Öğretmenlik İlk Atamada 40 Yaş Sınırı Var Mı?

Sözleşmeli öğretmen alım tarihinin belli olmasıyla beraber atama bekleyen öğretmen arkadaşlardan gelen soru sayısında da bir hayli artış oldu doğal olarak.

ATAMA - 2020-05-26 20:36:41

Gelen soruların çoğunluğu ise öğretmenlik il atamada 40 yaş sınırının olup olmadığı oluşturuyor. O yüzden öğretmenliğe ilk defa atanmada herhangi bir yaş sınırının olup olmadığını, yayımlanan yönetmeliklerin zamanla değişikliklerine değinerek göstereceğim.

Baştan şunu belirtmek isterim ki öğretmenlik ilk atamada herhangi bir yaş sınırı yok ve 28 Ocak 2015 tarihli resmi gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile beraber o tarihe kadar uygulanan 40 yaş sınırı kaldırılmış durumda. 40 Yaş sınırının ne zamana kadar uygulandığını ve ne zaman kaldırıldığını şu an hangi aşamada olduğunu, gerek mevzuat bakımından gerekse bir örnek ile açıklık getirmeye çalışacağım.

 

“Öğretmenlik İlk Atama 40 Yaş Sınırı” 28 Ocak 2015 Tarihine Kadar Uygulanıyordu

Yukarıda belirttiğim hüküm, bir önceki yönetmelik olan 06 Mayıs 2010 Tarihli “MEB Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Atama Şartları” Başlıklı 11. Maddesinin “g” bendinde bulunup öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından 40 Yaş sınırını ortaya koymakta idi. Fakat Dönemin Milli Eğitim Bakanı Sn. Nabi AVCI tarafından verilen talimat neticesinde aşağıda göstermiş olduğum 28 Ocak 2015 Çarşamba tarihli 29250 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile beraber yürürlükten kaldırılarak öğretmenlikte 40 yaş sınırı da kaldırılmış oldu.

 “40 Yaş Sınırı” Daha Sonra Yayımlanan ve Yürürlükte Olan  “MEB Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde de Uygulanmadı

Öğretmenlikte 40 yaş sınırının kaldırılması bir önceki yönetmelik zamanında yapılmıştı ki daha sonra yayımlanan ve şu an yürürlükte olan 17 Nisan 2015 CUMA günkü 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “MEB Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde de öğretmenliğe ilk atamada 40 yaş sınırı uygulanmadı.

Yukarıda göstermiş olduğum gibi daha sonradan yürürlüğe giren ve şu an uygulamada olan yönetmeliğin atama şartlarının belirlendiği 5. Maddesi ile 7. Maddelerinde de öğretmenliğe ilk atamada 40 yaş sınırı şartına yer verilmemiştir.

Not: Yukarıda belirtilen şartlar , “Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik ”in hükümlerinde de aynen yazılı olup sözleşmeli öğretmenliğe atanmada da 40 yaş sınırı bulunmamaktadır.

 

Kısacası; Öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda (Sözleşmeli Öğretmenlik dahil) 40 yaş şartı aranmamaktadır.

 

Örneğin, Haziran 2020’de atama süreci başlayacak olan Sözleşmeli öğretmenlik atama başvurularına 43 yaşına girmiş bir öğretmen adayı başvuru yapabilir. Örnekte vermiş olduğum 43 yaş durumunu öğretmenlik ilk atamada 40 yaş sınırının kaldırılmış olmasından dolayı daha üst bir yaş olarak da yükseltebiliriz.

Kaynak:sedatdeger.com

Günün Diğer Haberleri