LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ALAN ÖĞRETMENLER EĞİTİM İŞ VE EĞİTİM SEN’E TEPKİLİ

19 Haziran tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Atama ve Yer Değişikliği Yönetmeleğinde değişiklik yaptı.

SENDİKA - 2020-07-03 16:12:20

19 Haziran tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Atama ve Yer Değişikliği Yönetmeleğinde değişiklik yaptı.Yapılan değişikliklerden bir taneside lisansüstü eğitim alan öğretmenlere ek hizmet puanları verilmesiydi.

İlgili Yönetmelik Değişikliği

Öğretmenlerden;

a) Doktora mezunu olanlara 90,

b) Tezli yüksek lisans mezunu olanlara 50,

c) Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimi hariç olmak üzere; tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara 30,

ç) İkinci bir dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara 10,

d) Uluslararası bir hakemli dergide makalesi yayımlananlara en fazla üç makale olmak üzere her bir makale için 5,

e) Ulusal bir hakemli dergide makalesi yayımlananlara en fazla üç makale olmak üzere her bir makale için 3,

f) En fazla bir adet olmak üzere başarı belgesi alanlara 3, g) En fazla bir adet olmak üzere üstün başarı belgesi alanlara 4,

ğ) En fazla bir adet olmak üzere ödül alanlara 5,

h) eTwining programı kapsamında sertifikası bulunanlara 15,

ı) Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili alanlara her bir patent tescili için 30,

i) Türk Patent ve Marka Kurumundan faydalı model tescili alanlara her bir faydalı model tescili için 20,

j) Türk Patent ve Marka Kurumundan tasarım tescili alanlara her bir tasarım tescili için 10, hizmet puanı verilir.

 Bu madde ve diğer maddelerin yürütmesinin durdurulması için önce Eğitim İş sonra Eğitim Sen Danıştay'a dava açtı.

Diğer sendikaların değerlendirmeleri ile ilgili haberimizi yayımlamıştık.(http://www.egitimhaberci.com/haber/53697/sendikalar-ogretmen-atama-ve-yerdegistirme-yonetmeligi-degisikligine-nasil-degerlendirdiler.html)

Sitemize yapılan değişiklik ve açılan dava konusunda öğretmenlerden yoğun tepki gelmekte.Bu tepkileri sizlerle paylaşmak isteriz.

Sayın Yetkili,

https://www.egitimis.org.tr/guncel/sendika-haberleri/ogretmenlerin-atama-ve-yer-degistirme-yonetmelik-degisikligini-yargiya-tasidik-3354/

Yukarıdaki linkteki haberini okudum ve şok oldum. Özellikle bu paragraf inanılır gibi değil.


"Yüksek lisans, doktora, eTwining, TÜBİTAK projeleri gibi tüm öğretmenlerin eşit şartlarda ulaşma ve gerçekleştirme olanağı olmayan, ödül gibi adeta kayırmacılığın adı olan kriterlerin hizmet puanı konusu yapılması eğitim öğretim sürecini değil bu kriterleri öncelikli kılmaya yöneliktir."


Öncelikle şunu belirteyim. Ben hiçbir sendikaya üye değilim.  
Biliyorsunuz yüksek lisans (tezli) ve doktoranın  öğretmenlere ek dersteki ufak bir artış dışında zaten maddi anlamda pek bir katkısı yok. Dolayısı ile öğretmenin akademik çalışma yapması için pek somut bir neden de yoktu. İlk kez böyle bir uygulama yapıldı. Eşim 3 yıl zor şartlarda tezli yüksek lisans yaptı,  çok uğraştı, çok yoruldu ve bitirdi. Ancak şu ana kadar pek bir faydasını görmedik. Bari bırakın da yer değiştirmelerde bir katkı sağlasın. Öğretmenin kendini geliştirmesinin önünü açın. Bu uygulama genç öğretmenleri akademik çalışmaya teşvik ederek alanlarında kendilerini geliştirmesinin önünü açar. Ayrıca, yüksek lisans/doktora yapmış, senelerce emek vermiş bir öğretmenin daha iyi bir okulda çalışmasının nesi yanlış?   Bunun nesi fırsat eşitliğine aykırı? Asıl eşitliğe aykırı olan bu yönetmelikten önceki uygulamaydı. Son olarak anlamadığım birşey daha var : Yüksek lisans ve doktora yapmak hiçbir sendikanın tekelinde değil ki siz bunun belli bir zümreyi öncelikli kılmaya yönelik olduğunu düşünüyorsunuz. 

Bu konuya lütfen bir de bu pencereden bakın.

Saygılarımla. 

***********************************************************************************************************************

20 yıllık öğretmenim ve geçmişte sendikanız üyesiydim.Yüksek Lisans (Eğitim Yönetimi ve Teftişi alanında )yapmış bir öğretmen olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişikliği olumlu ve yerinde buluyorum.Sendikanızın öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki değişikliğe itirazınının hiçbir temel dayanağının olmadığını düşünüyorum.
Bakanlık ilk defa öğretmenlerin lisansüstü eğitime teşvik edilmesi için bir adım atmışken, sizin bunun iptal edilmesi için açtığınız dava ve Bakanlığa davanın yürütmesinin durulması talebiyle açılmış olmasından dolayı yayımladığı yönetmelik değişikliğini erteleme talebinizi anlamakta zorlanıyorum.
Ve soruyorum;
1-Eğitim Sen ne zaman öğretmenlerin yanında olacak?
2-Eğitim Sen öğretmenlerin kendilerini geliştirmesine karşı mıdır?
3-Öğrenim özrünün yıllarca mücadelesini verdikten sonra şimdi ne değişmiştir.Lisansüstü öğrenim konusunda sendikanız ne düşünmektedir.
4-Eğitim Sen siyaseti bırakıp ne zaman gerçekten öğretmenlerin sorunlarına eğilecektir?
5-Bakanlığın yönetmelik değişikliğine itirazınızın üzerine sizin öneriniz nedir?Öğretmenler teşvik edilmemeli midir?
6-Üyesi olduğunuz Uluslararası Kuruluşlar sendikanızın çalışanlara verilen hakları geliştirmek yerine yok edilmesi için çaba harcadığınızı bilmekte midir?Dünyada sendikacılık tarihinde sendikaların amacı çalışanların haklarını koruyup geliştirmek midir yoksa işverenden alınan kazanımları iptal ettirmek midir?
***********************************************************************************************************************
Bu dava son derece yanlış olmuştur.Dünyada öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri için imkanlar ve teşvikler verilir.Ülkemizde de Milli Eğitim Bakanımızın önderliğinde uzaktan sertifika programları ile başlayarak öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri istenmektedir.Doktora ve Yüksek Lisans yapan öğretmenleri teşvik etmek emeklerinin karşılığı,liyakatin objektif kriterlere göre değerlendirilmesi adına bu tür değişiklikler olumludur,geliştirmelidir. Eğitim İş bu dava ile öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerinin önünde duran olarak anılır eğer mahkeme bu yönetmeliği iptal ederse.Öğretmenler değişen dünyada tekonolijinin kullanımı,kitap okuma-yazma,makale yazma,lisansüstü eğitimler yapmalıdır.Bu çalışmaalara verilen teşvikler engellenemez.


***********************************************************************************************************************

allah aşkına bir öğretmen olarak,doktora ve yüksek lisansın ve bilimsel vs. başarının ödüllendirilmesine tepki gösterenler memleketimin öğretmenleri olamaz yaa. bu konuda adaletsizlik var diye tepki göste arkadaşlar; 1:köy okulunda proje yapan veya ödül alan adam gibi adamlara varsa bir adaletsizlik var. 2:oturduğun yerden doktora,y.lisans, proje,derece yapılmıyor. uluslararası bir dergide makale yazmanın ne olduğu konusunda sıfır bilgiyle ahkam kesmeyelim. 3:böyle başarıların ödüllendirilmesine eğer dava açılmışsa,ve bunu açan açtıranlar da öğretmenlerse,kelime bulamıyorum (öğretmen değilim)

Günün Diğer Haberleri