MEB’in Araştırmasına Göre: Öğrenciler Soruları Anlamıyor

Ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerisini incelemek üzerine yapılan araştırmada öğrencilerin basit problemleri anlamakta bile güçlük çektiği ortaya çıktı.

EĞİTİM - 2020-06-20 09:18:06

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildiricinin haberine göre, araştırmaya katılan beşinci sınıf öğrencileri, basit problemleri dahi anlamakta güçlük çekerken öğrencilerin tamamına yakını problem çözümünde sorun yaşıyor. Öğrencilerinin problem çözme becerilerinin incelendiği araştırma, eğitim sistemindeki büyük sorunu ortaya koydu.
 
SORUMLU OLAN EĞİTİM MODELİ
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Milli Eğitim Dergisi’nde yayımlanan ve ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerinin incelendiği araştırmayı Birgün Gazetesi’ne değerlendiren Eğitim Uzmanı Ali Taştan şunları söyledi:

“Gerçekten eğitim sistemimizin en başat sorunu okuduğunu anlamamak. PISA’da da okuma anlama konusunda da son sıralardayız. Bu da destekliyor araştırmayı. En temelde çocuklarımıza okuma alışkanlığı edindirmemiz gerekirken çocukların önüne test koyduğumuz için okuduğunu anlayan kendisini ifade eden çocuklar yetiştiremiyoruz. Eğitim sisteminin sınava yönelik modelden çocukların okuduğu, kendini ifade ettiği şekle dönmesi gerekiyor.”

Haberin devamında, Milli Eğitim Dergisi’nin son sayısında, MEB tarafından yapılan “Ortaokul Öğrencilerinin Problem Çözme ve Problem Oluşturma Becerilerinin İncelenmesi” isimli çalışmanın detaylarına yer verildi. Buna göre:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Milli Eğitim Dergisi’nde yayımlanan araştırma, eğitim sistemindeki yetersizliği bir kez daha gözler önüne seriyor. Araştırmaya katılan beşinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlayamadığı için problemleri çözemediği, tüm ortaokul öğrencilerinin ise problem çözümünde sorun yaşadığı ifade edildi. Ortaokul öğrencileri ile “Uygun örnekleme” yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışma için, eğitim sisteminin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu tüm çıplaklığıyla gün yüzüne çıkardığı ifade edildi.
MEB dergisinde yayınlanan çalışmanın özetinde, bu çalışmanın 88 ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirildiği belirtilmiş olup, 5, 6, 7, ve 8. sınıflardan veri toplanarak elde edilen verilerden, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin verilen problemleri anlayabildikleri ancak beşinci sınıf öğrencilerinin problemleri anlayamadıkları belirlenmiştir.
 
Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin problem çözme ve oluşturma becerileri nasıldır? Sorusunun cevaplarının araştırıldığı çalışmanın diğer detayları ise raporda şöyle özetlenmiştir:
Plan hazırlama basamağında ise öğrencilerin yetersiz olduğu ve çözüm için gerekli stratejiyi belirleyemedikleri sonucu elde edilmiştir. Planı uygulama aşamasında uygun ve doğru çözümlere ulaşılmasına rağmen tüm sınıf seviyelerindeki öğrencilerin problem çözümlerinde sorunlar yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Sekizinci sınıf öğrencilerinin bir kısmının değerlendirme yapabildiği görülürken tüm sınıf düzeylerinde öğrencilerin çözümlerini değerlendiremediği sonucu elde edilmiştir. Son olarak ortaokul öğrencilerinin problem oluştururken mantık hataları yaptığı bu sebeple de çözülemez problemler oluşturdukları ortaya çıkmıştır
 
Araştırmanın çeşitli sınıf kademelerindeki öğrencilerin problem anlama değerlendirme plan yapma çözme ve yaratma becerilerinin istatistik bilgilerinin açıklandığı bölümlerin bir kısmı aşağıdaki gibidir:
  1. sınıf öğrencilerinin(20 öğrenci) ortalama olarak üçü verilen problemleri tam olarak anlamış. 13 öğrenci problem için ya herhangi bir strateji belirlememiş ya da uygun olmayan bir strateji belirlemiştir. Problem ortaya atmada ise çoğu öğrencinin mantık hatalı, çözülemez problemler yazdığı görülebilmektedir
  2. sınıf öğrencilerinin(25 öğrenci) ortalama olarak dördü verilen problemleri tam olarak anlamış. Ortalama altı öğrencinin uygun ve doğru çözüme ulaştığı belirlenmiştir. Altıncı sınıf öğrencilerin ortalama olarak sonucu değerlendirmediği ve mantıklı-çözülebilir problemler yazmadığı görülmüştür.
  3. sınıf öğrencilerinin(19 öğrenci) ortalama olarak sekizi verilen problemleri tam olarak anlamış, Öğrencilerden 14’ü ya uygun olmayan bir strateji seçmiş ya da herhangi bir strateji seçmemiştir. Bunun yanı sıra dokuzu uygun ve doğru veya kısmen doğru çözüme ulaşabilmiştir. Öğrencilerden çoğu (17) sonucu herhangi bir şekilde değerlendirememiştir.
  4. sınıf öğrencilerinin(24 öğrenci) ortalama olarak 12’si verilen problemleri tam olarak anlamış. Öğrencilerden yedisi çözüme yardımcı veya çözüme ulaştırıcı bir strateji belirleyebilmiştir. Öğrencilerden 13’ü kısmen ya da tam doğru bir çözüm gerçekleştirmiştir. 17 öğrenci sonucu ya kısmen değerlendirmiş ya da hiçbir şekilde değerlendirmemiştir. Sadece yedi öğrenci elde ettiği sonucu kısmen doğrulayabilmiştir. Sekiz öğrenci ise ya verilenleri değiştirerek ya da mantıklı-çözülebilir bir problem yazmıştır. 16 öğrenci ise mantık hatası içeren çözülemez bir problem yazmış ya da herhangi bir problem yazmamıştır
Bu sonuçlara göre öğrencilerin çoğu problem çözmekte başarısız oluyor ve basit sorular çözümsüz kalıyor.
 
MEB dergisinde yayınlanan araştırmanın tam metnine erişmek için tıklayın
Günün Diğer Haberleri