2020 Yılında Türkiye'de Bir Okulda Öğrenciler Kartondan Bilgisayar Yaptı: 'Daha Önce Hiç Dokunmadım'

Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Şehit Mehmet Aygün Ortaokulu öğrencileri, dokunmayı hayal ettikleri bilgisayarı karton ve kağıttan tasarladı.

EĞİTİM - 2020-01-09 20:11:11

Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Şehit Mehmet Aygün Ortaokulunda bilişim dersleri bilgisayar olmadığı için  bilişim teknolojileri öğretmeni Orkun Şahin' in bir çözümüyle yapılıyor. 

Şahin, Fatih Projesinin iflas ettiği ama hala milyonların harcandığı bir dönemde maddi imkansızlıklarla bilgisayar alamadıkları için bu çözümü bulmuş. Şahin, okullarında imkan olmadığı için öğrencilere bilgisayarı böyle tanıtmak istediğini anlattı.

Fatih Projesiyle çağ atlayan MEB okullarında bilişim dersi için bilgisayar bulamıyor

Maket bilgisayarlara “Teknolojisiz Tasarım Projesi” diyen Şahin, tahtaya bilgisayarın parçalarını çizdi ve öğrencilerden karton ve kağıt kullanarak bu resim doğrultusunda evde bilgisayar ekranı, klavye ve fare yapmasını istedi. Öğrenciler evlerinde yaptıkları bilgisayar aksesuarlarını sınıfa getirirken, öğretmenlerinin yazıcıdan çıkarıp dağıttığı harflerle de klavyeyi oluşturdu. Öğretmen Şahin gerçek bir bilişim sınıfı istediklerini şöyle anlattı:

“Hazırladığım proje ile tahtaya bilgisayarın parçalarını çizdim. Çocuklardan bu parçaları evlerinde kendi imkanlarıyla, anlayabildikleri ve yapabildikleri kadarını hazırlayıp getirmelerini istedim. Kimi fare kimi klavye kimi de ekranı yapıp getirdi. Bu projede amaç çocukların bir nebze de olsa bilgisayarı görmeleri. Bilişim sınıfımız yok ama önlerinde bir bilgisayar varmış gibi, ekran karşısına geçip bu dersi biraz da olsa hissetmelerini ve sevmelerini istedim.”

Bilgisayarları kartondan hayalleri buluttan çocukların gerçek bilgisayar görme umutları var

Çocukların en büyük hayalinin gerçek bir bilgisayara dokunmak ve dersi bilgisayar üzerinden öğrenmek olduğunu aktaran Şahin, projeden olumlu dönüşler aldığını belirtti ve çocuklardan “Aşağıda boş bir sınıf var, orayı temizleyip bilişim sınıfı yapabiliriz”, “Keşke bilgisayarımız olsa” şeklinde tepkiler aldığını ifade etti.

Öğrencilerden Sevda Aslan, öğretmenlerinin uyguladığı projeyi beğendiklerini söylerken, “Daha önce hiç bilgisayar kullanmamıştım. Bilgisayarın nasıl bir şey olduğu kafamda canlandı. Hocamız hangi tuşun ne işe yaradığını anlattı. Bilgisayarı sadece televizyonda görmüştüm. Daha önce hiç dokunmamıştım” dedi. Diğer bir öğrenci Suna Malçok “Daha önce hiç bilgisayara dokunmadım. Evde bunu yaparken, dokunmuş gibi hissettim, güzel bir duygu oldu içimde” derken, Muhammed Malçok ise “Bilgisayar gördüm ama hiç dokunmadım. Çok güzel bir duyguydu. Bilgisayar olmadan öğretmenimiz bize bilgisayarı öğretiyor. Ona teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü bu haberden rahatsız oldu

Kartondan bilgisayarlar diye medyada yayılan haberler üzerine Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğünden, İl Milli Eğitim Müdürü imzasıyla WhatsApp’tan gönderilen yazıda basına demeç vermeden önce izin alınması istendi. O yazı şu şekilde; 

“İlimiz genelinde eğitim öğretim alanında yürütülen faaliyetler ve yapılan örnek çalışmalar, farkındalık oluşturmak veya güzel uygulamaları paylaşarak örnek teşkil etmek adına zaman zaman sosyal medya paylaşılmakta, ayrıca farklı konular hakkında zaman zaman öğretmen, okul yöneticileri veya ilçe yöneticilerimiz tarafından yazılı/görsel basın ve yayın organlarına açıklamalarda bulunulmaktadır.

Ancak ilgili makamlara bilgilendirilmeden ve yazılı izin alınmadan yapılan açıklamalar sonucunda haber konusu metinlere kişisel görüş ve fikirler eklenmesiyle olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Bu nedenle, ilimiz genelinde tüm ilçe ve eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlerimizin, eğitim ortamlarında yaşanan olumlu veya olumsuz olaylarla ilgili basın ve yayın organlarına açıklamada ve bilgi paylaşımında bulunmadan önce mutlak suretle yazılı izin almaları, ayrıca kurumsal ve kişisel sosyal medya hesaplarından yapılacak paylaşımlarla alakalı maksimum seviyede hassasiyet gösterilerek herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmemesi hususunda bilgi ve gereğini önemle rica ederim.”

MektepliGazete.com

Günün Diğer Haberleri