HER KÖYE VE MAHALLEYE OKUL, OKULLARA ÖĞRETMEN KANUN TEKLİFİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin'den Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına anlamlı bir kanun teklifi verildi.

EĞİTİM - 2020-05-14 12:20:18

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin'den Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına anlamlı bir kanun teklifi verildi. Verilen kanun teklifinde "Tüm Köy ve Mahallelerde İlköğretim Okulları Kurulması ve Bu Okulların Öğretmen İhtiyacının Karşılanmasını İçeren Tedbirlerin Alınması Amaçlanmaktadır." ifadelerine yer verildi.

TBMM'ne sunulan kanun teklifi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Milli Eğitim Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülmesi ve oylanması durumunda kabul edilirse Türkiye'deki tüm köy ve mahallelere bir ilkokul yapılacak ve bu okullara öğretmen atamaları olacak.

Müzeyyen Şevkin tarafından hazırlanan ve TBMM'ne sunulan kanun teklifinin gerekçesi şöyle açıklandı;
Türkiye'de sürekli değişen eğitim sistemi özellikle ilkokul çağındaki çocuklarımız için büyük bir sorun arz etmekte, çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Dünyanın neredeyse hiçbir ülkesinde eğitim sistemlerinin kısa süre içerisinde bir çok değişikliğe uğradığı görülmemiştir. Ülkemizde sık sık değişen eğitim sistem ve müfredatından aileler de muzdariptir. özellikle taşımalı eğitim modeli, mahalle statüsüne dönüştürülen köylerdeki okulların birer birer kapanmasına neden olmuştur. Bu durum Türk eğitim sisteminin geleceğe dair umutlarını törpülemektedir. Yüz binlerce öğretmen atama beklerken ve öğretmen açığı varken taşımalı eğitim sistemine başvurularak köy okullarının kapatılması da son derece yanlıştır. Ayrıca taşıma,' eğitime başvurmak zorunda kalan öğrencilerin sosyal, ekonomik ve beslenme ihtiyaçları büyük sorun teşkil etmektedir. Kırsal kesimlerde yaşayan çocukların özellikle kış aylarında sorunlarının katlandığı bilinen bir gerçektir. Taşımalı eğitimde yol güzergahları, sorunlu yollar, taşıma saatleri ile zaman zaman servis ve yemek firmalarından kaynaklanan kaygı ve sorunlar yaşandığı da bilinmektedir. Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen öğretmen atamaları da yüz binlerce gencimizin geleceğinden endişe etmelerine neden olmaktadır. Açılacak yeni okullar yeni öğretmenlerin eğitim sistemine dahil olmasının önünü açacak, böylece Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler hedefine ulaşılması için yeni bir kapı aralanmış olacaktır. Türkiye genelinde 2019-2020 yılı eğitim-öğretim döneminde, ilköğretimde 733 bin, ortaöğretimde yaklaşık 431 bin, özel öğretimde ise 98 bin öğrenci olmak üzere toplam 1 milyon 262 bin öğrenci taşımalı eğitim almıştır. 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde taşıma uygulaması kapsamında hizmet veren okul servislerinde 15 trafik kazasının meydana geldiği de bilinmektedir. 

 

Kanun teklifimiz, birçok okulun kapanması nedeniyle uygulamaya konulan taşımalı eğitimin kısa, orta ve uzun vadede hiçbir soruna çözüm üretmeyeceği gibi sorunları daha çok katlayacağı göz önüne alınarak kapatılan okulların yeniden açılmasının sağlanmasını amaçlamaktadır. 

Günün Diğer Haberleri