2019 LGS İstatistikleri Raporu Yayınlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav ilk yerleştirme sonuçlarını açıklamasının ardından LGS ön raporunu da yayımladı.

SINAVLAR - 2019-07-23 14:01:14

DOĞRU CEVAPLARIN EN DÜŞÜK OLDUĞU TEST MATEMATİK, EN YÜKSEK OLDUĞU TEST İSE T.C. İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

Rapora göre öğrencilerin sorulara ortalama doğru cevap verme oranının en düşük olduğu alt test Matematik, en yüksek olduğu alt test ise T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülüktür.

 

KIZ ÖĞRENCİLERİN HAM PUANLARI DAHA YÜKSEK

Kız öğrenciler tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek ham puan ortalamasına sahiptir. 20 soru bulunan alt testler arasında Türkçe, her iki cinsiyet grubundaki öğrencilerin en yüksek ham puan ortalamasına sahip olduğu alt testtir. 10 soru bulunan alt testler arasında ise T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük öğrencilerin en yüksek ham puan ortalamasına sahip olduğu alt testtir. Raporda ayrıca 20 soru bulunan alt testler arasında her iki cinsiyet grubunda da ham puan ortalamasının en düşük olduğu alt testin Matematik olduğu belirtildi.

YOĞUNLUK 440-449 PUANLARI ARALIĞINDA

Öğrencilerin 430-439 ve 440-449 puan aralıklarında bulunma oranları birbirine yakın ve %8’in üzerindedir. Yoğunluk ise 440-449 puan aralığında oldu. Yerleşen öğrencilerin yaklaşık yarısının sınav puanı 420 ile 500 arasındadır. Yerleşen öğrencilerin arasında Merkezi Sınav Puanı 100-199 aralığında olan öğrencilerin oranı %0,2, 200-299 aralığında olan öğrencilerin oranı %7,0, 300-399 aralığında olan öğrencilerin oranı %28,90 ve 400-500 aralığında olan öğrencilerin oranı ise %63,90’dır.

İLK ÜÇ TERCİHİNE YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN ORANI %91,08

Öğrencilerin %91,08’i ilk üç tercihine yerleşti. Tercih yapan öğrencilerin ise %95,10’u ilk yerleştirmede merkezi veya yerel olarak yerleşti. 2019 yılı LGS kapsamında merkezi yerleştirme için toplam 439.419 öğrenci tercih yaptı ve 138.993 öğrenci tercihleri doğrultusunda sınavla öğrenci alan okullara yerleştirildi. Yerel yerleştirme tercihi yapan öğrencilerden %95.10’u bir ortaöğretim kurumuna yerleştirildi.

ÖĞRENCİLER 1. TERCİHİNDE EN FAZLA FEN LİSELERİNİ, EN AZ İSE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNİ TERCİH ETTİ.

2019 LGS kapsamında yapılan Merkezi Sınav sonucuna göre öğrenciler en fazla beş okul tercih etti. 1. tercihinde Fen Lisesi tercih eden öğrencilerin oranı %46.2’dir. Öğrenciler 1. tercihinde en fazla Fen Lisesi’ni tercih etti. Fen Lisesi’nden sonra en fazla tercih edilen okul türleri sırasıyla Anadolu Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi oldu. Merkezi Sınavla yerleşen öğrencilerin 2,3,4 ve 5. tercihleri Anadolu Liselerinde yoğunlaştı. Fen Lisesi’ni tercih eden öğrencilerin oranı Anadolu Liselerinden düşük oldu. Öğrencilerin %5,8’i yalnızca bir tercih yaptı.

Öğrenciler 1. tercihlerinde %29,1 oranında Anadolu Lisesi, %10,9 oranında Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, %10,5 oranında Anadolu İmam Hatip Lisesi ve %3,4 oranında ise Sosyal Bilimler Lisesini tercih etti.

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİ

Yerel yerleştirme kapsamında ise yerleşen öğrencilerin %52,05’i ilk tercihlerindeki ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi. Yerel yerleştirmede bir ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin ilk üç tercihlerinde seçtikleri okullara yerleşme oranı %91,08’dir.

TERCİH REHBERİ

Öğrenciler Ortaöğretim kurumları kontenjan tablolarının da yer aldığı Tercih Rehberi’ne e-Okul platformu üzerinden ulaşabilecekler. Merkezi Tercih Rehberi ile öğrenciler istedikleri il ve ilçede, belirledikleri yüzdelik dilimler arasında Merkezi Sınav ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının tercih kodunu, okul adını, türünü, öğretim süresini, öğretim şeklini, pansiyon durumunu, yabancı dilini, kontenjanını, adresini, 2018 yılı en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimlerini görüntüleyebilecekler.

Aynı zamanda yerel yerleştirme tercihlerine destek olmak için geliştirilen Yerel Yerleştirme Tercih Rehberi aracılığıyla öğrenciler, ikamet adreslerine göre tercih edebilecekleri okulları “Kayıt Alanı”, “Komşu Kayıt Alanı” ve “Diğer Kayıt Alanı” şeklinde gruplandırılmış olarak görebilecekler. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumları için hazırlanan tercih rehberinde tarama sonucunda her bir okulun tercih kodu, türü, öğretim süresi, öğretim şekli, pansiyon durumu, yabancı dili, kayıt alanı, kontenjanı ve adres bilgilerine ulaşılabilecektir.

 
 
Günün Diğer Haberleri