davalı idarenin güvenliği sağlamak amacıyla dış paydaşlardan bedel istemesi kabul edilebilir ise de kendi mensuplarına ek maddi külfet getiremeyeceği, zira kendi mensupları açısından mevcut plaka tanıma sisteminde kayıtlı bulunan ve hiç kaydı bulunmayan ilgililerin başvurusunun istenilmesi suretiyle de plaka tanıma sisteminde güncellemelerinin yapılarak giriş çıkışların kontrolünün sağlanabileceği değerlendirilmiş" olup dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. 

Bu karar kamu kurumlarının temel işlev maliyetlerini işgörenlere yüklemelerinin hukuka aykırı olduğu noktasında da bit kanaat oluşturmaktadır. Sticker uygulaması sebebiyle ücret ödeyenler dilekçe yolu ile başvuruda bulunabilirler.

Günün Diğer Haberleri