EĞİTİM İŞ 15. KURULUŞ YILINI KUTLUYOR

Eğitim iş Sendikası 15. Kuruluş yılını çeşitli etkinlikler ile kutluyor. Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım daha sonra basın mensupları ile telekonferans yöntemi ile bir toplantı gerçekleştirdi.

SENDİKA - 2020-10-17 19:20:18

Eğitim iş Sendikası 15. Kuruluş yılını çeşitli etkinlikler ile kutluyor.Bu kapsamda Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım,Merkez Yönetim Kurulu üyeleri,İstanbul Şube Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri Taksim Atatürk Anıtına çelenk sundular.

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım daha sonra basın mensupları ile telekonferans yöntemi ile bir toplantı gerçekleştirdi.Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım burada yaptığı açıklamada;Eğitim İş'in 17 Ekim 2005 tarihinde yeniden kurulduğunu ve bugün 15. yaşını kutladığını ifade etti.Yıldırım Eğitim İş'in bilimsel,kamusal,laik,ulusal,parasız eğitimi savunduğunu,kurulduğu günden bu güne ilkelerinden asla taviz vermeden büyümeye devam ettiğini ifade etti.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMESİNİ ÖNERDİK

Orhan Yıldırım içinden geçtiğimiz bu salgın sürecinde Eğitim İş olarak okulların yüzyüze eğitime başlaması gerektiğini savunduklarını,bunu ifade ederken kamusal eğitimin önemini vurguladıklarını belirtti.Salgının başladığı ve uzaktan eğitime geçildiği dönemde bakanlığın uzaktan eğitime katılamayn öğrenci sayısını 1,5-2 milyon arasında olduğunu ifade ettiğini,Eğitim iş olarak biz 4-5 milyon öğrencimizin uzaktan eğitime ulaşamadığını söylemiştik.Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada EBA'ya hiç giriş yapamayan öğrenci sayısının 7 milyon olduğunu belirtmesi,Eğitim İş'in ne kadar haklı olduğunu göstermiştir.

EĞİTİM İŞ'İN ÖNERİLERİ UYGULANMAYA BAŞLANDI

Bu dönemde yaptığımız tüm açıklamalarda imkanı müsait olan tüm köy okullarının açılmasını ve yüzyüze eğitime başlaması gerektiğini ifade ettik.Uzaktan eğitimde öğretmen ve öğrencilere teknik destek(bilgisayar,tablet,internet) verilmesi gerektiğini ifade ettik.Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanın yaptığı açıklama ile beşyüz bin tablet dağıtılacağı açıklandı.Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk köy okullarının yeniden açılacağını duyurdu.Bu açıklamalar Eğitim İş'in ne kadar haklı olduğunu göstermiştir.

BAKANLIĞIN PLANLAMASI YOKTU

Bakanlığın yaptığı A-B-C-D planımız var ifadesinin içi boştur.Bakanlığın aslında bu sürece dair bir planı yoktur.Süreç bize bunu açıkça göstermiştir.Milli Eğitim Bakanlığı sorunu çözemeyeceğini görünce bizim söylediklerimizi uygulamaya koymuştur.

MEB OKULLARDA TEDBİRLERİ ALMALI

Yüzyüze eğitime geçtiğimiz bu günlerde okullarımızdaki hijyen,temizlik sorunu halen çözülememiştir.Türkiye'nin dört bir yanından üyelerimizden gelen bilgilerde halen okullarda hizmetli olmadığı,dezenfektan ve maskenin Milli Eğitim Müdürlüğünden gönderilmediğini öğreniyoruz.Tüm risklerine rağmen  bizler yüz yüze eğitimin önemli olduğunu,bakanlığın okullarda önlemler alması gerektiğini ifade ettik.Bakanlığın okula gelmeyen öğrencilerin nereye gittiği konusunda hiçbir fikri yok.Okullaşma oranlarındaki düşüş,devam zorunluluğunun veliye bırakılmış olması,uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin sayısındaki fazlalık geleceğe dair bizlerin endişelerini arttırmaktadır.

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Soru:Geçtiğimiz günlerde velilerin öğretmenleri cimer kanalı ile öğrencileri ile uzaktan eğitim sürecinde ilgilenilmediği şikayeti basına yansıdı.Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?

Orhan Yıldırım:Salgının ülkemizde görülmeye başlandığı ve okulların kapatıldığı süreçte,öğretmenler evlerinden eğitim çalışmalarına devam ettiler.Diğer meslek grupları gibi öğretmenler evlerine çekilmediler,çalışmaya devam ettiler.Öğretmenler yüz yüze eğitimden daha zahmetli bir uzaktan eğitim karmaşasının içine girdiler.Daha fazla emek harcadılar.Daha fazla mesai harcadılar,mesai dışı akşam,haftasonu demeden çalıştılar.Sınıfının yarısı uzaktan eğitime katılamayan öğretmenler emek harcamaya devam ederken öğretmenlerin bu şekilde şikayet edilmesini asla doğru bulmuyorum.Bu süreçte öğretmenlerin özlük hakları gaspedildi.Ekdersleri ödenmedi.Bizimde açtığımız dava ve girişimlerimiz sonunda Ekim ayından sonra bu sorun çözülebildi.Salgın sürecinde öğretmenin bu şekilde demoralize edilmesini asla doğru bulmuyorum,öğretmenlere tüm bu sorunlarında Eğitim İş olarak yanlarında olacağımızı ifade ediyorum.

Soru:Öğretmenlerin görevleri dışında özellikle filyasyo ekiplerinde görevlendirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Orhan Yıldırım:Bu konuda sendikamızın düşüncesi nettir.Öğretmenleri görevleri dışında verilecek görevlerde gönüllülük esas olmalıdır.Bu konuda merkez yönetim kurulu kararımızda var.Bakanlık ve valilikler ile görüşmelerimizde oldu.Öğretmenlerimiz gönüllü olarak bu görevlere katılmak istiyorlar ise sorun yok.Ancak görev almak istemeyen öğretmenlerimiz zorunlu görevlendirilemez.Kronik hastalığı olan öğretmenlerimiz var,yaşı 60'dan fazla olan öğretmenlerimiz var.Bu nedenle bu tür görevlendirmeler risk içermektedir.

Soru:Uzaktan Eğitim sürecinde müfredatın sadeleştirilmesi konusunda Bakanlık ile görüşmeleriniz var mı?

Orhan Yıldırım:Müfredatın sadeleştirlmesi özellikle hibrit eğitim modelinde iki gün okula giden öğrencilerimizin tüm müfredattan sorumlu tutulmasını kabul etmiyoruz.Bakanlığın müfredatın sadeleştirilmesinden anladığı Atatürkçülük konularının müfredattan çıkarılması,laik eğitimin zayıflatılması,Atatürk İlke ve İnkılaplarının derslerden azaltılası ise Eğitim İş olarak biz bunun karşısındayız.Bizler Atatürkçülük konularının,Atatürk ilke ve devrimlerinin dün olduğu gibi bugünde savunucusu olacağız.Bundan asla geri adım atmayacağız.

Soru:Geçtiğimiz gün basına yansıyan ersin Toroslar İlçesinde bir kadın öğretmenin giydiği etek yüzünedn cimere şikayet edilmesi ve öğretmen hakkında soruşturma açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Orhan Yıldırım:Her velinin öğretmeni şikayet edebileceği kanallar açıldı.Daha önce MEB Alo 147 kanalı vardı.Bu kaldırıldı.Şimdi de öğretmenleri cimer üzerinde şikayet ederek ititbarsızlaştırmaya çalışıyorlar.Biz bunu asla kabul etmiyoruz.İnsanların yaşam tarzlarına karışmak kimsenin hakkı değildir.Öğretmenler nasıl bir kıyafet giyeceklerini seçebilecek eğitim seviyesindeki bireylerdir.Öğretmenleri bu şekilde itibrsızlaştırmaya çalışan mekanızmaların önü kesilmelidir.Öğretmeni asılsız olarak şikayet eden itibarsızlaştırmaya çalıaşn kişiler için de bazı önlemler yasal kayideler olamalıdır.

Soru:Salgın sürecinin devam ettiği günlerde öğretmenlerin mesleki çalışma ve yüz yüze eğitime başlamsında sonra eğitim sendikalarında  okullardaki vaka sayıları yayımlanmaya başlandı.Eğitim İş'in böyle bir çalışması var mı?Bu konuda bir açıklama yapacak mısınız.?

Orhan Yıldırım:Eitim iş'in Genel Sekreterlik ve Eğitim Sekreterliği üzerinden kurduğu birim üzerinden veri toplanmaya devam etmektedir.Şimdiye kadar 28 Eğitim iş üyesi eğitim emekçisi koronavirüse yakalandı.Tabiki tüm veriler bakanlıkta mevcut.Diğer tüm eğitim emekçilerinin sayıları bakanlıkta mevcut.Ancak ne sağlık bakanlığı ne de Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda açıklama yapmıyorlar.Biz Ekim ayı sonunda bu konuda bize ulaşan rakamları kamuoyu ile paylaşacağız.Tüm ülkede bir vaka görüldüğünde okullarımız kapatmış iken şimdi sınıfında bir vaka olsa dahi eğitime devam edileceği bakanlık tarafından yayımlanan yönergede mevcut.Burada bakanlık öğretmenlere sadece kendinize dikkat edin diyor.Maske,koruyucu ekipman,dezenfektan göndermiyor.

Basın mensupları ve Eğitim İş Genel Başkanın Eğitim İş'in 15. yaşını kutlaması ile telekonferans sona erdi.

Eğitim haberci-Özel Haber

Günün Diğer Haberleri