MEB'DEKİ BELİRSİZLİKLER

Tüm Dünya’yı etkileyen koronavirüs pandemisi nedeniyle ülkemizde 16 Mart tarihi itibari ile okullar kapatılmış,

MAAŞ-EKDERS - 2020-09-20 10:51:04

Tüm Dünya’yı etkileyen koronavirüs pandemisi nedeniyle ülkemizde 16 Mart tarihi itibari ile okullar kapatılmış,öğretmenler idari izinli sayılmıştı.Bu süreçte öğretmenler uzaktan eğitim çalışmaları gerçekleştirmiş,öğrenciler TRT EBA TV ve EBA üzerinden öğretmenlerinin hazırladıkları canlı dersleri dinlediler.

Milli Eğitim Bakanlığı 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun gereği öğretmenlere idari izinli oldukları bu süreçte üzerlerine tanımlanmış ders yükü üzerinden ekders ödemesi yapmıştır.2019 Yılı Toplu Görüşmelerde taraflar Çalışma Bakanlığı ve Yetkili Konfederasyon arasında mutabakat sağlanamamış,Toplu Sözleşme Hakem Heyetine gitmiştir.2019 Yılı Toplu görüşmelerinde alınan kararda; “Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kollarına ilişkin mali ve sosyal haklar’ bölümünün 2.maddesinde, ‘Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller şöyle sıralanmıştır; ‘Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” Denilmektedir.Milli Eğitim Bakanlığı bu madde dahilinde eğitim öğretim yılı içersinde öğretmenlere ek derslerini yapılmış sayarak ödeme yapmıştır.

MEB Personel Genel Müdürlüğü tarafından 04.09.2020 tarih ve ‘Ek ders görevi’ başlıklı yazıya göre,31 Ağustos-18 Eylül tarihleri arasında yapılan telafi eğitimleri için ise 31 Ağustos-18 Eylül tarihleri arasında öğretmenlerin canlı ders sayısı, haftalık aylık okutacağı ek ders karşılığını geçen öğretmenler ek ders ücreti alabileceği ifade edildi. Canlı ders sayısı, haftalık aylık karşılığı ders saatini doldurmayan öğretmenler ise canlı dersler için ek ders ücreti alamayacak. Fakat hafta sonunda yapılan canlı dersler için ek ders ücreti ödemeleri doğrudan olacak. Öğretmenlere telafi eğitim sürecinde haftalık en fazla 8 saat ders tanımlanmış,bunun 6 saati hafta içi 2 saati hafta sonu şeklindedir.Öğretmenler hafta sonu yaptıkları dersin ücretini alabilecekken,hafta içi yaptıkları ders aylık karşılığı okutmaları gereken ders saatine sayılmıştır.Bakanlığın bu yazısına göre öğretmenler ekders ödemesi alamayacaklar,sadece hafta sonu yaptıkları 2 saat ek ders alacaklardır.

Bu konuda Eğitim İş Sendikası Milli Eğitim Bakanlığına yazılı başvuru yaparak öğretmenlere telafi eğitimi sürecinde ek ders ödemesi yapılması gerektiğini ifade etmiştir.

21 Eylül Pazartesi günü Yüz yüze Eğitimin başlaması ile birlikte 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı başlamış olacak bu kapsamda öğretmenlere üzerlerine tanımlanacak  sınıf,ders,nöbet görevi üzerinden ek ders ödemesi yapılacaktır.

Temel sorun bu durumu anlamakta zorlanan okul müdürleri tarafından öğretmenlere EBA dışındaki kanallardan canlı ders yapmaları ve aylık karşılığı ders yükünü doldurma zorunluluğu getirilmesi.Okul Müdürüleri bununla da kalmayarak farklı ortamlarda yapılan derslerin ispatlanması gibi garip bir talep içersine girdiklerini sitemize gelen yazılardan öğreniyoruz.

Bazı illerde ve okullarda pandeminin yoğun devam etmesine rağmen öğretmenler her gün okula getirtilmekte,belirsizlikler okul müdürleri tarafından öğretmenler üzerinde baskı unsuru haline getirilmektedir.Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı televizyon programlarında öğretmenlerin her gün okullara getirtilmemesini,bu konuda okul yöneticilerinin gerekli önlemleri alması gerektiği ifade etse de bazı okul yöneticileri belirsizlikleri öğretmenler üzerine baskı unsuru yapmaktan çekinmemektedirler.

Milli Eğitim Bakanlığının gidermediği belirsizlikler yalnız bunlar değil.21 Eylül'de sadece okul öncesi ve 1. Sınıf öğrencileri okula gelecekler.Peki diğer öğretmenler ne yapacaklar?Okula gelecekler mi?Nöbet görevi nasıl olacak?Öğrencisi okula gelmeyen öğretmenlere sınıfları ve ders programları halen verilmemiş durumda.Sadece canlı ders tanımlaması yapılması,Talim Terbiye Kurulu kararına göre Haftalık Ders Programına göre öğretmenlere ders verilmesi belirsizlikleri belli orana azaltacaktır.

Okul yöneticilerine bir önerimiz de 26 Ağustos'ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ve Milli Eğitim Bakanlığı Covid 19 Kapsamında Esnek Çalışma Usul ve Esaslarını bir daha okumalarını tavsiye ediyoruz.

Günün Diğer Haberleri