MUSTAFA NECATİ'NİN KEMİKLERİ SIZLAMASIN

Eğitim İş önceki denem Genel Başkanı Veli Demir sosyal medya hesabından "Mustafa Necati'nin Kemikleri Sızlamasın" başlıklı bir yazı yayımladı.

EĞİTİM - 2020-06-14 17:01:01

Eğitim İş önceki denem Genel Başkanı Veli Demir sosyal medya hesabından "Mustafa Necati'nin Kemikleri Sızlamasın" başlıklı bir yazısı şu şekilde;

Cumhuriyetin devriminin gelmiş geçmiş en yürekli,en devrimci,en üretken bakanı Mustafa Necati'nin, Ankara Mithatpaşa'daki evi,kendi tanımlamasıyla 'islamcı' kimliği ile tanınan Nuri Pakdil adına "Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi" yapılıyormuş.
Cumhuriyetin bu devine karşı yapılan haksızlığı, aymazlığı kınıyorum.Duyarlı kişilerin bu haksızlığa karşı "demokratik tepkilerini" ortaya koyacağını düşünüyorum.Çünkü bu aymazlık daha önce de yaşandı ve Mustafa Necati'nin evi bir kuru fasulyeciye-küçümseme anlamında söylemiyorum-verilmek istendi,tepkiler üzerine de vazgeçildi.O halde eğitim sendikaları başta olmak üzere dernekler,kurumlar,kuruluşlar,partiler devrimden yana olan herkes demokratik tepkilerini ortaya koymalıdırlar.
Pekala 'ırkçı,gerici,bölücü' kesimlerin hep mesafeli durdukları Mustafa Necati kimdir?
Mustafa Necati, daha yirmili yaşların ortasındayken ülkenin emperyalizm tarafından işgaline karşı direnişi örgütleyen 'kuvayı milliyeci'dir.
Mustafa Necati,Mustafa Kemal'in ulusal kurtuluş isyanına omuz vererek 23 Nisan 1920'de kurulan mecliste yer almış ilk milletvekillerindendir.
Mustafa Necati,karşı devrimcilerin,gericilerin isyanlarına karşı kurulan İstiklal Mahkemelerinde yer almış,kısacık ömründe bir dönem Adalet Bakanlığı da yapan,'şeriye mahkemeleri'ni kaldıran sağlam bir hukukçudur.
Mustafa Necati,kavimler kapısı olan Anadolu'ya bizzat Lozan Antlaşması sonrası gelen yüzbinlerce göçmeni düzgün,sorunsuz bir şekilde başarıyla iskan eden gerçekçi bir Mübadele ve İskan Bakanı'dır.
Mustafa Necati,devrimin bir neferi,hizmetkarı,fedaisidir.Dolayısıyla devrim için ne gerekiyorsa,nerede gereksinim varsa orada görev almıştır.Ama asıl büyük,görkemli işlerini eğitim alanında yapmıştır.
Devrimin ilk yılında-1928 yılına kadar- Milli Eğitim alanında ne yapılmışsa,hangi ilerici adım atılmışsa altında sevgili bakanımız Mustafa Necati'nin imzası vardır.Örneğin,Milli Eğitim Bakanlığı örgütünü yeniden yapılandırmış,Talim Terbiye Kurulu başta birçok kurul ve müdürlük oluşturulmuştur.
Mustafa Necati,'karma,kamusal,bilimsel ve laik eğitimin' babasıdır.Yoksul,zeki Anadolu çocuklarının okuduğu 'parasız yatılı okulların',öğretmen okullarının,halk eğitimin,üniversitelerin,millet mekteplerinin yaratıcısıdır.
Harf devrimimiz,alfabemiz onun döneminde yapılmıştır.
Devrimin kutup yıldızı olan Mustafa Necati'nin eğitim alanında yaptıklarını, bırakın burayı,ciltler dolusu kitaplara bile sığdırmamız mümkün değildir.
Mustafa Necati,çok erken, 35 yaşında talihsiz bir şekilde aramızdan ayrılmış,hiç ağladığı görülmeyen Mustafa Kemal'i ağlatmış,İsmet İnönü tarihe geçen şu sözleri Mustafa Necati'nin cenaze töreninde söylemiştir.
"Devrimcilerin,ölürken kalanlardan ve yeni yeterlerden bir tek dileği vardır.Cansız bileklerinde sallanan vazife bayrağını kavrayıp daha yüksekte dalgalandırılmasıdır."
Sonsöz,Mustafa Kemal'in sevgili bakanı Mustafa Necati'nin evi Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi yapılamaz,kesinlikle kabul edilemez.Kültür Bakanlığı ilgili kişiyle ilgili bir müze yapacaksa başka yerde yapabilirler.
Devrimin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati'nin evi,kendine yaraşır bir şekilde 'Mustafa Necati Müzesi' olmalıdır.
Kaynak:Facebook Veli Demir
Günün Diğer Haberleri