Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunu Acilen Göreve Davet Ediyoruz

"Covid-19'un meslek hastalığı sayılması konusunun TBMM’ye taşınması ve konunun bir an önce TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi, sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin gündem olması memnuniyet verici olsa da asıl olan bu komisyonlarda alınan kararların uygulanabilir hale gelmesidir. Belirtildiği üzere konu hakkında yasal düzenleme yapmaya gerek olmaksızın mağduriyet çözülebilecekken bugüne kadar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun konuyu gündemine almaması anlaşılır ve kabul edilebilir değildir. " Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız konuya ilişkin açıklaması yayımladı.

SAĞLIK - 2020-11-24 23:18:43

Covid-19 pandemisinin iş kazası ve meslek hastalığı olup olmadığı birçok kurum ve kuruluş tarafından tartışılmaya devam etmektedir. Genel Sağlık-İş olarak, Covid-19 salgınıyla mücadele ederken hastalığa maruz kalan, tedavi gören veya hayatlarını kaybeden sağlık çalışanları ile ilgili iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında bildirimde bulunulması gerektiği görüşümüzü her türlü platformda dile getirdik.

Mağduriyetleri önlemenin birinci yolu Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’nun Covid-19’u Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne ekli meslek hastalıkları listesine eklenmesidir. Ya da bu konuda bizzat mağdur olan emekçinin hastalığın meslek hastalığı olduğunun tespiti için iş mahkemesinde bir tespit davası açmasıdır.

Ancak yargı kararı yerine Yönetmelik değişikliği sorunun çözümünün mümkün olduğu görüşümüzü başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına ayrı ayrı bildirmiş ve bu düzenlemenin bir an önce yapılması talebimizi tüm emekçiler adına ifade etmiştik.  

Konunun çözümü için Covid 19’un Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne ekli meslek hastalıkları listesine eklemesi yeterli olacakken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı belirttiğimiz düzenlemeyi yapmadığı için, TBMM’de Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda Meslek Hastalığı olarak kabul edilmesini temenni niteliğinde değerlendirildiği öğrenilmiştir.

Konunun TBMM’ye taşınması ve bu konunun bir an önce TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi, sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin gündem olması memnuniyet verici olsa da asıl olan bu komisyonlarda alınan kararların uygulanabilir hale gelmesidir. Belirtildiği üzere konu hakkında yasal düzenleme yapmaya gerek olmaksızın mağduriyet çözülebilecekken bugüne kadar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun konuyu gündemine almaması anlaşılır ve kabul edilebilir değildir.

Covid-19 sürecinde sağlık çalışanları sağlık hizmeti sunmaları nedeniyle hastalığa maruz kalmaktadırlar. Artık bu hastalığın bir meslek hastalığı olduğu, sağlık mesleğinin icrasından kaynaklandığı, Covid-19’lu hastaları tedavi etmeye çalışırken hastalığa maruz kalındığı hususunda tartışılacak bir yön yoktur. 

Yapılması gereken bir an önce Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’nun toplanması ve konuyu gündemine alarak Covid-19’un meslek hastalığı olarak tespitini yapması ve hastalığı Yönetmeliğe eklemesidir. Bu nedenle 8 ay boyunca sorunu görmezden gelen Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığını ve Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunu bir kez daha acilen göreve davet ediyoruz. 

 

Zekiye BACAKSIZ

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı

Günün Diğer Haberleri