Sağlık Bakanı Bilim Kurulu Toplantısı Sonrasında Açıklama Yaptı

Koronavirüs Bilim Kurulu telekonferans yöntemiyle toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı Bilkent Kampüsü’nde gerçekleşen açıklamada Koca, filyasyon çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.

SAĞLIK - 2020-04-17 21:51:01

Koronavirüs Bilim Kurulu telekonferans yöntemiyle  toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı Bilkent Kampüsü’nde gerçekleşen açıklamada Koca, filyasyon çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.

“Bugüne kadar filyasyon yapılan kişi 322 bin 754 oldu. Filyasyon oranımız yüzde 97,5'e ulaştı” diyen  Bakan Koca, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağının sonuçlarını aldıklarını belirterek, “Vakaların yüzde 35’i 65’ten büyüktü, kısıtlamadan sonra yüzde 18’e düştü” ifadelerini kullandı. Bakan Koca, 65 yaş üstünde yoğun bakım ihtiyacının yüzde 11’den filyasyon sonrası yüzde 4’e düştüğünü söyledi.

Bakan Koca günlük verileri de açıkladı: “Bu saat itibariyle bugün toplam test sayımız 558 bin 413 oldu. Bugün eklenen 4 bin 353 yeni vaka ile toplam vaka sayımız 78 bin 546'ya ulaştı. 1 bin 542 hastamız iyileşti.”

Bakan Koca Sağlıkta Şiddet Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle ilgili milletvekillerine teşekkür ederek, “Sağlıkta şiddetin önlenmesi yasası teklifi Meclis’imizde yasalaştı. Katkısı olan tüm vekillerimize sağlık çalışanlarım adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Bakan Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:

“Virüsün gücü tanımadığımız bir güç. Çin’de görülen hastalık 3 milyar 300 milyon insanın değişmez gündemi oldu. Çin’deki küçük Pazar yerinden tüm dünyaya yayılan virüs bizim de gündemimizde. Tedbirleri sıkı tutun. Evinizde kalın kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Sokağa çıkmayanlar bu mücadeleninim görünmeye kahramanlarıdır.”

322 BİN KİŞİYE FİLYASYON ÇALIŞMASI YAPILDI

“Filyasyon salgın hastalık tedavisinde öteden beri bilinen bir yöntemdir. Yayılmanın önünü kesmezseniz sadece tedaviyle sonuç alamazsınız. Bugüne kadar filyasyon yapılan kişi 322 bin 754 oldu Filyasyon oranımız yüzde 97,5'e ulaştı. Filyasyon başarımızı sayısal olarak ölçebiliyoruz. Açık olan noktaları tespit edebiliyoruz.”

YOĞUN BAKIM İHTİYACI DÜŞTÜ

“Ülkemizin bulaşıcı hastalık mücadelesinde geçmiş tecrübeler göz ardı edilemez. Gelişmiş sağlık sistemimizin olması bizim şansımızdır. Vakalara erken müdahale mücadele stratejimizin bir yönüdür. Vakalara erken ilaç tedavisi başladık, sosyal güvenceye bakmadan ilaç tedavisi uyguladık.

“65 yaş üstü yüzde 11’ken filyasyon sonrası yoğun bakım ihtiyacı yüzde 4 oldu.”

65 YAŞ ÜSTÜ VAKA ORANI DÜŞTÜ

“Hastalığın pinomoniye dönüşme hızı da düştü. Bu doğal olarak yoğun bakım ve entübasyon sayılarımıza yansıdı. Evde izolasyon sonuçlarında 65 yaş üstünün ve  20 yaş altının dışarıya çıkmasını yasakladı. İleri yaşta pozitif vaka sayısında azalma görüldü. Vakaların yüzde 35’i 65’ten büyüktü, kısıtlamadan sonra yüzde 18’e düştü.”

VAKA SAYISINI AÇIKLADI

Bu saat itibariyle bugün toplam test sayımız 558 bin 413 oldu. Bugün eklenen 4 bin 353 yeni vaka ile toplam vaka sayımız 78 bin 546'ya ulaştı. 1.542 hastamız iyileşti. Artan test sayımıza rağmen vaka artış hızımız azalıyor. Yoğun bakım ve entübe hasta sayımız azalıyor. Diğer ülkelerden farklıyız. Hastanelerimizin çok yoğun olduğunu düşünüp belirtilerinizi göz ardı etmeyin, tedavi için geç kalmayın.

“Artan test sayımıza rağmen vaka artış hızı azalıyor. Taburcu olan hasta sayımız artıyor. Hastalığı erken müdahale etme imkanımız var. Teşhis konan biriyle temasınız varsa hiç vakit kaybetmeyin.”

“Bugün Denizli, Eskişehir ve Erzincan’daki vakaları sizlerle paylaştım. Şehir seçiminde risk unsuru ve öncelik farkı yoktur.”

“Sağlıkta şiddetin önlenmesi yasası teklifi Meclis’imizde yasalaştı. Katkısı olan tüm vekillerimize sağlık çalışanlarım adına teşekkür ediyorum.”

Günün Diğer Haberleri