Konya Valisine Tepkiler Dinmiyor

24 Kasım Öğretmenler günü resmi törenlerinde Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, ön sırada oturan kişinin oturuşunu beğenmemesi üzerine öğretmen olup olmadığını sorduğu kişiyi salondaki öğretmen katılımcıların önünde azarlamıştı.

SENDİKA - 2019-11-26 11:46:31

Eğitim Sendikalarının internet sayfalarından ve genel başkanların sosyal medya hesaplarından Konya Valisine tepkiler devam ediyor.

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sosyal medya hesabından Konya Valisine tepki gösterdi.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan'da sosyal medya hesabından valiye tepki gösterdi

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan YILDIRIM Eğitim İş Konya Şubesinde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Genel Sekreter Ebru SUNGAR, Genel Mali Sekreter Hüseyin KARA, Ankara 3 Nolu Şube Başkanı Doğan DAĞDELEN önceki dönem Genel Başkan Veli DEMİR, önceki dönem Genel Sekreter Mehmet ALTINTOP, Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş YİĞİT ve Yönetim Kurulu, Eğitim-İş üyeleri katıldı.Yapılan basın açıklamasında dün Konya’da 24 Kasım Öğretmenler Günü resmi töreninde yaşanan tatsız olay eleştirildi.

 

Genel Başkan Orhan YILDIRIM; “24 Kasım Öğretmenler Günündeki programda Konya Valisinin konuşma dili ve tavrı Türkiye’yi derinden üzmüştür. Konya valisinin öğretmenlere onure edici sözler söylemesi yerine alt memur grubu gibi görerek konuşması bizleri ve öğretmenleri rencide etmiştir.

Valinin böyle bir topluluk karşısında linç edici konuşması bir valiye yakışmaz. Bu nedenle yapılan hata, özür dilemesiyle de geçiştiremez. Mülkü idare amiri olsa da bir öğretmeni küçük düşürücü ifadede bulunamaz. Kitle önünde aşağılayamaz. Konya valisinin kırdığı pot ve davranışı ders olsun. Türkiye’deki tüm öğretmenlerin mesleklerinin arkasında durmalarını isterken yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.”dedi.

 

“SEN NASIL VALİSİN BİRADER”

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş YİĞİT yaptığı açıklamada; “Dün yaşanan ve hepimiz de adeta şok etkisi yaratan bir olaydı. Haberi ilk duyduğumda inanmak istemedim. Bize gelen ilk bilgi bir öğretmeni azarlandığı idi, sonra öğrendik ki bir muhabirmiş. İster öğretmen, ister muhabir isterse bir vatandaş, bir vali kim olursa olsun kimseye azar çekemez. Ben şimdi bir eğitimci ve sendika başkanı olarak düzenlemiş olduğumuz basın toplantısında “sen nasıl valisin  birader” desem olur mu?.Bu tavır bu hitap şekli ne bize ne de sayın valiye yakışmaz.

ÖĞRETMENLERİN BU OLAYI ALKIŞLAMASINA ÜZÜLDÜM

Ama bizi daha da üzen olay, orada öğretmen sıfatı taşıyanların valinin bu tavrına alkış tutmasıdır. Burada en büyük alkışı AKP Hükümetinin Milli Eğitim Bakanları hak ediyor. Liyakatsiz atamalarla, yandaşlıkla 17 yılda kendilerine hakaret eden valiyi alkışlayan bir zihniyet yarattılar.Dün orada valiyi alkışlayan öğretmenlere Fakir BAYKURT’un şu sözlerini hatırlatarak sözlerime son veriyorum. “Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir. “ dedi.

 

 Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan sosyal medya hesabından ve genel merkez sitesinde yapılan açıklama ile valiye tepki gösterdi.

KONYA VALİSİ DERHAL İSTİFA ETMELİDİR! ÖĞRETMENLERİN STATÜSÜ YÜKSELTİLMELİ, İTİBARI KORUNMALIDIR!

 

Konya valisinin bir öğretmene karşı gösterdiği davranış, kullandığı sözcükler, kamu yöneticilerinin, siyasilerin öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini, mesleğimizi hedef alan, mesleki itibarımızı zedeleyen tutumunun ve yaklaşımın ısrarla sürdürüldüğünü bir kez daha göstermiştir. Öğretmenlerin yaşadığı sorunlar ve talepleri ile ilgili çözüm odaklı politikalar üretilmemesi nedeniyle meslektaşlarımızın kendilerini yalnız, değersiz ve güvensiz hissettiği yapmış olduğumuz çalışmalarda da açık olarak ortaya çıkmaktadır. Sorunlarımıza çözüm üretmesi gereken MEB ise, çözüm üretmek yerine kamuoyuna dönük eğitim alanının ve öğretmenlerin sorunlarının çözüleceğine dair bir algı oluşturmaya çalışmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere, eğitim ve bilim emekçilerine yönelik şiddeti engellemek istiyorsa, öncelikle şiddetin her türüne karşı bütünlüklü bir yaklaşımı ortaya koymak zorundadır. Şiddeti sadece bir güvenlik sorunu olarak algılamak yerine, onu üretene sosyolojik ve ekonomik koşulları dikkate alan bir bakış açısıyla sorun ele alınmalıdır. Öğretmene yönelik şiddeti, kamu yöneticilerinin öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine yaklaşımının olumsuzluğu ve öğretmenlerin gerçek sorunlarının çözülmesi için kalıcı ve yapısal adımlar atılmaması tetiklemekte ve büyütmektedir. Eğitim Sen, Konya valisinin tutumunu, maruz kaldığımız şiddetin nasıl üretildiği ve yaygınlaştığının açık bir örneği olarak görmektedir. Konya valisinin, öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine karşı sergilediği kabul edilemez davranışa, meslektaşımıza karşı kullandığı şiddet diline karşı Milli Eğitim Bakanlığı’nı net bir tutum almaya, somut bir adım atmaya davet ediyoruz.

Hiçbir arkadaşımız kendisini yalnız ve güvensiz hissetmemelidir. Biz varız, Eğitim Sen var! Eğitim Sen olarak tüm arkadaşlarımızın sesine ses olmaya, dayanışmayı ve mücadeleyi birlikte örmeye devam edeceğiz. MEB’i bu konuda somut tutum almaya, Konya valisini de acilen özür dilemeye ve istifa etmeye davet ediyoruz.

 

Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici'de sosyal medya hesabından valiye tepki gösterdi.

 

 

 

Mektepligazete

Günün Diğer Haberleri