EN AZ 300 OKUL YENİLENMELİ

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Depremde ilk korumamız gereken yer okullar çünkü orada çocuklarımız var.

SENDİKA - 2020-11-05 16:59:33

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım yaptığı açıklamada; Depremde ilk korumamız gereken yer okullar çünkü orada çocuklarımız var.

Gelişmiş ülkelerde, okul bina ve bahçeleri deprem sırasında herkesin toplanma alanıdır. Okullar hem az katlıdır hem de en güvenilir binalardır. Bizde ise ne yazık ki okul binaları ailelerin en çok endişelendiği yer. Deprem olduğunda aileler “Okul yıkıldı mı, çocuğuma bir şey oldu mu diye” okula koşuyor. Peki, ne yapılması lazım? Özellikle geçmiş yıllarda yeterince denetimi yapılmamış olan tüm okul binalarında hızlı bir şekilde depreme dayanıklılık ölçümü yapılmalı. 7 şiddetindeki depreme dayanamayacağı tespit edilenler yeniden yapılmalı. Boğaz çevresindeki fay hatları civarında en az 300 okul vardır ve bunların tamamının yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Şu an kaç tane yapıldığından emin değiliz ama toplasanız 100’ü geçmez. Depremde güvenli mi değil mi, araştırmalarının yapılması lazım.

Diyelim ki 300 okulun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor, MEB’in bütçesi yeterli olmadığından hem de eğitimin devam etmesi için her yıl 15-20 binanın yıkımı yapılıyor. Bu iş, diğer bakanlıkların bütçesi üzerinden ayrı bir fon ayrılarak yapılmalı. Zaten deprem fonu var, oradan hepsinin yıkılıp yapılması gerekiyor. Türkiye inşaatta gelişmiş durumda. İstanbul’daki 300 okul, mayısın sonunda yıkılır, eylülde bitmiş olur. Buradaki aksaklık ne yazık ki hükümetin bu noktada gereken ciddiyeti göstermemiş olması. 

İzmir’de deprem sonrasında okullarda hasar oluştu. Valilik okulları bir hafta tatil yaptı ama yeterli değil. O kadar binanın yıkıldığı, can kaybının olduğu İzmir’de hangi aile çocuğunu gönül rahatlığıyla okula gönderecek? Bence bu sürenin uzatılması gerekiyor.

HASARLI OLANLAR TAMAMLANMADI

Geçen yıl Silivri depremi sonrasında 8 okulun yıkılmasına, 14’ünün de güçlendirilmesine karar verilmişti. Bunlar arasında yer alan Eyüpsultan’daki Üçşehitler İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri geçici olarak Gümüşsuyu Ortaokulu binasında eğitim görmeye devam ediyor. Gaziosmanpaşa’daki 100. Yıl İlkokulu/Ortaokulu öğrencileri ise Ertuğrul Gazi İlkokulu’nda eğitim yaparken yıkılması gereken okulun sadece pencereleri söküldü. Gaziosmanpaşa’daki Vefa Poyraz Anadolu Lisesi de yıkıldı, öğrenciler başka okulda misafir.  Bayrampaşa’daki Saraybosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne nakledildi ancak okul hâlâ yıkılmadı.

Günün Diğer Haberleri