Liselere kayıtta torpil dönemi başladı

Bu yaz 1 milyon 210 bin öğrenci 8. sınıfı bitirerek liselere yerleşmek için yoğun bir çaba içerisine girdi.

EĞİTİM - 2019-08-25 13:37:49

Bu yaz 1 milyon 210 bin öğrenci 8. sınıfı bitirerek liselere yerleşmek için yoğun bir çaba içerisine girdi. İlk yerleştirme ve 2 nakil dönemine rağmen binlerce çocuk açıkta kaldı. Peki şimdi ne yapacak bu çocuklarımız. İlçe nakil komisyonlarına başvuru yapacak. 23 Ağustosta bu başvurular bitti. Başvuru yapan çocuklarımıza ilçe nakil komisyonları tarafından imam hatip ya da meslek liseleri işaret ediliyor. Bunları kabul etmezseniz Açık Liseye gideceksiniz deniyor. Veliler ve çocuklar panik içerisinde ne yapacaklarını şaşırmış durumda.
 
Şimdi olayın can alıcı noktasını anlatacağım sizlere. Her yıl MEB e-okul sistemi üzerinden 9.sınıflarda kaç kontenjan olduğunu açıklardı. Tüm velilerde bu kontenjanları an be an görebilirdi. MEB bu kontenjanları bu yıl açıklamıyor. Ancak 10, 11 ve 12.sınıfların kontenjanları e-okul dan yayınlanıyor.
 
10, 11 ve 12.sınıf kontenjanlarına baktığımızda imam hatiplerde yüzlerce boş kontenjan görünüyor. Mesela İstanbul/Beşiktaş Erhan Gedikbaşı Anadolu lisesinin 10.sınıfında 113, Fen ve Sosyal Bilimler Programı uygulayan Adana/Çukurova Yaşar Rukiye Kısacık Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 10.sınıfında 105 kontenjan boş bulunuyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.
Neredeyse ülkenin her il ve ilçesinde İmam Hatipler boş, Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler liseleri tam dolu.
Hal böyle iken Milli Eğitim Bakanlığı ne yapıyor? İmam Hatiplere dokunamıyor. Gereğinden fazla açtık, boş olanları kapatalım ya da başka bir lise türüne dönüştürelim, diyemiyor. Neden? Korkuyorlar…
 
Milli Eğitim Bakanı ne demişti? Hiçbir çocuğumuz istemediği lise türüne yerleşmeyecek. Herkes istediği lise türüne gidecek demişti. Ayrıca ‘Bakan’ değil gören olacağım demişti. Ancak Ziya Hoca bu duruma sadece BAKIYOR.
 İlçe nakil komisyonlarının imam hatip dayatmasından, Ziya Hoca’nın haberinin olmaması mümkün değil. Her gün onlarca telefon alıyoruz. Çaresiz veliler bizleri arıyor. Ya imam hatip ya açık lise dayatmasına isyan ediyorlar. ‘Hal böyle böyle, biz ulaşamıyoruz, halim arz eyle’ diyorlar.
 
Bunun yanı sıra 9.sınıf kontenjanlarının açıklanmaması ilçe nakil komisyonlarında TORPİL döneceğini kesin olarak işaret ediyor. Neden açıklanmaz bu kontenjanlar. Elbette ilçe nakil komisyonları bu kontenjanları görüyor. Öğrenci yerleştirme işlemlerinde de kimin arkası güçlü ise o çocuklar boş kontenjanlara yerleşecek. Peki diğerlerine ne olacak? Ben size söyleyeyim, imam hatip lisesini kabul etmezseniz doğru Açık Liseye marş marş. Örgün eğitimde kalabilmek için olağanüstü mücadele eden çocukları örgün eğitim dışına atmak vicdanınızı rahatsız etmiyor mu sayın Bakan?

***

Bu çocukların ve ailelerin çığlığına kulak verin. Bir öğrenci bile mağdur olursa suçlu sizsiniz. Şimdi yetkililer ‘ilçe nakil komisyonlarında objektif değerlendirme yapılıyor’ diyecekler. İlçe nakil komisyonlarının yetkilerini mevzuattan okuyunuz lütfen Sayın Bakan. UYGUN BİR ŞEKİLDE YERLEŞTİR diyor. Yani istediği gibi at oynatır diyor.
Veli ve öğrencilere çağrımdır. İstemediğiniz lise türüne sakın kayıt yaptırmayın. Hele de Açık Liseye kesinlikle kayıt yaptırmayın. Sayın Bakan’ın ‘HİÇBİR ÇOCUK İSTEMEDİĞİ LİSE TÜRÜNE GİTMEYECEK’ sözünü İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin önüne koyun. Çocuklarınıza yazık etmeyin. Torpile geçit vermeyin. Şu sıralar zam pazarlığından başka bir şey görmeyen sendikalar, sizlerde bu sorunu açık bir şekilde dile getirin. Velilere rehberlik yapın. Torpile set olun. Durumdan haberiniz var ise!!!
 
Mektepli Gazete
Günün Diğer Haberleri