MEB'in Ödül Yönergesi Adaletsizliği

Milli Eğitim Bakanlığı ödül alan öğretmenlerin listesini yayınladı ama ödül verilirken yaşanan adaletsizlikte gün yüzüne çıktı

EĞİTİM - 2020-07-15 13:44:46

2019 yılına ait ödül alanların listesi yayınlandı. 1.027.885 personelden 7,073 personel ödüle layık görülmüş. Hakkıyla alanları tebrik etmek gerekir. Ancak haklı mı haksız mı aldıklarını tartışmak istemiyorum. Komisyonun vicdanına kalmıştır. Peki bu komisyonda kimler var derseniz sayalım. 
1-İl/İlçe Milli Eğitim Müdürü başkanlığında
2-İl Müdür Yardımcısı/Şube Müdürü (1 tane)
3-Okul Müdürü (1 tane)
4-Uzman Öğretmen (1 tane)
Bu kişiler personel ödüllendirme değil, öğretmen eleme komisyonundalar.
Şimdi tabloyu okuyalım…
Toplam öğretmen sayısı 907.567. Ancak bu öğretmenlerden sadece 2578’i ödüle layık görülmüş. Bu da her 1000 öğretmenden sadece 28’i demektir. Oysa ülkemizde tüm bakanlık personelinin içindeki payı % 88.  Ödüle layık görülen 7073  personel ,içinde öğretmenlerin genel oranı ne yazık ki %36. Adil midir? Bence değil. Oysa genel sayı içinde  hesapladığımızda öğretmenlere 2578 değil 6245 ödül verilmesi gerekirdi. Acaba ödül almaya layık öğretmen bulamadılar mı acaba? Eminim ki her okul müdürü komisyona kendi okulundan birkaç öğretmenin ismini yazıyordur. Ancak ne hikmetse bu komisyonun elindeki kalbur öğretmenleri pek seçemiyor.
81 il müdürümüz var. 10 tanesi ödül almış. Yani her 8 müdürden 1’i uygun görülmüş. Diğerlerine ayıp etmişler bence.  İl müdürlerinin disiplin amirlerini kutluyorum (!)
İşin acı tarafı. Bir okulda bir tane müdür, onlarca öğretmen varken ne hikmetse başarılar hep okul müdürlerine ve yardımcılarına yazılmış. Düşünün okula kupa kazandıran, proje yapan, üreten, çabalayan, kendini yırtan hep öğretmenler, ama ödülleri kapan okul idarecileri. Her yüz okul müdüründen neredeyse 4 tanesi ödüle layık görülmüş.
Şube müdürleri ayrı bir muamma.  Komisyonun başkanı aslında şube müdürüdür. Kendi dostlarına ödülleri yağdırmış. Komisyondaki gariban uzman öğretmen meslektaşlarını nasıl savunsun? Karşısında şube müdürü ve disiplin amiri il/ilçe müdürü var. Sıkıysa itiraz etsin.
Ülkemizde görev yapan her 100 şube müdüründen 16 tanesi ödüle layık görülmüş. Geriye kalanlar da seneye alacaklardır. Bu her yıl böyle. Sıraya koymuşlar.
İlçe Milli Eğitim Müdürleri de sıraya girmişler. Her 100 ilçe müdüründen 13 tanesi başarılı görülmüş. Diğerleri üzülmesinler, bu yıl alamadık diye. Onlar da seneye alırlar.
Öğretmenlere ait değerlendirme formunda sendikası yazıyor mu? Yazmıyor. Ama ne hikmetse ödül alanlar hep aynı sendikadanmış gibi geliyor bana.
Antalya’nın durumuna burada girmeyeceğim. Antalya’nın durumu tam bir felaket.
Muş  koskoca bir yıl içinde sadece bir kişiyi layık görmüş.  bir okul müdürü. Bu müdürü tebrik edelim.
Bursa da Muş gibi 1 kişi..ve bildiğiniz gibi o da okul müdürü..
Tunceli de sadece İl Milli Eğitim Müdürü layık görülmüş. Öğretmen sayısı =0
Adana’da 106 kişi ödül almış. Ödüle layık görülenler: Öğretmen sayısı 15,  Okul müdürü ve müdür yardımcısı sayısı 85 … Ayıp değil mi? Bence değil. Doğruyu yapmışlar (!)
Artvin olayı yanlış anlamış.  16 kişiden 12 tanesi öğretmen.
Asıl alkış BAYBURT’a .. 22 personelden sadece 2 tanesi öğretmen.  Bunlara da eminim ayıp olmasın diye üzülerek vermişlerdir. Bayburt’ta 3 tane il milli eğitim müdür yardımcısı var. 2 tanesi layık görülmüş. Geri kalan 1’i de herhalde aylıksız izindeydi. O yüzden vermemişlerdir. Bayburt’un eğitimdeki başarıları göz kamaştırıyor.
Bolu desen tam bir vizontele... Allah'ın bir kulunu layık görmemişler. Galiba vali kızmış, size ödül mödül yok demiş. 
Şanlıurfa'da da ödüle layık şanlı bir personel bulamamışlar.. Ağalarımız unuttular galiba..
Kayseri de sehven unutmuş. Öğretmen sehven unutsa hemen soruşturma açarlar... Buradan Kayseride'ki öğretmenlere sesleniyorum. Sizler de onlara soruşturma açın. :) 
Erzincan galiba bu ödül yönergesinden haberi yok. Ya da 1 kişiyi bile layık görmemiş..Belki de belgeler havada uçuşuyor da göze batmaması için bildirmemiş olabilirler.
Ağrı ve Balıkesir ödül alan sayısı =0
Ardahan ve Iğdır galiba il olduklarını unutmuşlar. Ödül alanları bildirmemişler. Bunlar da =0 
Düzce de Artvin gibi  olayı kavrayamayan illerden biri (!)  25 persolden 17 tanesini öğretmenlerden seçmiş.
Kilis 4 kişiye ödül layık görmüş. Ama öğretmenlerin hiçbirini layık görmemiş.. Koskoca bir sıfır. Otur yerine.
Zonguldak Çaycuma İlçesinde sadece İlçe Milli Eğitim Müdürü ve 2 tane şube müdürü layık görülmüş. Zaten sadece çalışanlar bunlar. Diğerleri yatıyorlar.
Bunlar gözüme çarpanlar. Oysa diğer ve ilçelerde durum pek farklı değil.. Öğretmenlerin isimlerini yazmak zorlarına gitmiş.
Asıl bombalar şimdi...Bu kadar 0 çeken illerin yanında süper başarılı okullarımız da var. 
İstanbul ATAŞEHİR EMLAK KONUT ORTAOKULU... Sıkı durun... Tam 18 kişi ödüle layık görülmüş..Bu okulda her 4 kişiden biri ödül almış.. Millette ne güzel disiplin amirleri var.. Yağdırıyorlar mübarek.. Kimileri de hayallerini bile kuramıyor. 
Sivas Fen Lisesi'nden tam 17 kişi başarılı görülmüş. Sivas genelinde 36 kişi başarılı görülürken yarısı bu okuldan seçilmiş. Demek ki Sivas'ın en başarılıları bu okulda toplanmış. 
İstanbul Ali Haydar Ersoy Ortaokulu ..Müdür dahil tam 10 kişi ödüle layık görülmüş. Her 5 kişiden biri ödül almış.. Alkış...
Hatay Kara Hasan Paşa Ortaokulunda tam 10 kişi ödül almış hem de hepsi öğretmen.. Hepsinin öğretmen olmasını alkışlıyorum. Ancak biraz da komşu okullardaki başarılı öğretmenleri görseydiniz. 
Milyonluk şehirlerde ödüle layık öğretmen bulunmazken Antalya Kepez Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul İlkokulu'nda tam 6 kişi ödüle layık görülmüş. Okulda iki müdür yardımcısı var. İkisi de almış. Tebrikler.  (Not: Ödül alan öğretmenimiz Funda Yenilmez'i e-twinning çalışmalarından dolayı kutluyorum-kendisini hiç tanımam, sadece okul sitesinden öğrendim.)
Bir başka süper başarılı okul ise Düzce Mustafa Açıkalın Ortaokulu.. Tam 6 kişi ödüle layık görülmüş.. Niğde ve Aksaray utansın. 0 başarı..
İstanbul Ali haydar Ersoy Ortaokulu ..
Sürekli takip ettiğim her yıl ödüle demirbaş olarak kayıtlı  olan kişilerden bazıları bu yıl layık görülmemişler. (!) Üzüldüm doğrusu. Oysa oturduğu yerden göbek büyüten kişilerdi. Zerre kadar faydası olmayan, bilgisayar kullanmayı kağıt oynamak sanan bu kişiler…
Yönerge ne diyor?
“Bir malî yıl içinde ödül verilebileceklerin sayısı, kurumun yılbaşındaki dolu kadro mevcudunun binde yirmisini geçemez.”
Mesele sayıyı tutturmak. Yoksa öğretmen olmuş, müdür olmuş, adil olmuş önemli değil..
Hakkıyla kazanan tüm öğretmenleri kutluyorum.
Diğer yöneticiler için söz sizin.
Ama kime sorsanız herkes kendisini başarılı görür. Var mı ben başarısızım diyen. 
Başarılı görmek değil, en başarılısını seçmek gerek.
Adil olmak gerek.

AlıntıMustafa Kabul

Günün Diğer Haberleri