Okul Müdürlerinin Eğitim Düzeyinde Yetersizlik!

Öğretmenlerin ve okul müdürlerinin göreve başlamadan önce ve görev sırasında aldıkları eğitimler, öğrencilerin eğitim hayatını doğrudan etkileyen unsurlardan biridir.

EĞİTİM - 2020-02-10 10:51:46

TALIS 2018’de okul müdürlerine, okul müdürüolmadan önce veya göreve başladıktan sonraaldıkları eğitimler ve bu eğitimlerin içeriklerisorulmuştur. Buna göre, pek çok ülkedeöğretmenlere kıyasla okul müdürlerinin eğitimdüzeyi daha yüksektir. OECD ortalamasındaöğretmenlerin çoğunluğu lisans mezunu iken, okul müdürlerinin büyükbir çoğunluğu lisansüstü eğitime sahip olduğunubelirtmiştir (yüksek lisans %62,8; doktora %3,5).

OECD ortalamasının aksine, Türkiye’de okulmüdürlerinin %78,0’i lisans mezunu iken, yalnızca%17,7’si lisansüstü eğitime sahiptir.

OECD ülkelerindeki okul müdürlerinin neredeyse % 66’sının yüksek lisans ve doktoralı olması, bu ülkelerde okul yöneticiliğine, eğitim sistemine ve çocukların geleceğine ne kadar önem verildiğinin en açık göstergesidir.

TALIS 2018’de okul müdürlerine eğitim düzeylerineek olarak, okul yönetimine ve eğitim liderliğineyönelik eğitim alıp almadıkları da sorulmuştur.

OECD ortalamasında okul müdürlerinin %53,9’uokul müdürü olmadan önce en az bir kez okulyönetimi ile ilgili bir eğitim aldığını belirtirken,Türkiye’de bu oran yalnızca %30’dur. Benzerşekilde, okul müdürü olmadan önce en az bir kezeğitim liderliği konusunda eğitim aldığını belirtenokul müdürlerinin oranı OECD ortalamasında%53,7 iken, Türkiye’de yalnızca %35,6’dır.

Bu rakamlar arasındaki fark da çok fazladır. Göreve başlamadan önce okul yönetimi konusunda, göreve başladıktan sonra eğitim liderliği konusunda eğitim alınmaması, ülkemizde eğitim yönetimine ve eğitim yöneticilerine yeterince önem verilmediğinin açık bir fotoğrafını ortaya koymaktadır.

Okul müdürlüğü ve eğitim liderliği konusunda hem görev öncesi alınan eğitim, hem de görev sırasında alınan eğitim açısından OECD ülkeleri ve ülkemiz arasında oluşan bu farklar, hem adım atıldığında uzun vadede düzeltilebilecek farklardır. Ancak irade gösterilip, karar verilirse…

 

Kaynaklar

TALIS 2018 Sonuçları ve Türkiye Üzerine Değerlendirmeler. TEDMEM-2019

Günün Diğer Haberleri