UNESCO,UNICEF ve DÜNYA BANKASI OKULLARIN KAPALI OLMASI İLE İLGİLİ UYARDI

Okullar Kapandığı İçin Dünya “Nesilsel Bir Felaket” Mi Yaşıyor?

DÜNYA - 2020-11-26 20:09:24

Geçtiğimiz Günlerde Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası yayımladıkları ortak raporda Covid-19 riskine rağmen okuların açık kalması uyarısında yer aldı. Raporda özellikle yoksul ülkelerde çocukların eğitimden uzak kalmalarının yarattığı zararın Covid-19 hastalığından daha büyük olduğu vurgulandı.
 
UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu) ve Dünya Bankası'nın ortak raporu haziran ve ekim ayları arasında 150 ülkeden toplanan verilerle hazırlandı.
 
Raporda düşük ve orta-düşük gelirli ülkelerde çocukların salgının başından bu yana neredeyse 4 ay okul eğitiminden geri kaldığına dikkat çekildi. Euronews'in aktardığına göre Raporda yüksek gelirli ülkelerde yaşanan okul eğitimi kaybının ortalama altı haftaya denk geldiği belirtiliyor.
 
"Dünya Nesilsel Bir Felaktele Karşı Karşıya"
 
Koronavirüs etkisiyle dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde eğitimde kapanmaya gidilmesiyle sonlanan 2019-2020 eğitim-öğretim döneminin sonunda BM Genel Sekreteri Guterres, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 160'tan fazla ülkedeki bir milyarın üzerinde öğrencinin okullarından uzak kaldığını belirterek, dünyanın "nesilsel bir felaket" ile karşı karşıya olduğunu söylemişti. Birleşmiş Milletlerin 2 büyük kurumu UNİCEF ve UNESCO ve de Dünya Bankası'nın açıkladığı son rapor ile birlikte, eğitmde yaşanan duraksamanın kalıcı etkileri belki de beklenilenden daha yakıcı olacak. 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Twitter'dan yayımladığı video mesajında, koronavirüs salgınının eğitim tarihindeki en büyük kesintiye neden olduğunu vurgulayarak, bu dönemde 160'dan fazla ülkedeki 1 milyarın üzerinde öğrencinin okullarından uzak kaldığını söylemişti.

Bu durumun dünya, sayısız insanın potansiyelini boşa harcayabilecek, onlarca yıllık süreci baltalayabilecek ve eşitsizliği artabilecek bir nesilsel felaketle karşı karşıya kaldığımız gerçeğini doğurduğunu söyleyen Guterres, Kovid-19 salgını öncesinde de 250 milyon çocuğun okula gidemediğini ve dünyanın halihazırda bir "eğitim krizi" yaşarken bu eğitim kapanmalarının çok daha büyük sorunlara neden olacağını tekrarladı.

 
"Dünya çocukları ve gençleri için belirleyici bir noktadayız. Şu anda hükümetlerin ve ortaklarımızın aldığı kararların, yüz milyonlarca genç insanın hayatı üzerinde uzun süreli etkisi olacak." diyen Guterres, virüsün yerel çapta yayılmasını durduran bölgelerde okulların açılması ve öğrencilerin en güvenli şekilde okullarına dönmesi gerektiğini de kaydetti.
 
"Fırsat eşitsizliğindeki artış yıkıcı olabilir"
 
UNICEF Küresel Eğitim Başkanı Robert Jenkins ise son açıklanan raporu "Salgının dünya çapında çocukların eğitimi üzerine verdiği zararı görmek için uzağa bakmaya gerek yok" ifadeleriyle kamuoyuna duyurdu. Jenkins açıklamasında okulların yeniden açılmasına öncelik vermenin ve eksikleri tamamlamak için ek ders sunmanın önemine işaret etti.
 
UNESCO Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Stefania Giannini ise salgının düşük ve orta-düşük ülkelerdeki eğitimdeki fon açığını arttıracağından beklemek yerine doğru yatırım seçimlerinin şimdiden yapılması gerektiğini vurguladı.
Eğitim sürecinin acilen başlatılması gerektiğine dikkat çeken Dünya Bankası Eğitim Direktörü Jaime Saavedra ise "Salgından önce eğitim yoksulluğundan ve öğrenim fırsatlarının eşitsizliğinden endişe duyuyorduk. Şimdi öğrenimde taban çizgisi düştü ancak, fırsat eşitsizliğindeki artış yıkıcı olabilir" dedi.
 
Rapor düşük ve orta-düşük gelirli ülkelerde çocukların uzaktan eğitime erişim olanağının daha kısıtlı olduğuna ve öğrenim kaybının takibinin daha zor olduğuna dikkat çekiyor.
 
İşte Rapordan öne çıkan bazı çarpıcı notlar
  • Verileri derlenen 150 ülkenin üçte ikisinde okullar tamamen ya da kısmen açıldı
     
  • Her dört ülkeden biri ya okulların yeniden açılmasına dair planı uygulayamadı ya da yeni bir tarih belirleyemedi
     
  • Düşük gelirli ülkelerin beşte birinde uzaktan eğitim günleri resmi okul günü sayıldı
     
  • Eğitim bütçesine ilişkin soruları yanıtlayan 79 ülke arasında düşük ve orta-düşük gelirli ülkelerin yüzde 40'ı eğitim bütçesinde bu yıl kesinti yaşamakta olduklarını ya da önümüzdeki yıl yaşayacaklarını bildirdi
     
  • Her ne kadar katılımcı ülkelerin çoğu öğrencilerin eğitimlerini takip ettiklerini bildirse de, düşük ve orta-düşük ülkelerin dörtte biri hiçbir şekilde öğrenci takibi yapmadıklarını belirtti
     
  • Düşük gelirli ülkelerin yarısı Covid-19'a karşı gerekli olan el yıkama tesisatı, sosyal mesafe kuralları ve öğrenci ve öğretmenler için koruyucu ekipman satın almak için maddi imkanlarının yetersiz olduğunu bildirdi. Bu oran yüksek gelirli ülkelerde yalnızca yüzde 5 düzeyinde.
     
  • Yüksek orta-yüksek gelirli ülkelerin yüzde 90'ında öğretmenlerin okulların kapalı olduğu dönemde eğitime devam etmeleri istendi. Bu oran düşük gelirli ülkelerde yüzde 40'ın altında kaldı.
     
  • Neredeyse bütün ülkelerde eğitim ihtiyacını karşılamak üzere internet üzerinden bir platform, televizyon ve radyo programları ve evde ders paketleri gibi uzaktan eğitim imkanları hazırlandı
     
  • Her on ülkeden dokuzu internet üzerinden eğitim için, genellikle cep telefonu üzerinden ya da düşük ücretli veya bedava bağlantı sunarak erişim hizmeti sağladı, ancak bu erişimin maliyeti a.ısından ülkeler arasında büyük fark bulunuyor.
     
  • Her on ülkeden altısı velilere evde eğitim için rehber olması amacıyla malzeme sundu. Bu girişimler yüksek gelirli ülkelerde daha sıklıkla görüldü
     
  • Her on ülkeden dördü okulların kapalı olduğu dönemde çocuklar ve onlara bakan kişiler için psikososyal danışma hizmeti sundu Bu girişimler yüksek gelirli ülkelerde daha sıklıkla görüldü


    Bazı Ülkelerdeki Güncel Eğitim Durumu:

     

    Almanya
     

    • 2020-2021 eğitim öğretim yılı 10 Ağustos 2020 itibarıyla başladı.
    • Öğrencilerin okula dönmesi için alınan önlemler arasında, öğrencilerin gruplara bölünmesi, her gruba okul bahçesinde, tuvaletlerde ve yemekhanede kendi alanının verilmesi böylece grup dışındakilerle temasın azaltılması veya kesilmesi yer alıyor.
    • Enfeksiyon durumunda okul değil yerel sağlık yetkililerinin karar vermesi gerekiyor.
    • Pozitif vaka görülen okullarda öğrenci grupları ve okul bazlı karantinalar sebebiyle eğitime ara verilse de ülke çapına yansıyan bir kapatma söz konusu olmadı.
    • 30 Kasım’a kadar uygulanacak kısıtlamalar kapsamında sinemalar, tiyatrolar, spor salonları, havuzlar, restoranlar (paket servis hariç) ve barlar kapatıldı. Ancak okullar ve kreşlerin tümü bu kısıtlamaların dışında tutuldu.


    Danimarka
     

    • Avrupa’da okullarını yeniden açan ilk ülke Danimarka’dır. 15 Nisan’dan itibaren kademeli olarak okullar açıldı. Önce bebek ve çocuk bakım evleri, okul öncesi eğitim kurumları ve 1. sınıftan 5. sınıfa kadar olan okullar, ardından ortaokullar, en son ise liseler açıldı.
    • 2020-2021 eğitim öğretim yılı 1 Eylül 2020 itibarıyla başladı.
    • Öğrencilerin siperlik takması zorunlu tutuldu. Sadece 4 yaş okul öncesi için zorunlu değildir.


    İngiltere
     

    • 2020-2021 eğitim öğretim yılı 1 Eylül 2020 itibarıyla başladı.
    • Çocukların farklı öğrencilerle temaslarının önlenmesi için yaş gruplarına (year bubbles ) göre zamanlamalar belirlendi.
    • Teneffüs saatleri ve giriş çıkışlar yaş gruplarına göre farklılaştırıldı.
    • Çocuğunu geçerli bir sebebi olmaksızın okula göndermeyen ailelere para cezası uygulanıyor.
    • Lise öğrencileri ve öğretmenler için sınıf dışındaki alanlarda maske zorunluluğu getirildi.
    • İlkokullarda maske takmak zorunlu olmasa da okullar sosyal mesafenin güvenli bir şekilde yönetilemediği kapalı ortak alanlarda öğrencilerden maske takmalarını isteme hakkına sahiptir.


    Fransa
     

    • 2020-2021 eğitim öğretim yılı 1 Eylül 2020 itibarıyla başladı.
    • Sınıfların düzenli olarak havalandırılması zorunlu tutuldu.
    • Başlangıçta 11 yaş üstü çocuklar için geçerli olan maske takma zorunluluğu, daha sonra tüm öğrenciler için getirildi.
    • Fransa 1 Aralık’ a kadar ulusal tecrit altında bulunuyor. Bu kapsamda, insanlar sadece haklı sebeplerle (işe gitmek, temel malzeme satın almak,  tıbbi yardım almak ve günde 1 saat egzersiz yapmak) evden dışarı çıkabiliyor. Gerekli olmayan tüm mağazalar ile restoranlar ve barlar kapatıldı. Okullar ve kreşler açık durumda.

    Vaka artışı nedeniyle okullarını (kısa süreli) tekrar kapatan ülkeler/bölgeler:

    Okullarda vaka tespit edilmesi pek çok ülkede sadece okul ve/veya bölge bazlı kapatılmalara sebep olurken, bazı ülkelerde sadece öğrencinin/personelin veya sınıfın karantinaya alınması ile de yönetilebilmiştir. Ancak Ekim ortası itibarıyla bazı ülkelerde vaka sayılarının artması ve risk seviyesinin yükselmesine bağlı olarak il/eyalet bazında kapatmalar gibi daha geniş kapsamlı kapatmalar da olmuştur. Aşağıda yüz yüze eğitime kısa süreli de olsa ara veren ülke örnekleri verilmiştir:


    Avusturya
     

    • 17 Kasım – 6 Aralık tarihleri arasında yeni kısıtlamalar getirildi. Bu kısıtlamalarda ilk ve orta dereceli okulların da kapanması ve uzaktan eğitimin sürdürülmesi kararı verildi. Ayrıca, eczaneler, gıda mağazaları, bankalar ve postaneler dışında kalan ve gerekli olmayan tüm dükkânlar kapatıldı.


    Yunanistan
     

    • 16 Kasım itibarıyla ilkokullar, anaokulları ve gündüz bakım evleri iki hafta süreyle kapatıldı.


    İtalya
     

    • Vaka oranları dikkate alınarak bölgeler yeşil, sarı ve kırmızı bölge olarak tanımlanıyor.
    • En fazla vaka oranının görüldüğü kırmızı bölgelerde kuaför ve güzellik salonları, barlar, restoranlar kapatıldı. Yalnızca eczaneler, süpermarketler, fabrikalar ve temel hizmetler açık durumda. Kırmızı bölgelerde lise ve üniversitelerde uzaktan eğitim yapılıyor.


    Çek Cumhuriyeti
     

    • 1 Eylül’de tüm seviyelerde okullar tamamen açıldı. Ancak ülke genelinde alınan kısıtlamalardan okullar da etkilendi.
    • 12 Ekim’de ortaöğretim kurumlarında ve üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi. Pratik ve klinik eğitimler bu uygulamanın dışında tutuldu. İlkokul üst kademelerindeki öğrencilerin iki gruba ayrılarak farklı zamanlarda okula gideceği açıklandı.
    • 14 Ekim’de ilkokulların alt kademelerinin de kapanması kararı verildi.
    • 2 Kasım itibarıyla ilköğretim ve ortaöğretimdeki tüm okullarda uzaktan eğitime geçildi. Anaokulu, kreş ve bebek bakım evleri kapatılmadı.
    • 18 Kasım’da ilkokul 1. ve 2. sınıfların yüz yüze eğitime yeniden başlayacağı ve yüz korumalarının takılmasının zorunlu olduğu açıklandı.


    ABD – Boston
     

    • 1 Ekim’de yüz yüze eğitim başladı.
    • Vaka sayısının artması sebebiyle 22 Ekim itibarıyla tüm okullar kapatıldı, uzaktan eğitime geçildi.


    Kuzey İrlanda
     

    • 14 Ekim’de ülke genelinde yeme içme sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde yeni kısıtlamalar uygulamaya konuldu. Kısıtlamaların dört hafta süreceği açıklandı.
    • Ara tatil zamanında yapılan düzenleme ile 19 Ekim itibarıyla okullar iki hafta kapatıldı. Bu süre tatil olduğu için uzaktan eğitim yapılmayacağı ifade edildi.
    • Üniversitelere de uzaktan eğitime geçmeleri tavsiye edildi.
    • 2 Kasım’da okullar yeniden açıldı.


    Romanya
     

    • 18 Ekim’de yapılan açıklamaya göre Başkent Bükreş’te son 14 gün içinde 1000 kişi başına düşen vaka sayısı üçü geçtiği için sarı senaryodan kırmızı senaryoya geçildi.
    • Kırmızı senaryo gereği tüm dış mekânlarda maske kullanmak zorunlu hale getirildi; tiyatro, sinema, restoran ve okullar kapatıldı.
    • Eğitimin yalnızca çevrimiçi olarak devam edeceği açıklandı.
    • 12 yaşından küçük çocukların ebeveynlerinden birinin evde kalması için maaşının %75’inin devlet tarafından karşılanacağı açıklandı.


    Rusya
     

    • Başkent Moskova’da vaka sayısının artmasına bağlı olarak 5-18 Ekim arasında okullar tatil edildi.
    • 19 Ekim itibarıyla tüm okulların açılması bekleniyordu. Ancak yapılan açıklama ile yalnızca 1. sınıftan 5. sınıfa kadar olan öğrenciler için okulların açılacağı belirtildi. 6. sınıftan 11. sınıfa kadar olan öğrencilerin 22 Kasım’a kadar çevrimiçi derslere devam edeceği açıklandı.
    •  
Günün Diğer Haberleri