Koronavirüs nedeniyle okullar tatil edildi, öğretmenlere ek ders ücreti nasıl ödenecek?

MEB 2019-2020 eğitim öğretim yılında ilk defa Kasım ve Nisan aylarına birer haftalık dönem tatilleri koydu. Normalde sene başında ve sene sonunda yapılan seminer çalışmaları da Kasım ve Nisan aylarına alınmış oldu.

MAAŞ-EKDERS - 2020-03-14 13:31:30

MEB 2019-2020 eğitim öğretim yılında ilk defa Kasım ve Nisan aylarına birer haftalık dönem tatilleri koydu. Normalde sene başında ve sene sonunda yapılan seminer çalışmaları da Kasım ve Nisan aylarına alınmış oldu. Öğretmenler seminer çalışmalarında haftalık 15 saat ek ders ücreti alırlar. Kasım ayında bir haftalık seminer döneminde 15 saat ek ders ücreti sözleşmeli, kadrolu tüm öğretmenlere ödendi. Nisan ayında da yapılacak olan bir haftalık seminer çalışmasına tüm öğretmenlere 15 saat ek ders ücreti ödenmesi gerekiyordu.

SEMİNER HAFTASI ÖNE ALINDI

Nisan ayında olması gereken bir haftalık süreç 16-20 Mart 2020 haftasına alındığı için öncelikle sözleşmeli, kadrolu tüm öğretmenler bu hafta 15 saat ek ders ücreti alacaklar. Ek ders çizelgesine dağıtımları da 3-3-3-3-3 şeklinde olacak. Bu tüm öğretmenler için aynı olup öğretmenden öğretmene ek ders değişikliği olmayacak.

İDARİ İZİNLERDE EK DERS ÜCRETİ

MEB tarafından verilen idari izinlerde öğretmenler üzerilerinde bulunan ders görevlerini yapmış sayılırlar. İdari izinlerde öğretmenler ek ders ücretlerini tam alırlarİdari izinlerde nöbet ücreti ve egzersiz ücreti ödenmez. Bunun dışında hafta içi yapılan İYEP, Destekleme ve Yetiştirme Kursu ücretleri de öğretmenlere idari izinlerde ödenir. Eğer DYK haftasonu yapılıyorsa idari izinlerde haftasonuna denk gelen Destekleme ve Yetiştirme Kursu ek ders ücretleri ödenmez. 

İdari izinlerde ek ders ücreti görüş yazıları;

DYK ek ders görüş yazısı

Görüş yazısı;

Ek ders görüş

İlgili ifade;

“Bu itibarla söz konusu eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin, yukarıda belirtilen nedenle eğitim ve öğretime ara verilen ders yılı içerisindeki iş günlerinde fiilen yerine getiremedikleri üzerlerinde bulunan destekleme ve yetiştirme kursu, İYEP, evde eğitim ile destek eğitim odasına bağlı ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerektiği değerlendirilmektedir.”

Bu görüş yazısında görüldüğü üzere çeşitli nedenlerle eğitime ara veriliyorsa iş günlerinde yapılan DYK, İYEP, evde eğitim, destek eğitim odası ücretleri ödenmektedir. Haftasonu için ise bu ücretler ödenmemektedir. Çünkü yazının devamında;

“Diğer taraftan söz konusu eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin, belirtilen tarihleri takip eden cumartesi ve pazar günlerinde destekleme ve yetiştirme kursu, İYEP, evde eğitim ile destek eğitim odasında fiilen görev yapmaları hâlinde bu günler için de ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün olup bu günlerde (cumartesi ve pazar) ders görevlerini fiilen yerine getiremeyenlerin ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır.”

ifadelerine yer verilmiştir.

ÖĞRETMENLERİN EK DERS HESAPLAMASI NASIL OLACAK?

Koronavirüs nedeniyle okullara verilen 2 haftalık ara süresince kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ilk hafta haftalık 15 saat ek ders ücreti alacaklar. İkinci hafta idari izinli olan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler haftalık normal ek ders ücretlerini, hafta içi yaptıkları DYK ücretlerini, hafta içi evde eğitim görevi ek ders ücretini, hafta içi destek eğitim odası ek ders ücretini, hafta içi İYEP ek ders ücretini alabilecekler.

Öğretmenlere idari izinli olduklarında nöbet ücreti ve egzersiz ücreti ödenmeyecek. Haftasonu olan Destekleme ve Yetiştirme Kursu ek ders ücreti, haftasonu olan İYEP, haftasonu evde eğitim ve destek eğitim ücretleri ödenmeyecek.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Ücretli öğretmenler girdikleri ders saati hesabına göre ücret aldıkları için okullara ara verilen dönemde ilk hafta yani seminerin erkene alındığı haftada ek ders ücreti alamazlar. Ayrıca verilen idari izin sürecinde de ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün değildir. Bu süreçte ücretli öğretmenlerin idari izin döneminde ek ders alabilmeleri adına yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

MEB’DEN RESMİ YAZI

MEB Personel Genel Müdürlüğünün 13.03.2020 tarihli 5497866 sayılı ve İdari İzin konulu resmi yazısında 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında uygulanacak olan ikinci ara tatilin 16-20 Mart 2020 tarihleri arasında uygulanacak olduğu, 23-27 Mart 2020 tarihleri arasında ise uzaktan eğitim yöntemiyle eğitim öğretime devam edileceği belirtilirken bu süreç içerisinde yönetici ve öğretmenlere genel idari izin verildiği açıklanmıştır.

İlgili resmi yazı;

Yazı kapsamında;

  • 16-20 Mart 2020 tarihleri arasında öğretmenlerin meslekle ilgili çalışmalarını yapmış sayılarak karşılığında haftada 15 saat ek ders ücretinden yararlandırılacağı,
  • 23-27 Mart 2020 tarihleri arasında öğretmenlerin üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacağı,
  • Ders dışı eğitim çalışmaları ile nöbet görevinin yapılmış sayılmayacağı,
  • Hafta sonu tatil günlerinde herhangi bir ders görevinin yapılmış sayılmayacağı,

belirtilmiştir.

ogretmenlericin.com

Günün Diğer Haberleri