ÖĞRENCİLER SINAVDA MASKE TAKACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün meslek hastalığı sayılması yönünde çalışmanın yürütüldüğünü açıkladı. Koca, Bilim Kurulu'nun LGS ve YKS sınavına girecek öğrencilerin sınav sırasında sosyal mesafe korunuyorsa maskelerini çıkarabileceğini uygun gördüğünü” bildirdi.

SINAVLAR - 2020-06-03 23:24:49

Koronavirüs sürecinde normalleşme adımlarının atılmasının ardından Bilim Kurulu video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nden toplantıya katılan Bakan Koca, basın toplantısı düzenledi.

Bakan Koca koronavirüse karşı gündeme gelen sıtma ilacı hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Sıtma ilacını 20 yıla yakındır iyi biliyoruz. Daha önce sıtmada kullanılan ama 10-15 yıldan bu yana romatizma hastalık grubunda da kullandığımız bir ilaç” diyen Koca, ilaç hakkında yapılan yayının “uluslararası bilim insanlarının gelerek oluşturduğu bir yayın değildir” değerlendirmesi yaparak, şunları ekledi:  

“ABD'de bir şirket tarafından veriler toplanarak yapıldı. Bu verileri yayın haline getiren de meşhur bildiğimiz üniversitenin kalp nakli yapan hekimleri. Yani enfeksiyonla ilişkisi olmayan. hangi ülkeden alındığı bilinmeyen bir yayından bahsediyoruz. Biz ise Türkiye olarak dünyadan farklı olarak bu ilacı farklı kullandık ve erken kullandık. Birçok ülke daha çok bu ilacı ciddi vakalarında kullandılar, yani geç vakalarında. Biz ise o dönemde bu ilacın faydasının olmadığını, bu ilaca çok erken dönemde başlanmasının gerekliliğini, erken dönemde faydasının olacağını düşünerek başladık.”

“Faydasını gördük, her geçen gün vaka sayımızın azalması, burada uyguladığımız tedavi yaklaşımlarından biri olan bu ilaca bağlıydı. 1811 hastanemizden toplanan veri topladık. Toplam kütle uzaması, kalpte sorun olduğu düşünülen durum kendisini gösteriyor. Sadece 5 vaka oldu. 5 vakanın 3 tanesi tedaviden sonra oldu, 2 tanesi tedavide oldu. İLacı kesince de kitle uzaması kesildi. Herhangi bir kalıcı etkisi olmadı. Diğer hastanelerimizdeki vakalarımızla da analiz ediyoruz, önümüzdeki günler daha net söylemiş oluruz. Ölüm vakalarının bahsedildiği oranda aslı olmadığını, emniyetli ve güvenli olduğunu söylemek istiyorum. Şu anda da kullanmaya devam ediyoruz.”

Koronavirü salgınında Mart ayını ve gelinen aşmayı karşılaştıran Bakan Koca, “Mart ayıyla şu açıdan ciddi bir fark var. Bizim vakaların yüzde 23'e yakını yatırdığımız hastalardı. Şimdi ise yatırdığımız hasta oranı yüzde 2,31. Yani o dönem olan vaka sayısına hastane yükü daha yoğundu ve daha çok servise, yoğun bakıma giden bir hasta yoğunluğumuz vardı. Neredeyse 4'te 1'i bu şekildeydi” diye konuştu.

Koronavirüsün meslek hastalığı sayılmasına ilişkin çalışma yürütüldüğünü belirten Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını bu konuda yetkili olduğunu ve gerekli açıklamanın yapılacağını kaydetti.

YKS ve LGS sınavları hakkında da konuşan Koca, “Özellikle gençlerimiz maskeli gitmeli ama sırasına oturduğunda mesafe kuralı varsa, maskenin çıkarılmasını bilim kurulu uygun gördü. Uyulması gereken kurallar gönderildi” dedi.

Mektepli Gazete

Günün Diğer Haberleri